datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Voor welke ziektekostenverzekering kies jij in 2014?
08 december 2013 
2 min. leestijd

Voor welke ziektekostenverzekering kies jij in 2014?

Het is inmiddels december en de stress van het kiezen voor een zorgverzekeraar is weer begonnen. Wellicht ben jij net begonnen aan een natuurlijke levensstijl, of juist al heel lang bezig en realiseer je je dat jouw huidige zorgverzekering niet meer bij je past. Dat kan zijn omdat je veel minder ziek bent dan voorheen, maar bijvoorbeeld ook omdat je minder behoefte hebt aan reguliere zorg en je een verzekering zoekt die meer dekt op het gebied van orthomoleculaire en natuurgeneeskunde. Een aantal zaken om op te letten wanneer je een nieuwe ziektekostenverzekering gaat uitkiezen.

Natura of restitutie

Je kunt in de basisverzekering kiezen voor een in naturapolis of een restitutiepolis. Bij een in natura polis hoef je zelf nooit iets voor te schieten, maar heb je soms een beperktere keuze in hulpverlener of ziekenhuis. Bij een restitutiepolis betaal je zelf eerst de rekening en krijg je het bedrag terug van de verzekeraar.

Het eigen risico

Het eigen risico bedraagt in 2014 minstens 360 euro. Dit betekent dat als je gebruik maakt van zorg die in de basisverzekering valt (niet zijnde de huisarts) je eerst 360 euro zelf moet betalen en alles wat daarboven komt, vergoed wordt. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico, waardoor de premie omlaag gaat. Als je denkt dat je geen gebruik gaat maken van het ziekenhuis of andere zaken die in de basisverzekering gedekt zijn, kan dat handig zijn. Maar pas op! Een ongeluk zit in een klein hoekje.

De aanvullende verzekering

In de aanvullende verzekering worden allerlei zaken verzekerd die niet in de basisverzekering vergoed worden. Hier valt ook alternatieve geneeswijzen onder. ‘Alternatieve geneeswijzen‘ is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor onder andere: orthomoleculaire therapie, homeopathie, accunpunctuur, enz. Hieronder ga ik specifiek in op de orthomoleculaire therapie.

Orthomoleculaire therapie in je ziektekostenverzekering

Belangrijk is om te kijken welke eisen gesteld worden door de verzekeraar voordat ze consulten van therapeuten en artsen vergoeden. Meestal stellen ze als eis dat de arts of therapeut aangesloten is bij een Beroepsvereniging. Want om je daarbij aan te sluiten, dien je een gedegen opleiding genoten te hebben en je moet in het bezit zijn van het diploma medische basiskennis. De meeste orthomoleculair therapeuten en artsen zijn aangesloten bij de Maatschappij ter bevordering van de orthomoleculaire geneeskunde (MBOG).

Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten voor orthomoleculaire therapie als de therapeut of arts is aangesloten bij een bepaalde beroepsvereniging. Maar let op: vaak kennen ze een maximum bedrag per dag. Dat betekent dat ze een maximum bedrag per consult toekennen en dat is meestal niet toereikend voor een consult. Daarnaast is er ook nog een maximum bedrag wat de ziektekostenverzekering uitkeert per jaar.

Gemiddeld ben je voor een consult van 1 uur bij een orthomoleculair werkende therapeut tussen € 75,- en € 100,- kwijt. Als je bedenkt dat je vaak meerdere keren per jaar gaat, zou je toch al snel een vergoeding van 400 euro per jaar willen hebben. Let er dan op dat als de verzekeraar maximaal 40 euro per dag uitkeert, je per consult maximaal 40 euro krijgt en je de rest dus zelf bij moet betalen.

Waar moet je zeker op letten?

Als je dus gaat kiezen voor een zorgverzekeraar dan is het goed om op de volgende zaken te letten:

  • Bij welke beroepsvereniging is de arts of therapeut aangesloten naar wie je gaat en valt deze onder de vergoedingen?
  • Maak ik gebruik van alternatieve geneeswijzen en zo ja voor hoeveel euro per jaar ongeveer?
  • Wat kost een consult bij een orthomoleculair therapeut?
  • Wat ben ik kwijt aan premie en wat moet ik nog zelf betalen? Bekijk dat voor de verschillende aanvullende dekkingen en baseer daarop je keuze.
  • Is het het waard om me hiervoor aanvullend te verzekeren?

Ik hoop dat ik je zo een stukje op weg geholpen heb. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd reageren op dit artikel.

Voor welke ziektekostenverzekering kies jij in 2014?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Jenske
Door

Jenske

op 09 Dec 2013

Goed initiatief! Ik ben in deze toch al drukke maand eigenlijk op zoek naar een aanvullende verzekering die acupunctuur zoveel mogelijk vergoed. Echter op de vergelijkingssites zie ik alleen de basisverzekeringen die ik kan vergelijken en zie door de bomen het bos niet meer. Wie heeft de gouden tip? Ik heb fybromyalgie en kan dus niet zonder acupunctuur en de kosten rijzen de pan uit..

iris
Door

iris

op 09 Dec 2013

Hebben jullie ook een overzicht van de dag-maxima (maximum per consult) bij verschillende verzekeringen? Ik ben zelf wat aan het zoeken geweest en zag dat VGZ en OHRA een dag-maximum van €45,- ipv €40,- hebben. Maar ik hoop dat er een verzekering is zonder dag maximum of met een hoger dag- maximum... Alvast bedankt! Groet, iris

Mayke
Door

Mayke

op 09 Dec 2013

Ik ben ook aan het 'shoppen' voor m'n zorgverzekering en bij pma (onderdeel van menzis) vergoeden ze 80% van de rekening tot ongeveer (precieze bedragen weet ik uit m'n hoofd niet) 300, 450 of 600 euro afhankelijk van welke aanvullende verzekering je kiest...

debby
Door

debby

op 09 Dec 2013

ik ben verzekerd bij Stad Holland met de aanvullende verzekering Zorg Riant. Betaal ca. 145,-- per maand aan premie. Alternatief is tot 500 euro verzekerd, er zit geen maximum op per consult. Als ik een rekening krijg van de acupuncturist dan declareer ik dat bij Stad Holland en bij uitkering maak ik het over aan de behandelaar. Ik ben opnieuw aan het vergelijken, want had graag wat hoger alternatief per jaar willen hebben, maar zit ofwel met het maximum per dag of een hoger maandbedrag. Wellicht dat ik toch weer bij Stad Holland blijf.

Irene
Door

Irene

op 09 Dec 2013

Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea en krijg nu 40 euro per consult vergoed, weet niet of er een maximum is.

Liesbeth Korteweg
Door

Liesbeth Korteweg

op 09 Dec 2013

Kijk uit met Menzis. Ze vergoeden steeds minder. Lijkt mooi, maar check van te voren of je (toekomstige) therapeut wel vergoed wordt. Kijk niet alleen naar beroepsvereniging van therapeut. Vaak is er per beroepsvereniging een aparte 'Menzis therapeuten' lijst.

Olivi
Door

Olivi

op 12 Dec 2013

Zou graag willen shoppen, maar ben verplicht collectief verzekerd bij mijn werkgever. Iedereen klaagt steen en been dat we veel betalen voor de vergoedingen die we krijgen en dat we ons niet extra kunnen verzekeren voor dingen die we graag erbij zouden willen hebben. Hopelijk wordt er wat gedaan.

Catharina
Door

Catharina

op 12 Dec 2013

@Olivi Je kan niet verplicht collectief verzekerd zijn bij je werkgever. Ze mogen het je aanbieden en het kan goedkoper zijn maar is geen verplichting. Gewoon opzeggen voor 1-1-2014 en dan iets anders afsluiten als je wilt.

Olivi
Door

Olivi

op 12 Dec 2013

Deze discussie zijn we al aangegaan met het bedrijf. In het contract dat je bij indienstreding tekent staat dat je kan kiezen tussen de collectieve en je eigen verzekering dus niet collectief. Voor mij was het toen ik er ging werken zeker interessanter dan mijn eigen verzekering. Nu al een paar jaar niet meer. Wat er niet staat, en daarom klagen we ook, dat als je eenmaal collectief verzekerd bent je niet kan uistappen. Dat vinden we allemaal onterecht, maar ze zijn onvermurwbaar. Er zijn er zelfs die het via hun vakbond proberen aan te vechten. Tot nu toe ook zonder succes. Dus dit wordt gewoon weer een lange adem hebben helaas.

Layla
Door

Layla

op 28 Dec 2013

Zojuist overgestapt naar Avéro Achmea. Zit nu bij dsw en die vergoeden bijna alleen maar reguliere zorg.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading