Vaker zonder vlees! Hoe maak je een vegetarische maaltijd?
In Breda geeft Marion Pluimes met enige regelmaat kookdemo’s, dat leek me wel interessant!
In de Ekoplaza zat het behoorlijk vol en Marion bereidde verschillende gerechten waar we volop van konden proeven. Zelfs een biologisch wijntje ontbrak niet.
Ik vond het vooral leuk te horen welke groenten je het best kunt combineren (een groente uit de grond (wortel, knol) , iets van de stengel en een bladgroente).
Ook had ze recepten met gebruik van Miso (gefermenteerde soja) wat super gezond is, maar wat ik nog nooit gebruikt had. Al met al een leuke inspirerende avond.
Op Marion’s website staan meer info over haar kookdemo’s en haar andere cursussen en activiteiten. Marion heeft ook een kookboek geschreven wat ik die avond gekocht heb. Ik wil vaker zonder vlees eten, maar heb wat inspiratie nodig.
Veel vlees eten is niet gezond
(Veel) vlees eten is niet zo goed voor ons en voor onze planeet. Voor vlees is een veelvoud aan voedingsmiddelen nodig (Het dier moet per slot ook eten en bewegen). De dieren produceren mest (overschot in Nederland) én voor ons zijn de dierlijke vetten minder goed.
Parttime vegetariër
Vlees bevat ook goede stoffen, ijzer, eiwitten en vitamines, maar veel vlees hebben we niet nodig en deze voedingsstoffen zijn ook uit andere voedingsmiddelen te halen. Veel “Miss Natural” lezers zijn volgens mij wel minstens parttime vegetariërs.
Gezinnen die niet altijd vegetarisch eten, maar toch af en toe kiezen voor het vegetarische alternatief kiezen in praktijk vaak voor ei, wat kaas, of een kant-en-klare burger ter aanvulling op de rest van de maaltijd. Dit voedingspatroon is weinig aantrekkelijk en moeilijk vol te houden.
Boek “De kleine vegetariër”
De kleine vegetariër van Marion Pluimes en Antoinette Hertzenberg is bedoeld voor gezinnen die ook hun kinderen met vegetarische voeding groot willen brengen.
De recepten zijn makkelijk te maken en er kan zelfs naar wens vlees aan toegevoegd worden. Op die manier komt iedereen aan zijn trekken en krijgt de vegetariër voldoende voedingsstoffen.
Er word een uitgebreide uitleg gegeven over de kwaliteit van voeding, waar op te letten:
- Ongeraffineerd
- Vers
- Seizoengebonden
- Regiogebonden (streek/land/continent)
- Biologische teelt
- Onbewerkt.
Vetsoorten, meelsoorten, mogelijkheden voor salade’s en dressings worden besproken.
7 Stappenplan om een vegetarische maaltijd samen te stellen
- Neem als uitgangspunt groenten van het seizoen
- Let op kleur en vorm, zodat je een gevarieerd geheel krijgt
- Zorg voor een volkoren graanproduct (of stevige, zetmeelhoudende groente zoals bataat, pompoen e.d.)
- Voeg een eiwithoudend product toe aan het geheel
- Kies het soort vet waarmee je gaat koken
- Bepaal welke kruiden en specerijen
- Kook met aandacht (lepeltje liefde is onontbeerlijk)
Ook recepten voor op brood, advies voor eten tijdens de zwangerschap, maaltijden en bijgerechten voor baby’s, en kinderen per leeftijdsgroep ingedeeld. Maar ook het gezin kan gewoon mee-eten!
Recept voor Vinaigrette (zoals ik hem ook maak)
Dit is een basisdressing waarvan de smaak sterk afhankelijk is van de gebruikte ingrediënten.
Ingrediënten (voor één salade)
- 1 eetl. Appelazijn
- 1 tl. perendiksap
- 1 tl. mosterd
- peper
- kruidenzout
- 3 el. Olijfolie
Bereidingswijze
Meng azijn, diksap, mosterd, peper en zout zorgvuldig door elkaar. Klop druppelsgewijs de olie met een kleine garde erdoorheen tot een zalvige dressing. Vind je de dressing aan de zure kant, neem dan 1 theelepel appelazijn en 1 eetlepel water.
Wat is jouw favoriete vegetarische gerecht?