10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Waarom zou je biologische producten kiezen?
04 oktober 2013 
4 min. leestijd

Waarom zou je biologische producten kiezen?

Biologisch eten is de basis voor Miss Natural en ikzelf koop ook graag biologische producten. Ik verwacht dat ze beter voor mijn gezondheid zijn en beter voor het milieu. Ook houd ik van eten met “bite” en vind granenschotels en volle koren heerlijk. En biologische honingwafels, dropjes, kaas en wijn! Ook biologische producten zijn niet allemaal even gezond of goed voor de lijn.

Als parttime vegetariër geeft eko-vlees eten me een beter gevoel. Een koe mag in de wei en een varken gun ik zijn stro en vrije uitloop. Er is steeds meer keuze in supermarkt, biologische slagerijen of boerderijwinkels. Waarom zou je biologische producten kiezen?

Wat zegt biologisch?

Hoe herken je biologischDe term ‘biologisch’ op de verpakking van een in Europa gekocht product, geeft aan dat het levensmiddel in elk geval voldoet aan de Europese regelgeving voor biologische producten.

Het Europese logo (zie afbeelding) is handig voor fabrikanten die hun producten in meerdere Europese landen aanbieden. Voor consumenten betekent het dat zij op biologische producten behalve het bekende EKO Keurmerk ook het Europese logo kunnen tegenkomen.

Is biologisch gezonder?

Citaat: ’Biologische groenten niet gezonder dan gangbare groenten’ kwam onlangs in kranten en tv-journaals naar aanleiding van een steekproef van de Consumentenbond. Kennelijk heeft de buitenwereld de biologische sector een gezondheidsclaim opgespeld om die vervolgens te ontkrachten. De sector kijkt zelf een beetje verbaasd toe. De kern van de biologische landbouw en voeding is dat de voedselproductie weer wordt gebaseerd op ecologische draagkracht van de directe omgeving, zonder ingrijpen en opjagen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met respect voor dieren. Dit vanuit de wetenschap dat gezonde voeding voortkomt uit een gezond landbouwsysteem. Biologische topkok Eric van Veluwen noemde bio-boeren in dit kader: ’De apostelen van deze tijd’.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er was echter wel in de media te lezen dat er minder bestrijdingsmiddelen en resistente bacteriën op biologische producten zaten. Is toch gezonder, nietwaar? Lees wel MINDER, want ook de biologische producten komen uit onze (vervuilde) wereld waar we zuinig op moeten zijn. Op biologische producten kunnen wel natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, ook deze kunnen giftig zijn. In de natuur zijn ook vele giftige stoffen. Deze natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden wel sneller afgebroken. Pas zag ik nog een reportage op TV van Ilja Gort die biologische wijnboeren bezocht. Daar bleek ook dat er kopersulfaat gebruikt werd, niet schadelijk voor ons, helaas wel schadelijk voor de bodem. Meer lezen kan op deze website.

Wetgeving verschilt per land wat betreft toegestane hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Noord Europa is wat strenger hierin dan Zuid Europa.

Biedt biologisch meer voedingswaarde?

Qua voedingswaarde is het moeilijker hard te maken. Het schijnt dat koeien die weidegras en kruiden eten, melk aanmaken met gunstiger vetzuren. Weideboter is ook iets zachter (zacht vet is een kenmerk van onverzadigde vetzuren). Maar er zijn ook niet-biologische weidekoeien. Biologische tomaten groeien in aarde, reguliere veelal op een soort steenwol en worden gevoed met vloeibare mest (kunstmest? Waarschijnlijk voor een groot deel). Daarentegen kunnen op biologische producten ook net zo goed schadelijke bacteriën of schimmels zitten. In biologische producten zie je dan ook wel conserveermiddelen / E-nummers (moet op etiket staan) om dit tegen te gaan. Omdat er echte mest gebruikt wordt, kunnen er ook (eerder) darmbacteriën op de groentes zitten.  Vooral bij gebruik van rauwe groentes, deze altijd goed wassen! Dit wassen trouwens ook doen bij rauwe niet-biologische groentes.

Biologisch keurmerkMaar smaak is ook belangrijk. En persoonlijk natuurlijk, maar vooral bij groente vind ik biologisch vaak lekkerder. En het geeft me een beter gevoel.

Het EKO-keurmerk op biologische producten mag niet zomaar gebruikt worden. Skal houdt hier streng toezicht op.

Is biologisch duurder?

Het is jammer dat biologisch vaak duurder is. Het heeft te maken met mindere opbrengst per oppervlakte, arbeidsintensievere werkwijze en ook winstmarges bij winkels. Als er een bepaald percentage aan winst op een product gezet wordt, dan zal bij een duurdere inkoop de prijs navenant stijgen. Net zoals het BTW bedrag uiteindelijk groter wordt. 6% van iets duurs is meer dan 6% van een goedkoper artikel.

Toch is er ook goed financieel nieuws. Mensen die biologisch eten, eten vaak minder vlees (vlees is duur), gaan bewuster met hun voeding om: kopen minder, gooien minder weg, koken meer zelf (kant-en-klaar is ook duurder). En ook niet teveel eten is goed voor je gezondheid én je portemonnee. Less is more sometimes…

Geld kun je maar een keer uitgeven en keuzes moet je maken, maar kies je voor je gezondheid en het milieu dan is dat een prima keuze! Vergeet ook niet te genieten.

Van welke biologische producten geniet jij?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
DaantjessZ
Door

DaantjessZ

op 26 Oct 2012

Hoofdreden...Zo min mogelijk toxische stoffen en toevoegingen binnen krijgen...

Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding! | Anders Gezond
Door

Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding! | Anders Gezond

op 13 Jun 2013

[...] Eiwit is essentieel voor een goede weerstand, omdat het nodig is voor het produceren van alle cellen, waaronder de antilichamen en enzymen van het immuunsysteem. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die een sleutelrol spelen in het goed functioneren van het immuunsysteem. Veel mensen hebben een eiwittekort. Het is belangrijk om volop eiwitrijk voedsel te eten, zoals bonen, peulvruchten, vis, eieren en eventueel met mate vlees en het liefst allemaal biologisch. [...]

Flien
Door

Flien

op 20 Jun 2013

Positief en met een goed gevoel leven kan naar mijn idee alleen als je goed bent voor je eigen lichaam, mensen, dieren en natuur om je heen.Door respect naar elkaar toe begint een individuele bijdrage aan een wellicht betere wereld ook voor jezelf. Koop je producten met respect, dan zullen er steeds meer naar je toe komen.Ook eerlijke prijzen voor eerlijke producten zijn belangrijk voor iedereen, wereldwijd.De slogan "een betere wereld, begin bij jezelf", blijft nog steeds waar!

Martha
Door

Martha

op 25 Sep 2013

Als je ziet wat het verschil is tussen de ingredienten in een niet biologisch product en het biologische equivalent, dan zou je al overstag moeten willen. Ik eet vooral biologische producten omdat je zo minder rotzooi binnen krijgt. En wat vlees betreft vooral omdat je je dan niet schuldig maakt aan het grote dierenleed in deze wereld. En idd: Less is more. Leef je gezonder en bewuster dan geef je ook minder uit! En kan het dus prima uit. Leuk artikel!

Moet de magnetron de deur uit? | mens & gezondheid
Door

Moet de magnetron de deur uit? | mens & gezondheid

op 18 Oct 2013

[…] en babymelk uitgeput raakt en dat bepaalde aminozuren worden omgezet in andere stoffen die biologisch inactief zijn. Sommige van deze gewijzigde aminozuren zijn bovendien schadelijk voor het […]

Boost je immuunsysteemPraatclub.nl
Door

Boost je immuunsysteemPraatclub.nl

op 10 Nov 2014

[…] Eiwit is essentieel voor een goede weerstand, omdat het nodig is voor het produceren van alle cellen, waaronder de antilichamen en enzymen van het immuunsysteem. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die een sleutelrol spelen in het goed functioneren van het immuunsysteem. Veel mensen hebben een eiwittekort. Het is belangrijk om volop eiwitrijk voedsel te eten, zoals bonen, peulvruchten, vis, eieren en eventueel met mate vlees en het liefst allemaal biologisch. […]

Maria
Door

Maria

op 15 Feb 2015

Volgens mij is het best betrekkelijk, dat dure. Ligt er ook aan wat je koopt. Als je wat basisdingen koopt scheelt dat best wel. Zak gierst kost 3,50 euro en per portie een paar duppies. Al die goedkope dingen zijn groot van volume zodat je een auto nodig hebt om alles te vervoeren maar je vervoert vooral lucht en water. Pakje thee neemt minder ruimte in beslag dan al die flessen frisdrank en is ook nog eens voordeliger. Maakt ook verschil of je een stukje koolvis of een pak viscuisine koopt of bijvoorbeeld van die eenpersoonstoetjes. In de supermarkt kan je het ook duur maken. Goedkope schoonmaakmiddelen of shampoo bevatten veel water, even wennen als je een natuurlijk product gebruikt en veel minder nodig hebt.

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.