Superfood: Kokos, Symbol of Paradise!

Bij kokosnoten denk ik aan het strand, de zon en vakantie, de geur van zonnebrandcrème met kokos (waar ik nooit echt van hield). Toen wist ik ook niet dat kokos een van de tien superfoods is. David Wolfe noemt kokosnoten ook wel ‘Symbol of Paradise’, dus mijn associatie is zo gek nog niet. De noten groeien alleen in gebieden waar de zon overmatig schijnt en waar het erg vochtig is, de tropische gebieden met de witte stranden dus. Maar kokos is meer dan een tropisch product. Het is een voedingsmiddel dat zeer gezond is voor je lichaam en zelfs je leven kan redden. Het is een echte superfood!

Kokos kan je leven redden

In het Sanskriet wordt de kokosnoot kalpa vriksha genoemd, wat zoveel betekent als ‘de boom die alles geeft wat het leven nodig heeft’. Volgens David Wolfe zijn deze enorme tropische noten de grootste gift van de aarde. Het maakt niet uit waar je bent, wat je hebt gedaan, hoe je je lichaam ook behandeld hebt, het nuttigen van vers, jong kokosvlees, kokoswater, kokoscrème, of kokosolie kan je leven redden.

Als je kokos wilt nuttigen, dan kun je het beste jonge kokos nemen (wat natuurlijk lastig verkrijgbaar is in Europa). Het bevat zacht vlees wat goed verteerbaar is. Daarnaast is het water uit de kokosnoot te gebruiken als universele bloeddonor, omdat het water bijna gelijk is aan menselijk bloedplasma. Volgens David Wolfe kun je jezelf een bloedtransfusie geven als je een drankje drinkt dat voor 55% bestaat uit vers kokoswater en voor 45% uit sap van verse groene bladeren (of tarwegras).

Kokoscrème en -olie

Kokoscrème en –olie worden verkregen uit oudere kokosnoten. Het bevat niets meer dan het vlees en de olie van de kokosnoot. Kokoscrème en –olie worden al sinds mensenheugenis gebruikt in de medische wereld. Bijvoorbeeld in de Ayurvedische voedingsleer, waar al lang gesproken wordt over de therapeutische en cosmetische eigenschappen van de kokosnoot.

Kokosolie is ook veel gezonder dan andere oliën, hierdoor is het een goede olie om in te bakken. Omdat het haar kracht niet verliest tijdens het kook- of bakproces. Je kunt kokos gebruiken in allerlei taarten en koekjes, maar je kunt er ook vlees en vis in bakken of braden. Het beste is dan geurloze kokos te nemen, omdat anders alles naar kokos smaakt.

De voordelen van kokos

  • Kokos stimuleert en verbetert de werking op ons spijsverteringsstelsel.
  • Het helpt het immuunsysteem, omdat het gezonde antivirale, antischimmel en anti-microbiotische verzadigde vetzuren bevat. Hiermee helpt kokos op natuurlijke wijze te vechten te gen virussen, bacteriën en schimmels.
  • Bevordert het gebruik van bloedsuikers en kan de symptomen van hypoglykemie verminderen.
  • Bevordert de opname van de goede varianten calcium en magnesium.
  • Bevat meer dan 90 procent rauwe verzadigde vetten – een zeldzaam en belangrijk onderdeel van elke cel in ons lichaam.
  • Bevat sterke anti-oxidanten in de vorm van rauwe verzadigde vetten en oliën.
  • Helpt en ondersteunt een gezonde hormoonproductie.
  • Helpt de schildklier beter te werken , waardoor het helpt om af te vallen. Kokos wordt niet door het lichaam opgenomen als vet.
  • Herstelt het natuurlijke vetgehalte van de menselijke huid, van de diepere vetlagen en op cellulair niveau.
  • Hoge voedingswaarde voor kinderen
  • Goed voor hydratatie
  • Verkoelende werking voor het lichaam
  • Op de huid helpt het om huidproblemen te verzachten en voorkomen

Kokos is dus een geweldig voedingsmiddel wat je helpt om allerlei kwalen te genezen of voorkomen. Praktisch is dat je het ook overal voor kunt gebruiken. Om te eten, drinken, op je huid te smeren, mee bakken. Alles is mogelijk!

Hoe koop je kokos?

–          Wilde, jonge kokosnoten (deze koop je voornamelijk in tropische landen, niet zo snel hier in Nederland natuurlijk)
–          Bruine, behaarde kokosnoten
–          Kokoswater
–          Kokosolie
–          Kokoscrème
–          Gemalen kokos
–          Kokospoeder

Zorg dat je kokos zo vers mogelijk koopt, dan heeft het de beste werking.

Waar koop je kokos?

Omdat je het hier niet direct kunt krijgen, kun je (als je ooit in een tropisch land bent) het beste elke dag drie of vier keer een jong kokosproduct nuttigen. Deze hebben een betere werking dan de oudere kokosnoten die je vaak in Europa kunt kopen. Oudere kokosnoten zijn ‘behaard’ en bevatten veel harder vruchtvlees, wat minder makkelijk te verteren is. Heb je toch de mogelijkheid jonge kokosnoten te kopen, zorg dan dat je checkt of de onderkant van de noot niet vochtig is. Is de kokosnoot vochtig, dan is deze niet goed meer.

In de Miss Natural Shop hebben wij een selectie van verschillende producten van en met kokos staan.

Kokosnoot gebruiken

Een kokosnoot is niet gemakkelijk om mee te werken in de keuken. Net als een pompoen moet je voorzichtig te werk gaan om de noot open te maken en te schillen. Snijd dus altijd van je af en zorg dat je vingers altijd achter het mes zijn. Om volledig gebruik te maken van de kokosnoot is het slim eerst een klein gat in de noot te maken (met een scherp mes of een beitel) en vervolgens het sap er uit te drinken. Daarna kun je de noot openbreken om het vruchtvlees te nuttigen.

Eet jij kokos? In welke vorm?