10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Uit de sleur(hut), een gezonde kampeervakantie
18 juli 2012 
3 min. leestijd

Uit de sleur(hut), een gezonde kampeervakantie

We zijn weer thuis! Na een paar weken rondzwerven met de caravan en heel wat wandelkilometers in de benen. Opgeladen met zon en frisse lucht, genoten van mooie uitzichten, lekker eten en Franse en Spaanse wijnsoorten. En Spaans flessenwater… uit de kraan daar is het wat minder lekker.

Het fijnste van kamperen vind ik dat je bijna steeds buiten bent, zelfs voor je afwas sta je hoogstens onder een afdakje. Ook heb je als je voor je tent zit altijd wel wat te kijken (naar o.a. mede-kampeerders die worstelen met tentstokken).

Televisie hebben we niet bij ons en dat mis ik ook helemaal niet. Boeken en spelletjes gaan wel mee!  Na een paar dagen wordt ik steeds makkelijker en meer ontspannen. Het voelt dan lekker om eens uit je gewone ritme te zijn.

Geniet nooit met mate..

Hoewel ik zeker wil genieten heb ook ik geen zin om kilo’s aan te komen in de vakantie. Ook al omdat dat helemaal niet lekker voelt! Bij kamperen koken we grotendeels zelf, dus kun je ook volop groente gebruiken. Regelmatig een wijntje hoort er voor mij bij, maar geen vette snacks, pizza’s en deze vakantie slechts 2x een ijsje…Een eenvoudige maaltijd is zo klaargemaakt en vaak net zo snel als het halen van een pizza.

We hebben zeker de helft van de dagen flinke wandelingen gemaakt in de bergen. Lunchpakketjes en flesjes water mee. Brood konden we op de camping kopen, en beleg, fruit en dergelijke in de (super)marktjes van de dorpen. Op een enkele plek na konden we overal bruin- of volkorenbrood kopen. Dat is in de zuidelijke landen steeds beter verkrijgbaar.

Boodschappen doen in de Franse supermarkt

Superleuk was de markt in Montcuq (Frankrijk), met streekproducten en veelal zelfs biologisch (zie ook foto’s). De mooiste wandelingen hebben we gemaakt in het nationaal park nabij Espot (Spaanse Pyreneeën). De Franse supermarkten vind ik geweldig om boodschappen te doen, in de grote
erg veel keuze in verse producten.

7 Gezonde kampeervakantie tips

 1. Verfrissing
  Neem een koelbox mee volgeladen met je lievelingsfruit. Koelelementen en ijsblokjes zorgen ervoor dat alles ook bij langere trips koud blijft. Vaak kun je op je vakantiebestemming bijzonder sappige vruchten uit de regio eten, en een bezoek aan markten kan een erg leuke belevenis zijn. Meloen is eten en drinken tegelijk….
 2. Beweging
  Op het strand kun je gemakkelijk ontspannen, lezen én natuurlijk ook bruin worden. Gebruik de zee  om een paar rondjes te zwemmen. En kinderen zullen het leuk vinden als je met ze gaat ballen of een groot zandkasteel met ze bouwt. Laat de auto wat vaker staan, wandel vaker ergens heen. Bij een citytrip loop je ook heel wat af.
 3. Sportief bezig
  Neem je fiets mee op vakantie of huur er een. In de bergen kun je de de mooiste wandeltochten maken.
 4. Slim kiezen
  Lekker en gemakkelijk wat eten … vette pizza of gefrituurd voedsel zijn minder geschikt. Beter is een  belegde sandwich met wat frisse salade. Een beetje rijst is zo gekookt en met wat groente die je roerbakt, noten of vlees heb je een snelle maaltijd. BBQ eens met groente.
 5. Lunch snacks
  Brood belegd met sla, tomaat en ham of gerookte zalm is lekker en je kunt er een poos mee vooruit.. Meeneem omelet; Maak thuis een omelet met groenten. Kies bijvoorbeeld voor asperges, broccoli, boontjes, champignons, uien, stukjes wortel. Dit is een heerlijke meeneem-snack. Je kunt er eventueel nog kaas aan toevoegen. Fruit; Wat te denken van een fruitsalade, die je kant-en-klaar meeneemt in een bakje? Lekker en gezond.(ook voor kinderen!)  Allerlei fruitsoorten…. Besprenkel het eventueel met het sap van een ½ citroen of meng het met yoghurt. Rauwkost, Ook heerlijk voor onderweg is rauwkostsalade. Eventueel voeg je een beetje slasaus of een dressing naar keuze toe.
 6. Hartige snacks
  Noten en zuidvruchten zijn een natuurlijk product waarvan het lichaam de stoffen makkelijker verwerkt en benut. Gezonde energie! Quiche; Als je van bakken houdt is een hartige taart (quiche) natuurlijk erg geschikt om mee te nemen. Koud ook smakelijk. (Ik heb ze op de markt in Frankrijk gekocht, (bakken lukt nog niet op de camping..)  kant en klaar weliswaar, maar ook erg goed en lekker)
 7. Drinken
  Neem altijd een flesje water mee om uitdroging te voorkomen. Een thermoskan koffie, thee of bouillon zorgt mede voor het nodige vocht en wat pit. Altijd lekker onderweg. Bij een wandeltocht of de reis naar je bestemming.

Heb jij nog vakantie deze zomer? Veel plezier en houd het gezond! Maar nog belangrijker om het de overige weken van het jaar zo te houden 😉 !

Waar geniet jij van tijdens je vakantie?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.