datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vaker zonder vlees! Hoe maak je een vegetarische maaltijd?
06 september 2012 
2 min. leestijd

Vaker zonder vlees! Hoe maak je een vegetarische maaltijd?

In Breda geeft Marion Pluimes met enige regelmaat kookdemo’s, dat leek me wel interessant!

In de Ekoplaza zat het behoorlijk vol en Marion bereidde verschillende gerechten waar we volop van konden proeven. Zelfs een biologisch wijntje ontbrak niet.

Ik vond het vooral leuk te horen welke groenten je het best kunt combineren (een groente uit de grond (wortel, knol) , iets van de stengel en een bladgroente).

Ook  had ze recepten met gebruik van Miso (gefermenteerde soja) wat super gezond is, maar wat ik nog nooit gebruikt had. Al met al een leuke inspirerende avond.

Op Marion’s website staan meer info over haar kookdemo’s en haar andere cursussen en activiteiten. Marion heeft ook een kookboek geschreven wat ik die avond gekocht heb. Ik wil vaker zonder vlees eten, maar heb wat inspiratie nodig.

Veel vlees eten is niet gezond

(Veel) vlees eten is niet zo goed voor ons en voor onze planeet. Voor vlees is een veelvoud aan voedingsmiddelen nodig (Het dier moet per slot ook eten en bewegen). De dieren produceren mest (overschot in Nederland) én voor ons zijn de dierlijke vetten minder goed.

Parttime vegetariër

Vlees bevat ook goede stoffen, ijzer, eiwitten en vitamines, maar veel vlees hebben we niet nodig en deze voedingsstoffen zijn ook uit andere voedingsmiddelen te halen. Veel “Miss Natural” lezers zijn volgens mij wel minstens parttime vegetariërs.

Gezinnen die niet altijd vegetarisch eten, maar toch af en toe kiezen voor het vegetarische alternatief kiezen in praktijk vaak voor ei, wat kaas, of een kant-en-klare burger ter aanvulling op de rest van de maaltijd. Dit voedingspatroon is weinig aantrekkelijk en moeilijk vol te houden.

Vegetarisch eten voor kinderenBoek “De kleine vegetariër”

De kleine vegetariër van Marion Pluimes en Antoinette Hertzenberg is bedoeld voor gezinnen die ook hun kinderen met vegetarische voeding  groot willen brengen.

De recepten zijn makkelijk te maken en er kan zelfs naar wens vlees aan toegevoegd worden. Op die manier komt iedereen aan zijn trekken en krijgt de vegetariër voldoende voedingsstoffen.

Er word een uitgebreide uitleg gegeven over de kwaliteit van voeding, waar op te letten:

 • Ongeraffineerd
 • Vers
 • Seizoengebonden
 • Regiogebonden (streek/land/continent)
 • Biologische teelt
 • Onbewerkt.

Vetsoorten, meelsoorten, mogelijkheden voor salade’s en dressings worden besproken.

7 Stappenplan om een vegetarische maaltijd samen te stellen

 1. Neem als uitgangspunt groenten van het seizoen
 2. Let op kleur en vorm, zodat je een gevarieerd geheel krijgt
 3. Zorg voor een volkoren graanproduct (of stevige, zetmeelhoudende groente zoals bataat, pompoen e.d.)
 4. Voeg een eiwithoudend product toe aan het geheel
 5. Kies het soort vet waarmee je gaat koken
 6. Bepaal welke kruiden en specerijen
 7. Kook met aandacht (lepeltje liefde is onontbeerlijk)

Ook recepten voor op brood, advies voor eten tijdens de zwangerschap, maaltijden en bijgerechten voor baby’s, en kinderen per leeftijdsgroep ingedeeld. Maar ook het gezin kan gewoon mee-eten!

Recept voor Vinaigrette (zoals ik hem ook maak)

Dit is een basisdressing waarvan de smaak sterk afhankelijk is van de gebruikte ingrediënten.

Ingrediënten (voor één salade)

 • 1 eetl. Appelazijn
 • 1 tl. perendiksap
 • 1 tl. mosterd
 • peper
 • kruidenzout
 • 3 el. Olijfolie

Bereidingswijze

Meng azijn, diksap, mosterd, peper en zout zorgvuldig door elkaar. Klop druppelsgewijs de olie met een kleine garde erdoorheen tot een zalvige dressing. Vind je de dressing aan de zure kant, neem dan 1 theelepel appelazijn en 1 eetlepel water.

Wat is jouw favoriete vegetarische gerecht?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 07 Sep 2012

Goed artikel. Er zijn steeds meer mensen die minder vlees (willen) eten, maar toch niet helemaal weten hoe ze dit moeten doen en ook lekker en gevarieerd houden.

Irene
Door

Irene

op 08 Sep 2012

Ik vind het altijd bijzonder te merken dat mensen hier zo'n moeite mee hebben. Veel mensen beginnen bij het denken over een maaltijd bij het vlees en dan bedenken ze wat ze er dan bij gaan eten. Zelf kies ik (zoals het lijstje ook aangeeft) altijd eerst voor groente en bedenk dan wat ik erbij ga eten. Vooral mannen verbazen zich erover dat je lekker vegetarisch kunt eten, want zij zijn vaak degenen die denken dat ze niet zonder vlees kunnen of dat een maaltijd zonder vlees geen echte maaltijd is. Ik weet persoonlijk niet of dat waar is of genetisch bepaald. Ben wel benieuwd naar andere ervaringen daarmee.

Hanneke
Door

Hanneke

op 08 Sep 2012

Mijn man zei ook altijd elke dag vlees nodig te hebben. Nu we heel weinig vlees eten hoor ik hem nooit klagen. Hij heeft zelfs wel eens laten vallen dat sinds ik meestal vegetarisch kookt nog nooit zo lekker heeft gegeten;-) Bij een vegetarische maaltijd maak je vaak mee gebruik van kruiden ed, waardoor de smaak verfijnder is.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 08 Sep 2012

Met mijn bio-groentepakketje móet ik de groente wel als uitgangspunt nemen...;)

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading