Selenium

Selenium in paranotenVan alle mineralen vind ik het mineraal seleen of selenium een ondergeschoven kindje. En dat is jammer, want de functie van selenium is niet onaardig. Daarbij blijkt ook steeds vaker dat wij er wel eens een tekort aan hebben! Goed moment om dit mineraal goed onder de loep te nemen.

De kracht van selenium

Selenium is ruim aanwezig in vis, mosselen en garnalen. Daarnaast kun je eidooiers, noten en onbewerkte granen eten om je voorraad aan te vullen. Onze bodem is helaas niet erg rijk aan selenium, waardoor wij automatisch minder binnen krijgen dan de gemiddelde Canadees of Amerikaan.

Steeds vaker wordt aangetoond dat selenium beschermt tegen bepaalde soorten kanker, bijvoorbeeld darmkanker, longkanker en prostaatkanker. Ook andere ziekten zijn mogelijk gelinkt aan een seleniumtekort, zoals hart- en vaatziekten, verminderde vruchtbaarheid en artritis.

Daarnaast zorgt selenium voor een kleinere kans op infectie aan je luchtwegen (en urinewegen) en versterkt het tevens het immuunsysteem. Ook dit is handig in de strijd tegen verkoudheid in de winter.

Hoeveel selenium heb je per dag nodig?

De aanbevolen hoeveelheid selenium per dag is 55 μg. Toch blijkt steeds meer dat dit erg aan de lage kant is en zouden sommigen dit liever rond de 150 μg zien.

Welke producten bevatten veel selenium?
  • Schaal- en schelpdieren
  • Volkoren rijst en onbewerkte graanproducten
  • Broccoli
  • Ui en knoflook
  • Tomaat
  • Paranoten (2 per dag is al voldoende!)

Steeds vaker komt een seleniumtekort aan het licht bij zieke mensen of mensen die veel last hebben van infecties. Zorg dus dat je dit mineraal voldoende binnenkrijgt en slik desnoods een supplement.

Let jij op je seleniuminname?

Reactie plaatsen