Superfood Hennepzaad zit bomvol eiwitten
Superfoods zijn helemaal hot. De laatste paar jaar heb ik heel wat ‘nieuwe’ voedingsmiddelen zien verschijnen. Veelal zaden en bessen in gedroogde vorm vanuit de andere kant van de wereld, waar ze blijkbaar al lang en algemeen gebruikt worden. Veelal zijn deze voedingsmiddelen rijk aan vezels, mineralen, eiwitten en gezonde vetten. Kortom gezonde voeding, die (bijna) alles in zich heeft.
Maar, tja, als het de halve wereld over moet reizen hangt daar ook wel een prijskaartje aan en deze superfoods zijn dan ook niet goedkoop. Maar wat je van ver haalt is lekker? Soms wel. Een aantal nieuwe dingen heb ik wel geprobeerd en enkele hebben zelfs de weg naar mijn provisiekast gevonden. Dit zijn Quinoa, Goji-bessen en Hennepzaad. Over dit laatste wil ik het hier hebben.
Superfoods die bij je passen
Gezond eten mag een eerlijke prijs hebben, maar ik heb geen zin om het onnodig kostbaar te maken. Bovendien is het voor het milieu ook niet zo goed om voedsel zo veel te verslepen. En dan moet je ook nog weten wat ermee te doen. Past het bij me? En hebben we ook superfoods dichtbij huis en die wel al kennen?
Zoals gezegd is er een aantal superfoods die van ver komen die ik heb uitgeprobeerd en die een vaste plek in het keukenkastje hebben gevonden. Omdat ze bij mij passen en voor mij goed werken. Een daarvan is h ennepzaad.
Afwisselen met hennepzaad
Hennepzaad is ook niet goedkoop, maar ter afwisseling met lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten wilde ik ook wel eens wat anders door de salade en de kwark. En dit zaad is echt lekker! Ook in muesli, door soep, in smoothies… Enne, je wordt er echt niet high van hoor!
De gepelde variant is lekker zo te eten. En het blijkt, ondanks dat de schil eraf is, zeker net zo gezond als de ongepelde variant. Dit is tegenstelling tot rijst, waar veel voedingsstoffen in het vliesje zitten. Van de ongepelde vorm is melk te maken en je kunt het laten kiemen. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd.
Boordevol eiwitten
Hennepzaad is een geweldige bron van eiwitten, die bovendien zorgen voor een verzadigd gevoel. Het bevat maar liefst 8 essentiële eiwitten. Essentiële eiwitten zijn nodig om via de voeding tot je te nemen. Er zijn ook niet essentiële, eiwitten die ons lichaam zelf om kan zetten van andere eiwitten.
Door die essentiële aminozuren (eiwitten) zijn ze vooral een zeer waardevol zaad voor vegetariërs. Onlangs werd me de vraag gesteld waarom ik vond dat dierlijke eiwitten beter werden opgenomen dan plantaardige. Dat is omdat dierlijke eiwitten over het algemeen meer essentiële aminozuren bevatten én in de juiste verhoudingen. Dat komt me ook heel logisch voor: wij zijn ook een diersoort, dus de eiwitten van dierlijke oorsprong zullen ook wel beter worden opgenomen. Eenvoudigweg omdat ze meer op elkaar lijken.
Mensen die puur plantaardig eten (vegetariërs) zullen wat meer moeite moeten doen om al hun essentiële eiwitten binnen te krijgen. En daar kan Hennepzaad dus bij helpen.
Trouwens, als je wel ei eet, (= dierlijk, maar er hoeft geen dier voor te sterven)… dat is ook een superfood! Zeker qua eiwitten, omdat ze álle essentiële eiwitten bevatten!
Andere gezondheidsvoordelen van hennepzaad
Hennepzaad bevat grote hoeveelheden gezonde vetten, proteïne en koolhydraten. Het is een voedingsmiddel dat op een duurzame manier verbouwd wordt en het is goed voor het lichaam.
Hennepzaad bevat naast de vele eiwitten bovendien Gamma-linoleenzuur en een groot aantal mineralen: Fosfor, Calcium, Kalium, Silica, Magnesium, Zink, Vitamine E, C, B1, B2, B3, B6. Met recht een superfood dus!
Schrijf je nu in voor de SuperFood Week
Wil jij ook meer weten over superfoods, wat ze kunnen doen voor je gezondheid, hoe je ze kunt gebruiken en nog veel meer? Schrijf je dan nu met onderstaand formulier in voor de gratis SuperFood Week!
Gebruik jij al hennepzaad?