datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vlees schandalen: hoe gezond is ons vlees nog?
06 september 2013 
1 min. leestijd

Vlees schandalen: hoe gezond is ons vlees nog?

Ons vlees komt steeds vaker in het nieuws. Afgelopen dinsdag maakte staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken bekend het toezicht op slachterijen te willen verbeteren, omdat het toezicht volgens haar nu onvoldoende functioneert om op incidenten te kunnen reageren. Zo wil ze bij misstanden bij slachtbedrijven sneller boetes opleggen. Bij intimidatie van bijvoorbeeld controleurs die toezien op de voedselveiligheid moet het bedrijf direct worden stilgelegd.

Binnen de Nederlandse slachterijen komen ziekteverwekkende bacteriën als E.coli op vlees terecht dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd. Ook vlees dat afkomstig is van zieke dieren belandt in de voedselketen. Dat verklaren keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) deze week in de Zembla uitzending: ‘Sjoemelen met vlees’.

Hoe gezond is ons vlees nog?

Iedere dag worden er in Nederlandse slachthuizen honderdduizenden kippen, koeien, varkens en kalveren verwerkt voor de consumptie-industrie. Maar wat weten we eigenlijk van het hele vleesproductieproces? Hoe wordt de voedselveiligheid gecontroleerd?

Het imago van de vleesindustrie krijgt dit jaar een forse knauw als bekend wordt dat paardenvlees als rundvlees wordt verkocht. Zembla deed onderzoek naar wat er met ons vlees gebeurt voordat het in de winkel ligt. Hoe gezond is ons vlees?

Bekijk de Zembla uitzending ‘Sjoemelen met vlees’

Steeds meer mensen eten minder vlees

Naar aanleiding van de vele ‘vlees schandalen’ die de afgelopen tijd in het nieuws zijn geweest, worden steeds meer mensen vegetariër. Vegetarisch eten wordt ons ook steeds gemakkelijker gemaakt in restaurants, met vervangende producten n de (biologische) supermarkt en ook het aantal vegetarische slagers groeit.

De reden voor vegetarisme is in de loop der jaren ook verschoven. Waar men vroeger vooral dacht aan het welzijn van de dieren als reden om geen vlees te eten, kijken we nu naar onze eigen gezondheid. Daarom is flexitariër worden, een keuze die ook steeds vaker gemaakt wordt. Als flexitariër eet je minder vlees, niet elke dag dus, en het vlees wat wel gegeten wordt is vaak biologisch en van goede kwaliteit. Duur? Het is maar net hoe je het bekijkt. Zolang je het slechts een aantal keer per week eet valt het best mee. Bovendien is het een investering in je gezondheid!

Eet jij vlees? Wat vind je van de bevindingen in Zembla?

miss-natural-eat-dance-love

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Richard
Door

Richard

op 07 Sep 2013

Mooie term die flexitariër. Ik ben het zelf sinds enkele maanden geworden.De doorslag was de documentaire Food Inc. waarin ik het niet alleen te doen had met de dieren maar ook erg twijfelde aan de kwaliteit van het vlees.Daarnaast is de bioindustrie naar mijn idee té systematisch bezig en winstmaximalisatie heilig aan het maken tov de welzijn van het dier. Het dier is geen dier meer, het is een winstobject.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading