Vind jij ook dat minister Schippers moet aftreden?

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een recent openbaar geworden filmpje een toespraak gehouden voor de leden van de vereniging tegen kwakzalverij. Haar woorden zijn onjuist, ongepast, ongenuanceerd en beledigend voor alle mensen die baat hebben bij de wel degelijk bewezen complementaire en preventieve geneeskunde. Dat vond ook Yvonne van Stigt, die naar aanleiding van het filmpje een petitie heeft opgezet om het aftreden van minister Schippers te eisen.

De bewezen werking van complementaire zorg

De afgelopen dagen heb ik deze petitie meerdere malen voorbij zien komen via facebook en twitter. Ik besloot het filmpje zelf maar eens te gaan bekijken en mijn mond viel open van verbazing. En boosheid. Wat een betuttelende toespraak! Bovendien lijkt het erop dat minister Schippers niet haar huiswerk heeft gedaan, en zonder zelf na te denken ouderwetse meningen over de complementaire zorg blijft aanhangen.

“Het uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat bewezen resultaten en aantoonbare werkzaamheid de basis moeten zijn van medisch handelen”, zegt Minister Schippers bijvoorbeeld in haar toespraak. “Maar ik weet ook dat patiënten zich soms uit vertwijfeling tot alternatieve behandelaars wenden. Onder het motto baad het niet, dan schaadt het niet.” Hiermee geeft Edith Schippers in wezen aan dat alternatieve behandelingen bij voorbaat niet werken. Terwijl de werking van veel medische zorg die onder de noemer ‘alternatief’ valt, wel degelijk is bewezen en veel mensen baat hebben bij complementaire geneeskunde.

Vergoedingen voor alternatieve geneeskunde

Deze laatste dagen van het jaar ben ik nog steeds bezig met het vergelijken van allerlei zorgverzekeringen. Mijn huidige verzekering vergoedt namelijk vrijwel niets op het gebied van alternatieve geneeswijzen (waar ook orthomoleculaire geneeskunde onder valt), en ik wil hier in 2014 toch meer gebruik van maken. Het valt mij op dat de vergoedingen voor deze complementaire zorg veel lager liggen dan voor de reguliere zorg en het dus nog steeds niet serieus genoeg genomen wordt. Ondanks het groeiend aantal mensen dat gebruik wil maken van alternatieve behandelingen, en ondanks de bewijzen van de werking ervan.

Minister Schippers ziet dat anders. “Ik stoor me eraan dat je bij het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering vaak niet eens kan kiezen voor een pakket zonder vergoeding van alternatieve geneeswijzen”, zegt zij in haar toespraak.

Teken de petitie en eis aftreding van minister Schippers

Hieronder kun je het filmpje met de toespraak zien en zelf een mening vormen over wat minister Edith Schippers te zeggen heeft. Ben jij het ook niet eens met haar worden, dan kun je hier de petitie van Yvonne van Stigt tekenen, om het aftreden van minister Schippers te eisen.

Hoe heeft complementaire zorg jou geholpen?

Het is belangrijk dat men weet hoeveel mensen wel degelijk baat hebben bij complementaire zorg. Laat het ons en anderen daarom weten via een reactie onder dit artikel!

Hoe heeft complementaire zorg jou geholpen?