Superfoods: Maca, het medicijn tegen libidoproblemen en zwangerschapsproblemen

Na de goji bes en rauwe chocolade is het deze week tijd voor Superfood nummer 3: Maca. Volgens David Wolfe het natuurlijke medicijn tegen libidoproblemen en zwangerschapsproblemen. Wat is Maca?

Maca  is een knolgewas dat op grote hoogte in de Peruaanse Andes groeit (tussen 3.000 en 4.500 meter boven zeeniveau). Het is hier ‘s nachts erg koud (- 10) en overdag kan het er 18 graden zijn. Ondanks de temperatuurverschillen is Maca de enige plant die hier overleeft. De bodem waarop Maca groeit bevat een grote hoeveelheid mineralen.

Maca is familie van broccoli, kool, bloemkool en radijs. Qua kleur en vorm is het een mengeling van al deze groenten, qua smaak is het zoet en lijkt het dus op een zoete aardappel. In westerse landen is Maca voornamelijk te verkrijgen als poeder, de tegenwoordig meest voorkomende vorm waarin je het tegenkomt.

Maca is een van de grootste libidoverhogers

Maca staat bekend als een van de grootste libidoverhogers die er bestaan. Daarnaast vergroot het het uithoudingsvermogen en is het een belangrijke adaptogen. Maca kan de bloeddruk verhogen en verlagen, het immuunsysteem ondersteunen en de lichamelijke vitaliteit harmoniseren.

Maca bevat 5 keer meer eiwit dan aardappels en 4 keer meer vezels en minder vet. Gedroogde maca bestaat uit ongeveer 60% koolhydraten (zetmeel en suiker), 9% vezels en iets meer dan 10% eiwitten (waaronder essentiële eiwitten). Het heeft een hoger vetgehalte dan andere knolgewassen (2,2%), waarvan de belangrijkste zijn: linolzuur en oliezuur (twee essentiële vetzuren).

Maca helpt tegen:

  • Bloedarmoede
  • Chronische vermoeidheid
  • Depressie
  • Onvruchtbaarheid bij mens en dier
  • Gebrek aan libido
  • Ondervoeding
  • Problemen tijdens de menopauze
  • Menstruatiepijn en –problemen
  • Slecht geheugen
  • Maagkanker
  • Stress
  • Tuberculose

Hoe koop je Maca?

Zoals gezegd kom je Maca tegenwoordig voornamelijk tegen als poeder. Dit poeder kun je goed gebruiken in smoothies en vooral de combinatie met rauwe chocola schijnt geweldig te zijn! Zorg er wel voor dat je puur Maca poeder krijgt.

Naast poeder kun je ook zoeken naar:
Maca in capsules, Rode maca, zwarte maca, gele maca, gedroogde maca extracten, geroosterde maca, vloeibare maca-concentraten op basis van alcohol, maca chocolade-repen en energie-repen.

In de Miss Natural Shop vind je een aantal varianten van Maca!

Hoe gebruik je Maca?

Je kunt Maca onbeperkt gebruiken, maar je moet niet overdrijven. Zeker als je maca net gaat gebruiken, moet je het rustig opbouwen. In één keer een grote hoeveelheid doet meer kwaad dan goed. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is twee theelepels, die je bijvoorbeeld door je smoothie of soep heen mengt. Het is wel noodzakelijk dat je niet continu Maca eet. Maandelijks is het goed om een week geen Maca te eten om de effecten optimaal te laten zijn. Hoe langer je het gebruikt, hoe meer je lichaam aan de werking gewend raakt en hoe minder effect het heeft, aldus Superfood-expert David Wolfe.

Maca en zwanger worden

Heb je moeite om zwanger te worden? En wil je (nog) niet beginnen met allerlei medische ingrepen? Probeer dan eens een periode Maca uit. Volgens David Wolfe is het het beste medicijn om zwanger te worden.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met Maca, hoe gebruik jij deze superfood?

PS Lees hier meer over maca >>>