datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vette voedingsadviezen!
23 mei 2013 
1 min. leestijd

Vette voedingsadviezen!

Vetten… Onontbeerlijk vanwege de essentiële vetzuren, voor aanmaak van hormonen, voor de nodige –in vet oplosbare- vitamientjes en minder schadelijk voor vaten en slanke lijn dan een paar jaar geleden nog gedacht werd.

Je hoeft niet altijd vetten toe te voegen. In veel voedingsmiddelen zit (verborgen) vet. Als er van nature vet in een voedingsmiddel zit, is dit over het algemeen een onschadelijk vet. Je lichaam kan dit, normaal gesproken,  goed verwerken. Toegevoegde vetten kunnen getransformeerd (=veranderd door de industrie) zijn en dat is niet goed voor de gezondheid. Dit worden transvetten genoemd. Plantaardige vetten zijn over het algemeen onverzadigd en beter voor hart en bloedvaten. Kokosvet echter een uitzondering, dat is een verzadigd vet. Maar… kokosvet is wel een natuurlijk vet!

Kokosvet schadelijk?

Deze week publiceerde het voedingscentrum echter een waarschuwend artikel over kokosvet. Hoe zit dat dan? Door lezen van diverse publicaties, artikelen en boeken (en verder te kijken dan het Voedingscentrum) meen ik toch wel te mogen concluderen dat het eten van dergelijke natuurlijke voedingsmiddelen, heus wel OK is. Kokosvet is relatief nieuw, de kokospalmen komen dan ook niet uit de buurt.

Zoals bij alle voedingsmiddelen geldt ook hier: overdaad schaadt! Eenzijdige voeding is nooit goed en varieer ook eens met vetten. Het gaat ook om de verhouding tussen vetten-eiwitten-koolhydraten in je voeding. Je hebt het allemaal nodig, ook al zijn er voedingsadviezen die een lagere koolhydraatinname voorstaan (Paleo, low-carb, etc.).

Vette voedingsadviezen

Het is ook in andere artikelen deels beschreven, maar nog even wat vette voedingsadviezen op een rijtje:

  • Varieer met je voedingsmiddelen. Ook met vetten!
  • Kokosvet is prima, het schijnt gezondheidsbevorderende eigenschappen te hebben. Deze claims zijn echter (nog) niet bewezen. Volg je gevoel hierin.
  • Ook andere vetten zijn prima, zoals biologische roomboter, goede olijfolie, lijnzaadolie… Ze hebben ook hun specifieke eigenschappen: net weer andere vetzuren bijvoorbeeld of bepaalde vitamines.
  • Gebruik de vetten waarvoor ze geschikt zijn. Let er dus op of je ze koud en/of warm kunt gebruiken.
  • Verzadigde vetten zijn beter bestand tegen verhitten in het algemeen (zoals kokosolie).
  • Wissel vette en magere producten af.
  • Eet je meer vet dan nodig? Je lichaam slaat het op! 1 gram vet bevat 9 kcal. Oftewel: Je kunt eten als een turfgraver als je er ook een bent.
  • Eet je meer koolhydraten dan nodig? Ook dat wordt als vet opgeslagen. 1 gram koolhydraat bevat 4 kcal.
  • Vet geeft vaak een volle, prettige smaak en mondgevoel.
  • Geniet dus van alle vetten die de natuur je te bieden heeft!

Welke vetten gebruik jij in je keuken?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Desiree
Door

Desiree

op 23 May 2013

Hallo, TErwijl mijn heerlijk zelfgemaakte chocolaatjes van koksolie hard staan te worden in de koelkast las ik je artikel. Jammer dat voedingscentrum weer met zoiets kort door de bocht komt. Helaas zie ik nergens dat er onderscheid gemaakt word tussen extra vierge en geen extra vierge die heel anders wordt gemaakt.Hoezo slecht voor je cholostrol?? Extra vierge kokosolie heeft geen negatieve invloed op je cholesterolgehalte. En is het niet dat je altijd iets met mate moet eten??? Of ben ik nu kort door de bocht??

Stephanie
Door

Stephanie

op 23 May 2013

Kort door de bocht? Dat zijn wij niet, maar al die sites die net doen of ze alles weten. Kokosvet slecht? En frietjes niet zeker.. Tegenwoordig kan je ook aan chips dood gaan. Mijn moeder zei altijd: "doe alles met mate" en "overal waar "te" voorstaat veroorzaakt iets wat je niet wilt."

miran
Door

miran

op 23 May 2013

een instantie die het advies geeft om 6 boterhammen per dag te eten en een halve liter melk per dag te drinken kun je sowieso niet serieus nemen het voedingscentrum wordt gesponsord door diverse levensmiddelenproducenten, je zult zien dat zodra unilever of ahold kokosolie gaat verkopen dat er dan een positief advies komt.

Desiree
Door

Desiree

op 23 May 2013

Vergeet ook niet de opleiding gewichtsconsulente voor kinderen via LOI....

Ingrid
Door

Ingrid

op 23 May 2013

Heerlijk. Je kunt eten als een turfgraver als je er ook één bent. Gouden regel, lijkt me.

Mayke
Door

Mayke

op 24 May 2013

Heel jammer wat het voedingscentrum, kokosolie vind ik een pracht product, naast dat ik er in bak, smeer ik het ook op mijn huid en in mijn haar en maak ik er heerlijk bonbons van. Kokosolie heb ik mijn vader cadeau gedaan een aantal jaren geleden, mijn vader heeft een chronische darmontsteking en had vaak veel buikpijn, sinds hij kokosolie gebruikt is dat stukke minder en ervaart hij nu ook dagen zonder buikpijn :)I <3 KOKOSOLIE :)

Kelly
Door

Kelly

op 27 May 2013

wat jammer dat het voedingscentrum weer twijfels gaat zaaien... Ze blijven erbij dat vet slecht is voor je, terwijl het se belangrijkste brandstof is voor ons lichaam. En ook cholesterol is gemaakt tot iets angstaanjagends terwijl dit van nature ool.allerlei functies heeft in je lichaam. Ik ben bang dat de sponsors van het voedingscentrum hier een dikke vinger in de pap hebben. Stel je voor we zouden allemaal.kokosvet gebruiken in plaats van becel...

sandra
Door

sandra

op 27 May 2013

Ik wil graag beginnen met kokosvet en heb al een potje thuis staan (ongeraffineerd). Maar er wordt veel gezegd over of je dit nu wel of niet kunt verhitten! het zou niet mogen, net als extra vierge olijfolie. Of maximaal tot 170 graden... (dit zegt http://www.kokos-olie.nl/) of juist wel omdat het zo'n stabiele olie is... of dat je beter ongeurde kunt nemen voor het bakken of juist een andere olie als rijstolie of arachideolie. Ik word er niet wijs meer uit.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 28 May 2013

Hoi Sandra, kokosolie is juist wel geschikt om in te bakken. Inderdaad een stabiel vet. 180 graden is meestal wel de limit qua temperatuur. Als olie gaat walmen of zwart wordt is hij verbrand en dat is niet gezond meer. Koudgeperste biologische kokosolie is het minst bewerkt kiezen voor producten die zo puur mogelijk zijn is aan te raden. Rijst- en arachideolie zijn ook vrij goed te verhitten. Om olie uit rijst te krijgen moet je het wel behoorlijk bewerken m.i.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading