Aspergebitterballen, oranje paprika ijs, de smeuïge gerookte paling? Of wordt het Levainbrood, knoflookpuree of de Olmenhorst appeltaart? Wat is lekkerder, de biologische pasta, de boerenkaas uit Friesland of het Lakenvelder jong rundvlees? Waar loopt bij jou het water van in de mond?
Heel Nederland kan de filmpjes over deze lekkere producten en de enthousiaste producenten bekijken, vanaf vandaag op de website van De Smaak van Nederland. Negen smaakvolle producten in spannende landelijke wedstrijd om lekkerste product Puur eten om van te watertanden.
IJs van oranje paprika
De oranje paprika heeft een overheerlijke zoete smaak. En het is een kleurrijk, natuurlijk product dat ook vol vitamines zit. Kweker Annette Hermans-Walter en meester ijsbereider Theo Clevers willen laten zien dat zij op meesterlijk niveau ijs van de lekkerste producten kunnen bereiden die uitermate geschikt zullen zijn in een amuse of spoom.
Bitterbal van asperge
Zeer verantwoord voor de vrijdagmiddagborrel! Het bijzondere van de aspergebitterbal van John Korsten en John Teeuwen is de combinatie van een traditioneel oer-Hollands product met een regionaal seizoensproduct. Door de ambachtelijke bereiding met verse asperges uit Peel en Maas is de aspergebitterbal uniek en vol van smaak.
Smeuïge paling
Mieke en John van Dooren kweken de paling op een duurzame manier en roken de paling op ambachtelijke wijze. Het duo heeft een modern kweeksysteem opgezet met energiebesparende en duurzame technieken. Tevens zijn ze als eerste bedrijf in Nederland gecertificeerd door ‘the Sustainable Eel Group’, een certificaat voor duurzaamheid.
Overheerlijke knoflookpuree
Biesheuvel Knoflook is gespecialiseerd in teelt, bewaring en verwerking van verse knoflook. Het bedrijf is Global Cap gecertificeerd en dat betekent dat men zo milieubewust mogelijk te werk gaat. Van de tweede kwaliteit knoflook wordt een nog steeds goed bruikbaar product gemaakt: knoflookpuree! Deze is gemaakt van verse knoflook met een heel klein beetje zeezout en citroenzuur voor de conservering.
Appeltaart van Santana-appels
De smaak van de Olmenhorst Apeltaart van hofleverancier Bakkerij Van Maanen is een tikkeltje afwijkend, maar ook heel puur. De Olmenhorst Appeltaart is bereid met verse, Nederlandse Santana-appels. Bovendien is deze appelsoort Hypoallergeen. Op De Olmenhorst wordt het fruit op biologische en ecologische wijze geteeld. Momenteel is Henk Jan van Maanen bezig om de appeltaart te bereiden met ‘eigen tarwe’.
Kaas met een knipoog
En dan hebben is er ook nog de Tynjetaler: de iets zoete en toch pikante boerenkaas uit Friesland. Het is boerenkaas met een knipoog naar de Zwitserse Alpen. Dit levert een mooi uitziende kaas op die iets zoet is, maar toch pikant.
Houthakkersbrood
Het Levainbrood van René van der Veer van de Veldkeuken is 100% biologisch, heeft een rijke smaak en een heerlijke korst. Het meel wordt gemalen op een watermolen. De Veldkeuken gebruikt uitsluitend Nederlandse, biologische grondstoffen. Het meel wordt gemalen op een watermolen. René maak het brood door middel van natuurlijke gisting (een Franse methode van zuurdesem brood). Dit zorgt ervoor dat het brood een mooie structuur krijgt, een rijke smaak heeft en een heerlijke korst.
Biologische pasta
De diverse graanrassen en -soorten voor het meel voor de pasta van Bio Godico worden biologisch geteeld op het Gelderse bedrijf. De smaak blijft perfect behouden door de ambachtelijke wijze van drogen. De uitdaging voor Willy is het zo smakelijk maken van pasta en brood dat bij consumenten de vleesbehoefte afneemt. Zelfs een Italiaans restaurant met een Italiaanse eigenaar in de regio gebruikt de pasta in zijn zaak.
Rundvlees
Lakenvelder Jong Rundvlees is een uniek nieuw seizoensproduct wat tot stand is gekomen volgens het principe Fair Farming: vlees produceren met respect voor mens, dier en milieu. Het Lakenvelder rund is het oudste, nog raszuivere, Nederlandse runderras. Het was 20 jaar geleden bijna uitgestorven, maar nu zijn er gelukkig weer zo’n 2.700 dieren. Ad van der Salm en Gerrit Wafelaar willen Nederland kennis laten maken met een uitzonderlijk mooi ras en een voortreffelijk stuk vlees.
Finale in Baarn
De smaakjury zal op 22 november in Baarn de producten van de finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. Daarna worden de winnaars van Smaakvol 2011, dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland en de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet bekend gemaakt. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum, samen met Foodlog en de Taskforce Multifunctionele Landbouw.
Breng ook je stem uit!
Bij welk product loopt bij jou het water in de mond? Je kunt hier alle filmpjes bekijken van de negen finalisten en direct je stem uitbrengen. Tijdens de finale op 22 november wordt de winnaar bekend gemaakt en de publieksprijs uitgereikt.
Ik heb gestemd op het Levainbrood ‘houthakkersbrood’ van de Veldkeuken.
Op wie ga jij stemmen?
Marjon Briede
op 03 Nov 2011