Wat is jouw vervaldatum? Ontdek de vervaldatum voedsel
Spraken we eerder al over Het geheim van gezond oud worden en het tegen gaan van verval aan je lichaam. Nu wil ik het hebben over de vervaldatum van voedsel. Wat hoe zit het nu eigenlijk precies? Zijn voedingsmiddelen nog eetbaar na de vervaldatum?
Wat is het verschil tussen tenminste houdbaar tot en te gebruiken t/m en te gebruiken tot eind…? Wij hadden het laatst nog thuis met de stroop die we op de pannenkoek gebruikten. THT juni 2012 stond er op! Niet gezien, toch gegeten, maar is dat eigenlijk erg? Moet je alles over de datum direct weggooien?
De wetgeving schrijft voor dat op voorverpakte voedingswaren een aantal verplichte vermeldingen dienen te staan, waaronder een vervaldatum. Deze datum komt overeen met de bewaartermijn van het product. De datum kan op verschillende manieren worden weergegeven, afhankelijk van de mogelijke bewaartermijn, die dan weer wordt bepaald door het type product.
De meest voorkomende houdbaarheidsvermeldingen
- Te gebruiken tot datum (TGT). Hiermee wordt de uiterste consumptiedatum bedoeld met duidelijke opgave van de dag, de maand en eventueel het jaar. Het gaat hier om voedsel dat snel kan bederven, zoals vlees, vis, bereide gerechten en voorgesneden groenten. Na deze datum mogen deze producten niet meer worden verkocht.
- Ten minste houdbaar tot datum (THT). Hiermee wordt de minimale houdbaarheidsdatum vastgelegd. Met vermelding van de dag en de maand, voor producten die maximaal 3 maanden houdbaar zijn.
- Ten minste houdbaar tot einde datum. Met enkel de maand en het jaar voor producten die minimum 3 en maximaal 18 maanden houdbaar zijn. Of met enkel het jaar voor producten met een houdbaarheid van meer dan 18 maanden.
Wanneer je een van de laatste twee aanduidingen terugvindt op een etiket betekent dit dat de producten ook na deze datum kunnen bewaard worden en nog consumeerbaar zijn. Het gaat meestal om producten die microbiologisch vrij stabiel zijn en van die aard dat de bacteriën, die erin terechtkomen, zich minder goed kunnen vermenigvuldigen. Wel is het mogelijk dat na het verstrijken van deze datum het product anders van kleur, smaak of geur wordt.
Een algemene regel is dat hoe droger een product en hoe meer zout of suiker een product bevat, hoe minder de kans op bacteriologisch bederf is en hoe langer de periode van minimale houdbaarheid zal zijn. Wat jammer nou dat dit niet voor mensen geldt! Bekijk hier de Bewaarwijzer met daarin de meeste voedingsmiddelen en hun bewaaradvies.
Producten zonder datum
Als een product pas in de winkel wordt verpakt, staat er geen houdbaarheidsdatum op. Denk aan groenten en fruit, vlees en kaas van de bedieningsafdeling of de markt. Op sommige producten staat alleen de verpakkingsdatum. In dat geval kun je de verkoper vragen om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te schrijven.
Voedselverspilling in cijfers
Alle producten over de datum de deur uit is dus niet altijd noodzakelijk! Schattingen geven aan dat wij met z’n allen ca. € 2,4 mld. aan voedsel weggooien (dit is 8 tot 11% van de voeding die wij kopen). In kilo’s gaat het om ten minste 50 kg per persoon per jaar en dat is ongeveer 120 kg per huishouden.
Doe de Weggooitest
Enig idee hoeveel jij op jaarbasis weggooit aan voedsel? Doe dan de Weggooitest ontwikkeld door Milieu Centraal. Deze test is slechts een indicatie. Wil je precies weten hoeveel je weggooit, download dan de invullijst en houd gedurende twee weken bij wat er aan eten in de vuilnisbak verdwijnt. De rekenmodule berekent vervolgens hoeveel eten je jaarlijks te veel klaarmaakt.
Wat misschien ook handig is de oogstdatum van groenten en fruit of willen we dit eigenlijk niet weten?