Vette voedingsadviezen!
Gezonde voeding
Eva van Zeeland
Gezonde voeding
05/23/2013
1 min
9

Vette voedingsadviezen!

05/23/2013
1 min
9

Vetten… Onontbeerlijk vanwege de essentiële vetzuren, voor aanmaak van hormonen, voor de nodige –in vet oplosbare- vitamientjes en minder schadelijk voor vaten en slanke lijn dan een paar jaar geleden nog gedacht werd.

Je hoeft niet altijd vetten toe te voegen. In veel voedingsmiddelen zit (verborgen) vet. Als er van nature vet in een voedingsmiddel zit, is dit over het algemeen een onschadelijk vet. Je lichaam kan dit, normaal gesproken,  goed verwerken. Toegevoegde vetten kunnen getransformeerd (=veranderd door de industrie) zijn en dat is niet goed voor de gezondheid. Dit worden transvetten genoemd. Plantaardige vetten zijn over het algemeen onverzadigd en beter voor hart en bloedvaten. Kokosvet echter een uitzondering, dat is een verzadigd vet. Maar… kokosvet is wel een natuurlijk vet!

Kokosvet schadelijk?

Deze week publiceerde het voedingscentrum echter een waarschuwend artikel over kokosvet. Hoe zit dat dan? Door lezen van diverse publicaties, artikelen en boeken (en verder te kijken dan het Voedingscentrum) meen ik toch wel te mogen concluderen dat het eten van dergelijke natuurlijke voedingsmiddelen, heus wel OK is. Kokosvet is relatief nieuw, de kokospalmen komen dan ook niet uit de buurt.

Zoals bij alle voedingsmiddelen geldt ook hier: overdaad schaadt! Eenzijdige voeding is nooit goed en varieer ook eens met vetten. Het gaat ook om de verhouding tussen vetten-eiwitten-koolhydraten in je voeding. Je hebt het allemaal nodig, ook al zijn er voedingsadviezen die een lagere koolhydraatinname voorstaan (Paleo, low-carb, etc.).

Vette voedingsadviezen

Het is ook in andere artikelen deels beschreven, maar nog even wat vette voedingsadviezen op een rijtje:

  • Varieer met je voedingsmiddelen. Ook met vetten!
  • Kokosvet is prima, het schijnt gezondheidsbevorderende eigenschappen te hebben. Deze claims zijn echter (nog) niet bewezen. Volg je gevoel hierin.
  • Ook andere vetten zijn prima, zoals biologische roomboter, goede olijfolie, lijnzaadolie… Ze hebben ook hun specifieke eigenschappen: net weer andere vetzuren bijvoorbeeld of bepaalde vitamines.
  • Gebruik de vetten waarvoor ze geschikt zijn. Let er dus op of je ze koud en/of warm kunt gebruiken.
  • Verzadigde vetten zijn beter bestand tegen verhitten in het algemeen (zoals kokosolie).
  • Wissel vette en magere producten af.
  • Eet je meer vet dan nodig? Je lichaam slaat het op! 1 gram vet bevat 9 kcal. Oftewel: Je kunt eten als een turfgraver als je er ook een bent.
  • Eet je meer koolhydraten dan nodig? Ook dat wordt als vet opgeslagen. 1 gram koolhydraat bevat 4 kcal.
  • Vet geeft vaak een volle, prettige smaak en mondgevoel.
  • Geniet dus van alle vetten die de natuur je te bieden heeft!

Welke vetten gebruik jij in je keuken?

Reacties
Categorieën