datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vegetarisch: gezond en (h)eerlijk
02 oktober 2011 
2 min. leestijd

Vegetarisch: gezond en (h)eerlijk

Het is al weer bijna 4 oktober en dat betekent Dierendag. Ben je nog geen vegetariër dan kan deze dag een goede reden zijn om eens naar je vleesconsumptie te kijken.

Miljoenen dieren lijden dagelijks onder het feit dat wij zo graag een stukje vlees op ons bord willen. Ze worden in een razend tempo vetgemest, staan in te kleine stallen, zien geen daglicht en zo zijn er nog veel meer zaken te noemen.

Parttime vegetariër

Is helemaal vegetarisch eten niets voor jou, dan is er natuurlijk de mogelijkheid om parttime vegetariër te worden. Tegenwoordig is daar een mooi woord voor bedacht: flexitariër. De flexitariër vervangt 1 à 2 dagen per week zijn vlees voor een plantaardig alternatief. Als alle Nederlanders dit twee dagen per week zouden doen, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen.

Niet alleen maar vegaburgers

Nee, je hoeft niet alleen maar vegaburgers te eten als je besluit om (parttime) vegetariër te worden. Er zijn tal van goede vleesvervangers die prima smaken en goed te combineren zijn met de rest van je diner. Honderd gram vlees kan je bijv. vervangen door:

  • 2 eieren
  • 100 gram tempé of tahoe
  • 75 gram (gare) peulvruchten
  • 40 gram noten

Misschien valt je nu op dat kaas niet genoemd wordt in dit rijtje terwijl het toch vaak als vegetarisch alternatief gezien wordt. Kaas bevat geen ijzer maar wel relatief veel ongezond verzadigd vet. Ook paddenstoelen (bijv. de portabello’s) zijn geen volwaardige vleesvervangers, zij missen ook bepaalde noodzakelijke voedingsstoffen.

Vleesvervangers vaak te zout

De hierboven genoemde vegaburgers hebben als nadeel dat ze vaak veel zout bevatten. In 2007 bleek uit een onderzoek van de Consumentenbond dat 5 van de 18 vleesvervangers te zout waren. Daarnaast bevatten ze in sommige gevallen meer calorieën dan vlees. Wat het verzadigd vetgehalte betreft, zijn ze te vergelijken met mager vlees.

Voedingsstoffen uit vlees

De belangrijkste voedingsstoffen uit vlees zijn vitamine B12, vitamine B1 en ijzer. Als je geen of minder vlees eet, wat moet je dan eten om deze voedingsstoffen binnen te krijgen?

  • B12 zit o.a. in zuivel, kaas, eieren en vis
  • B1 kom je o.a. tegen in volkorenbrood, zilvervliesrijst, ontbijtgranen, pasta, noten, aardappelen, groenten en peulvruchten
  • ijzer vind je o.a. terug in volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten, groenten, aardappelen, vijgen, appelstroop en rozijnen.

De Vegetarische Restaurantweek

Van 3 t/m 9 oktober vindt de Vegetarische Restaurantweek plaats. De deelnemende restaurants laten zien hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Als actie geldt een gratis vegetarisch voorgerecht als je kiest voor een vegetarisch driegangen menu. Twijfel je nog over al dan niet parttime vegetarisch eten, dan kan een vegetarisch etentje je misschien over de streep trekken. Reserveren bij een restaurant naar keuze kan via www.devegetarischerestaurantweek.nl

Meer weten?

De Nederlandse Vegetariërsbond heeft een eigen website met heel veel informatie: www.vegetariers.nl

Wil je meer weten over parttime vegetarisch eten (flexitariër), kijk dan vooral even op www.ikbenflexitarier.nl

Recept voor vegaburgers

Tenslotte nog een heerlijk recept om je eigen vegaburgers te maken (recept voor 4 personen).

Eet smakelijk!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading