De wetenschap buigt zich al lang over het proces van veroudering en de factoren die een invloed hebben op de levensverwachting.
Wie wil het niet: gezond oud worden en een actief leven leiden.
Schrijver en onderzoeker Dan Buettner reisde de hele wereld over en vond plekken waar de mensen gezond en vitaal oud worden.
Van deze mensen leerde hij negen krachtige en toch eenvoudige lessen die ons op weg kunnen helpen naar een langere levensduur. Waar hij deze mensen heeft gevonden? In de blauwe gebieden! Dan Buettner schreef er het boek Het geheim van langer leven over.
Wat is een blauw gebied?
Het is een plaats in de wereld waar hoge percentages van de bevolking een verbluffend lange levensduur hebben. De bewoners zijn in staat hun gezondheid en vitaliteit te behouden tot ze ouder dan tachtig, negentig of zelfs honderd zijn. Maar hoe doen ze het? Genetica? Dieet? Lotsbestemming? Of verschilt hun benadering van het leven fundamenteel met die van ons? Om het antwoord te vinden reist Buettner, gewapend met het meest recente onderzoek op het gebied van langer leven, naar de vier erkende blauwe gebieden: Sardinie (Italie), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californie) en het schiereiland Nicoya (Costa Rica).
Natuurlijk oud worden
De blauwe gebieden laat zien dat het niet komt door pillen, chirurgie of medicatie. Het geheim zit in de alledaagse dingen die ze doen: het voedsel dat ze eten, het gezelschap waarin ze verkeren en hun zienswijze op het leven. De blauwe gebieden combineert het nieuwste en beste wetenschappelijk onderzoek naar veroudering met inspirerende voorbeelden van echte mensen die hun gouden jaren hebben bereikt met minder ziektes, actief leven en de aanwezigheid van een levendige kring van vrienden en familie.
Levensverwachting voor 25% bepaald door onze genen
Onderzoek uit Denemarken met eeneiige tweelingen toont aan dat onze levensverwachting voor ongeveer 25% wordt bepaald door onze genen en voor 75% door onze leefomgeving. Volgens Dan Buettner zijn het niet zozeer geneeskunde of medicatie die de mensen langer doen leven, maar een schitterende combinatie van gezonde voeding, een goed sociaal netwerk en een positieve kijk op het leven. Kortom, eenvoudige dingen die, mits een paar simpele aanpassingen, ook binnen ons bereik liggen.
Wat ontdekte hij met betrekking tot voeding?
Hiervoor is het goed om naar de inwoners van het Japanse Okinawa te kijken. In Okinawa zegt het spreekwoord ‘Hara Hachi Bu’, vertaald; Eet je buikje maar voor 80% vol. De inwoners van Okinawa hebben de langste levensverwachting ter wereld. Zij passen de volgende algemene regels tot in de perfectie toe:
- Ze eten zeer gevarieerd en vooral voedsel van plantaardige origine. Ze kiezen voor een grote selectie van verschillende voedingsmiddelen. De meeste 100-plussers op het eiland eten 206 verschillende voedingsmiddelen (inclusief kruiden en specerijen), waarvan 38 soorten regelmatig worden gegeten.
- Gemiddeld eten ze 18 verschillende voedingsmiddelen per dag en hun voeding is voor 78% plantaardig. Ze eten vrij veel vis en weinig vlees.
- Ze eten dagelijks ten minste 5 tot 7 porties groenten en fruit en 2 porties peulvruchten, vooral sojaproducten.
- Ze eten dagelijks ten minste 6 porties graansoorten, aangevuld met zilvervliesrijst dat rijk is aan vezels, vitaminien en sporenelementen en een lage glycemische index heeft.
- De basis van hun voeding zijn complexe of samengestelde koolhydraten en ze gebruiken weinig of geen enkelvoudig suikers.
- Hun voeding bevat weinig vet en het vet dat ze eten is vooral van plantaardige oorsprong, rijk aan enkelvoudig-onverzadigde en meervoudig-onverzadigde vetzuren. Dierlijk en dus verzadigd vet wordt sporadisch gegeten.
- Ze kruiden hun voedsel met specerijen en keukenkruiden en gebruiken weinig zout.
- Tot slot bewegen ze hun leven lang door het beoefenen van Tai Chi, dagelijks wandelen en werken in de tuin.
Eet minder, leef langer
Het is duidelijk dat de voeding van de inwoners van Okinawa (en ook van de andere bewoners van de ‘Blauwe gebieden’) rijk is aan antioxidanten. De gewoonte om te stoppen wanneer je buik maar voor 80% vol is, is ook een prima manier om overgewicht, zeker obesitas, te vermijden. Het verzadigingsmechanisme in ons lichaam loopt immers zo’n 20 minuten achter.
1 x per week zondigen is beter
Proefdieren die 40% minder voedsel consumeren leven gemiddeld 30% langer. Ditzelfde geldt voor de mens. Dit kunnen we bereiken door zoveel te eten dat we net geen honger hebben, waarbij we dus niet overmatig consumeren. Het is ook beter 1 maal per week heel slecht te doen en de rest van de week gezond, dan dagelijks een beetje ongezond.
Hoe oud ben jij van plan te worden?
Anke Boon
op 26 Mar 2012