Top 10: producten met veel E-nummers
In deze Week Zonder E-nummers kan een Top 10 natuurlijk niet ontbreken. Ik ben voor jullie op jacht gegaan naar producten met behoorlijk wat E-nummers en heb daarvoor mijn eigen keukenkastjes én die van een lieve buurvrouw gebruikt. In een in november 2011 geplaatst artikel over E-nummers werd de beroemde Johma sandwich al genoemd met maar liefst bijna 20 E-nummers. Dit blijft tot dusverre de absolute nummer 1. Ik heb namelijk op internet niet kunnen ontdekken dat Johma de ingrediëntenspecificatie inmiddels heeft aangepast. Maar er zijn nog veel meer producten te koop waarin producenten volop E-nummers stoppen!
Even schrikken
Natuurlijk wist ik wel dat er heel wat producten zijn waar veel E-nummers inzitten, maar toch schrok ik weer behoorlijk tijdens mijn research voor dit artikel. Want soms zie je wel een hele rij ingrediënten staan zonder een enkel E-nummer, maar ook dan is het opletten geblazen, omdat de fabrikant soms de volledige naam van het E-nummer genoemd heeft in plaats van het E-nummer zelf. Sneaky toch! Wil je E-nummervrij boodschappen doen, dan is het gidsje ‘ Wat zit er in uw eten?‘, wat deze week al regelmatig is genoemd, of een E-nummer app eigenlijk onmisbaar geworden. Tenzij je alle E-nummers en hun officiële namen uit je hoofd leert, maar dat lijkt mij een onmogelijke opgave!
De Top 10 producten met veel E-nummers
Goed, daar gaan we dan: 10 producten (in willekeurige volgorde) met behoorlijk wat ingrediënten en E-nummers. Om te checken of het goede (groen), deels goede/foute (oranje) of foute (rode) E-nummers zijn, is gebruik gemaakt van een E-nummer app die gebaseerd is op het hierboven genoemde boekje. De eerste 5 producten zijn wat uitgebreider qua E-nummer omschrijving, daarna een korte opsomming voor de nummers 6 t/m 10 om te voorkomen dat dit artikel ellenlang wordt.
1. Good Noodles Kip
Dit bevat onder meer:
- Rijsmiddelen E500 (groen, natriumcarbonaat) en E501 (groen, kaliumcarbonaat)
- Smaakversterkers E621 (rood, mononatriumglutamaat) en E635 (rood, dinatrium-5 ribonucleotide)
- Anti-klontermiddel E551 (groen, siliciumdioxide).
Het valt dus op zich wel mee, op het eerste gezicht, maar dit is weer zo’n product wat de naam voeding naar mijn mening niet verdient: het bestaat namelijk voor 80% uit noedels, 4,8% groente (ja ja) en wel 0,4% kippenvlees. En verder bevat het onder andere ook nog maltodextrine (een vorm van suiker). Lekker laten staan dus!
2. Johma beenham salade
Dit bevat onder meer:
- Conserveermiddel E250 (rood, natriumnitriet!)
- Z uurteregelaars E325 (oranje, natriumlactaat) en E326 (oranje, kaliumlactaat). Deze worden alleen bij naam genoemd!
- Smaakversterker E621 (rood, mononatriumglutamaat), wordt alleen bij naam genoemd!
- Stabilisator E451 (rood, pentakaliumtrifosfaat)
- Conserveermiddelen E202 (rood, kaliumsorbaat) en E211 (rood, natriumbenzoat). Worden alleen bij naam genoemd.
- V erdikkingsmiddel E412 (oranje, guarpitmeel). Wordt ook alleen bij naam genoemd.
En nog een hele rij andere ingrediënten… Verdere toelichting overbodig. Wat mij betreft kunnen we ook dit product dus laten staan. Ook hier blijkt maar weer dat Johma gek is op het gebruik van E-nummers en het misleiden van de consument door niet alle E-nummers bij nummer op het etiket te vermelden.
3. Gekookte achterham van Albert Heijn
Dit bevat onder meer:
- Zuurteregelaar E326 (oranje, kaliumlactaat)
- Stabilisatoren E407 (oranje, carrageen), E450 (rood, kalium- en natrium difosfaten), E451 (rood, pentakaliumtrifosfaat) en E452 (rood, natriumpolyfosfaat)
- S maakversterker E621 (rood, mononariumglutamaat)
- An tioxidant E301 (groen, natriumascorbaat)
- Conserveermiddel E250 (rood, natriumnitriet)
Dat ze zoveel kunnen toevoegen aan een simpel plakje ham! Ook raar is dat voorop de verpakking gekookte ham staat en op de stickers voorop en op de achterkant staat gerookte ham. Er zit overigens ook suiker in (glucosestroop).
4. Joppiesaus van Elite
Dit bevat onder meer:
- Zuurteregelaars E325 (oranje, natriumlactaat), E260 (oranje, azijnzuur), E270 (oranje, melkzuur) en E330 (groen, citroenzuur). Worden alleen bij naam genoemd!
- Conserveermiddelen E202 (rood, kaliumsorbaat), E211 (rood, natriumbenzoat)
- Verdikkingsmiddelen E412 (oranje, guarpitmeel), E415 (oranje, xanthaangom)
- Kleurstoffen E160 (oranje, caroteen), E161 (oranje, luteine), E150 (oranje, caramel). De eerste 2 worden alleen bij naam genoemd!
- Stabilisator E385 (rood, EDTA)
- Rijsmiddel E503 (groen, ammoniumcarbonaten)
Daarnaast nog diverse suikernamen en zoetstofnamen wat deze saus dus verre van ‘joppie’ maakt!
5. Bruine zak M&M’s
Dit bevat onder meer:
- Glansmiddel E903 (groen, carnaubawas)
- Kleurstoffen E100 (groen, curcumine), E120 (rood, cochenille/karmijnzuur), E133 (rood, briljantblauw), E160a (oranje, caroteen (gemengd)), E160e (groen, beta-apo-8-carotenal), E171 (oranje, titaanbioxide/titanium dioxide)
Wist je dat E120 gewonnen wordt uit de cochenilleluis? Dit is een schildluis die leeft op schijfcactussen… Snoep smakelijk!
6. Raak vruchtensiroop reine-claude smaak
In deze limonadesiroop vind je geen vruchten, maar wel:
- E131
- E202
- E330
- En een hele boel suiker en zoetstoffen.
7. Maggi pepersaus
In deze knutselsaus vooral heel veel smaakversterkers en wel 2,4% groene peper!
De volgende E-nummers tref je aan:
- E621
- E627
- E631
- E339
- E452
- E160a
8. Peijnenburg Dubbel op ontbijtkoek
Een zoete koek met als hoofdbestanddeel glucose-fructose stroop, dus: suiker. Ook bevat deze koek behoorlijk wat E-nummers. Hier komen ze:
- E1422
- E420
- E472c
- E473
- E401
- E334
- E575
- E202
- E223
- E170 (wordt alleen bij naam genoemd)
9. Sambal Goreng Boemboe speciaal van Toko Lien
“Verse kruidenmix bereid volgens traditioneel Indonesisch recept” staat er op de verpakking, maar helaas wel vol met E-nummers:
- E621
- E260
- E262
- E326
- E330
- E200
- E210
- E211
- E310
- E320
Zou de echte Indonesiër ook zoveel E-nummers toevoegen? Ik denk het niet!
10. Jouw product met veel E-nummers…
En dan is Nummer 10 aan de beurt en je ziet: hier staat nog niets. Ik zou het leuk vinden als jullie suggesties gaan noemen (mét vermelding van de E-nummers) dus duik in je voorraadkast of loop een supermarkt in. Ik ben benieuwd!
Week zonder E-nummers
Ben je bekend met de gezondheidsrisico’s van E-nummers? Wil je makkelijk en gezond koken zonder E-nummers? En een start maken met natuurlijk eten? Doe dan mee met de Week zonder E-nummers!
E-nummers. We horen en lezen er steeds vaker over. Maar wat zijn E-numers nou precies? En hoe schadelijk zijn ze eigenlijk? Dat allemaal ontdek je in de Week zonder E-nummers van Miss Natural. De Week zonder E-nummers is voor iedereen die meer wil weten over het hoe en wat van E-nummers en lekker en makkelijk wil koken zonder al die schadelijke E-nummers. Deze week is dus voor jou, maar ook voor iedereen die je kent die nog met pakjes en zakjes kookt. Ken jij zo iemand? Laat haar of hem dan vooral weten dat ook zij gratis aan de Miss Natural Week zonder E-nummers kunnen deelnemen!
Tijdens deze week krijg je iedere dag een e-mail met informatie over schadelijke en niet schadelijke E-nummers en kun je genieten van heerlijke recepten.
Schrijf je nu in voor de Week zonder E-nummers >>>
Welk product vol met E-nummers vermijd jij nog meer?