datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Van welke voeding kon jij als kind ontzettend genieten?
22 februari 2012 
3 min. leestijd

Van welke voeding kon jij als kind ontzettend genieten?

Boontjes van opa en groentensoep van omaVroeger…. Toen ik nog een klein meisje was kwam ik graag bij mijn opa en oma op bezoek. Niet alleen omdat ik heel veel van ze hield maar ook stiekem een beetje omdat ik dan altijd verwend werd. Ik hoopte er vooral op dat we rond de broodmaaltijd op bezoek gingen, dat was bij hun altijd ’s avonds, want ’s middags werd er warm gegeten. En dat had een hele goede reden!

Want bij opa en oma hadden ze heerlijk vers brood van de bakker uit het dorp wat niet voorgesneden was. Mijn opa sneed dan voor mij een royale snee af en belegde die met boter en honing. Heerlijk was dat, het toppunt van smullen voor mij! Als we naar huis gingen kreeg ik, als het seizoen daar was, mandarijnen mee naar huis. Meestal zoveel als ik kon vasthouden.

Ik stond er zelfs bij vriendinnen om bekend dat ik bijna altijd mandarijnen bij me had, gekregen van oma. Ze had standaard een schaal vol staan om aan alle kleinkinderen uit te delen. Ik heb me later wel eens afgevraagd hoeveel ze er wekelijks wel niet in moesten slaan!

Heerlijke boontjes van opa

Als ik in de zomer langskwam waren ze vaak in de tuin aan het werk. Mijn opa had een moestuin waar hij sperzieboontjes kweekte. Zoveel dat hij de hele (grote) familie, het jaar rond, van sperzieboontjes kon voorzien. Zakken ingevroren boontjes lagen overal in de vriezer. In die tuin stond ook een enorme pruimenboom, dus in de zomer vertrok ik met handenvol pruimen. Mijn opa klom dan vaak de boom in om ze te plukken, wat ik altijd erg stoer vond!

Toen ik puber was stopte mijn opa met de boontjes, het werd te veel werk. Gelukkig hadden we nog voorraad in de vriezer dus we konden nog even vooruit. Maar op een dag aten we boontjes en na een hap keken mijn vader en ik vragend naar mijn moeder; de boontjes waren niet zo lekker! Toen waren ze echt op en aten we boontjes uit de supermarkt. 

Uit eigen tuin en seizoensgebonden

Ik kan natuurlijk uren doorgaan met prachtige anekdotes over mijn opa en oma maar wat ik wil laten zien is hoe zij mij lieten genieten van gezond en puur eten. Eten wat vers uit eigen tuin komt, van het land, en seizoensgebonden is. Er was ondertussen genoeg kant en klaar te koop in de winkels maar dat hadden ze nauwelijks in huis. Misschien is het ouderwets om vast te houden aan je gewoonten maar het is wel heel gezond in dit geval!

Veel kennis over voeding gaat verloren

Jammer genoeg lijkt het soms wel of dat in een paar generaties helemaal aan het verdwijnen is. Ik vraag me af hoeveel kinderen nog met hun opa in de moestuin staan of samen met oma eitjes gaan rapen bij de boer. Langzaam maar zeker gaat heel veel kennis over voeding verloren. Kennis die vervangen wordt door gemakzucht en snelheid. En daarmee verdwijnt ook het plezier dat je beleeft aan zelf kweken, verzorgen en bereiden van je eten. Denk er maar eens over na, niks smaakt toch zo lekker als eten waar je tijd, energie en liefde in hebt gestopt?

Verse soep van oma of uit blik?

Als je mag kiezen tussen een blik groentesoep uit de supermarkt of de verse groentesoep van je oma met kruiden net uit de tuin geplukt kiest niemand voor dat blik.  Eten is niet alleen iets wat je nodig hebt om op de been te blijven, iets wat even snel tussendoor geregeld moet worden, het is een levensbehoefte die tijd en aandacht moet krijgen. En waar je bovenal van moet genieten!

Wat is jouw herinnering aan eten?

Duik eens even in je eigen herinnering; Van welke gezonde pure voeding van vroeger kon je als kind ontzettend genieten? Zie en proef je het weer als je er aan denkt? Voelde je je verwend met dit heerlijke eten? Misschien is het eens tijd om jouw heerlijk ouderwetse herinnering in ere te herstellen! Je hoeft natuurlijk niet meteen boer te worden, ik snap best dat niemand daar tijd voor heeft, begin gewoon klein.

Lekkere boterhammen maak ik nu zelf

Zo bak ik sinds enkele weken mijn eigen brood, met meel dat ik bij de molenaar haal. Het kost me wat meer tijd en planning dan voorheen. Maar bijna elke dag vertellen mijn kinderen uit school dat ze zo’n lekkere boterhammen hadden en dat is het mij meer dan waard! En zo geef ik mijn mooie herinnering door. Ik ben benieuwd welke herinnering er bij jullie boven kwam.

Van welke gezonde pure voeding van vroeger kon je als kind ontzettend genieten?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 22 Feb 2012

Ik denk dan ook aan de groentesoep van mijn oma en ook aan erwtjes schieten en soldaatjes maken van geroosterd brood en soppen in een zacht gekookt eitje!

Christel Hoeflaken
Door

Christel Hoeflaken

op 22 Feb 2012

Herinneringen borrelen op; mee met mijn opa het kippenhok in om eitjes te rapen (beetje angstig voor die kakelende en fladderende kippen maar toch). Oma die zelf appelmoes maakte. Haar legendarische zelfgemaakte advocaat (mijn opa was jaloers als ik de pan mocht uitlikken waarin dat gemaakt werd). Heerlijke (snij)bonen zo uit de tuin. Rode bessen die met suiker en gelei gekookt werden en lekker smaakten bij de custardvla. Het kwam regelmatig voor dat ik na 3 / 4 dagen logeren bij thuiskomst mijn broeken niet meer dichtkreeg.... Leuk artikel, it brings back the good memories! Dank daarvoor!

Karin van Holland-Stapelveld
Door

Karin van Holland-Stapelveld

op 22 Feb 2012

Herinneringen borrelen op bij het lezen van dit stukje. Mijn oud-tantes hadden een moestuin met bessen en pruimen waar we konden plukken en ze kookten heerlijk "ouderwets", uit de tuin en weckten nog groentes. Bij mijn ouders thuis hadden we kippen die soms door de hele tuin rondscharrelden met heerlijke eieren die volgens mijn vader wel 2,50 gulden per stuk kostten (als je het voer e.d.)telde. We hebben er ook wel eens een geslacht, maar die lustte niemand..ook kwam een verloren gewaande kip terug met 10 kuikentjes.

Naziha
Door

Naziha

op 22 Feb 2012

Mijn moeder maakte heel veel zelf: o.a. Marokkaans brood en soep. Ik schaamde me er voor als ik zelfgebakken brood meenam naar school en was altijd een beetje jaloers op de kinderen in mijn klas met hun witbrood. Tegenwoordig is het helemaal anders, sta ik te popelen om het eten van mijn moeder te mogen proeven of eten!

Mayke
Door

Mayke

op 23 Feb 2012

Ik weet niet waar ik moet beginnen, zoveel lekker eten had mijn opa in zijn hof, hij had allerlei bomen, zoals, appel-, peren-, pruimen-, kersen-, en walnotenbomen, daar klommen wij dan in om alles vers te plukken en eten en geen vergif tegen beestjes of iets, verder stond zijn hof vol met bessenstruiken, aalbessen, bosbessen, kruisbessen en in zijn kas had hij tomaten, druiven, wortels, kolen en bonen, wat een feest was dat. Daarnaast was mijn opa bakker en maakte de lekkerste broodjes, niet van die kleffe zoals in de supermarkt, maar smaakvolle knapperige puntjes om je vingers bij op te eten en als traktatie na een hele dag spelen en smullen in de hof kregen we zelfgemaakte perensap met verse eierkoeken.

Kelly Robson
Door

Kelly Robson

op 24 Feb 2012

Beste Steffie, Wat een leuk verhaal! Je geeft aan dat je tegenwoordig zelf brood bakt. Dit wil ik ook heel graag proberen, maar ik kan geen geschikte gist vinden. In alle gist die ik tegenkom zitten een aantal E-nummers die ik liever niet wil eten. Heb jij ditzelfde probleem, of gebruik jij andere gist? Groetjes, Kelly

Steffie Emmerson
Door

Steffie Emmerson

op 28 Feb 2012

Hoi Kelly, Je kan bij bakkers ook verse gist krijgen, als het goed is zijn daar geen e-nummers aan toegevoegd. Ik koop biologische gedroogde gist maar ik moet deze week nieuwe gaan halen dus ik kan je nu het merk niet geven. Ik kom er nog op terug! Groetjes Steffie

Rozemarijn Niemeijer
Door

Rozemarijn Niemeijer

op 17 Apr 2012

Ik herinner mij als de dag van gisteren,.. lekkere verse spaghettisaus van mijn moeder. Gemaakt met verse groenten verse tomaten puree, en verse kruiden (of als deze er niet zijnm gedroogde kruiden) volgens mijn moeders eigen recept. Mijn kinderen vinden Oma's eigengemaakte spaghetti saus het allerlekkerste en niemand die daaraan kan tippen. Ze hebben dan ook elke keer als Oma naar Engeland komt het verzoek te eten: Oma's spaghetti het liefste elke dag!!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading