Vegetarische witloftaart op 'Eet Geen Dierendag'
Hartig en zoet
Om je te inspireren voor het klaarmaken van een vegetarische maaltijd, heb ik een recept voor een hartige taart met witlof, tijm en honing. Een bijzonder lekkere combinatie. Het witlofseizoen is weer van start gegaan, dus je kunt het naar hartelust weer verkrijgen. Ook al denk je misschien bij witlof dat het niet je favoriete groente is, probeer het eens uit in deze combinatie. Vanwege het zoete karakter van de honing in combinatie met de tijm, ben jij straks ook om!
Je maakt het deeg natuurlijk zelf en hierbij kun je kiezen voor verschillende soorten meel. Zo kreeg ik laatst de tip dat je het deeg bijvoorbeeld ook heel goed kunt maken met rijstmeel. De taart is voor vier tot zes personen.
Ingrediënten vegetarische witloftaart
Voor het deeg:
- 250 gram (volkoren)bloem
- 120 ml water
- 60 ml olijfolie
- zout
Voor de vulling:
- 4 stronken witlof
- 1 x hartige taartdeeg
- 250 ml slagroom
- 2 eieren
- 4 eetlepels honing
- 2 eetlepels tijm
- zout, peper
Bereiding vegetarische witloftaart
Dit deeg is met verschillende soorten meel te maken. Bijvoorbeeld volkorenmeel, rijstmeel, of een mix van maïsmeel (polenta) en bloem. Naar smaak kun je gedroogde kruiden door het deeg mengen (bij dit recept kun je dan het beste kiezen voor verse of gedroogde tijm).
Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen (of een vork) tot een deegbal. Zet dit vervolgens minimaal een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak het deeg plat met de deegroller en leg in een ingevette taartvorm. Prik de taart op verschillende plekken licht in met een vorm en zet ongeveer 15 minuten in de oven. Als je niet wilt dat het gaat bubbelen, leg er dan bakpapier op met daarop gedroogde peulvruchten – dit heet blind bakken.
In de tijd dat de bodem in de oven staat, kun je de vulling van de taart voorbereiden.
Snijd de witlof in kleine stukjes, spoel af in een vergiet en laat heel goed uitlekken. Het is belangrijk dat de witlof daarna wel heel goed droog is. Omdat je de witlof rauw gebruikt in de taart, komt er tijdens het bakken nog water vrij. Hierdoor kan het langer duren voor de taart goed gestold is.
Zet de taart nu nog ongeveer 30 minuten in de oven. De taart is klaar als het mengsel gestold is en de bodem lichtbruin gekleurd.
Eet smakelijk en denk tijdens het eten aan al het dierenleed wat je hiermee bespaart!