Wat zijn Chia zaden?

Onder het motto ’40 dagen zonder brood’ hier een goed bewaard geheim: Chia zaden. Chia zaden zijn hele kleine zwarte en witte zaadjes die in de Aztec en Maya tijden een onmisbaar element was in het dieet. Vanwege de bijzondere gezondheidsvoordelen groeien ze weer in populariteit en vinden deze kleine krachtbommetjes weer een comeback in de maatschappij.

Superfood Chia zaad

De Chia zaden vallen onder de categorie superfood. Dit zijn producten die buitengewone hoeveelheden nutriënten bevatten. Een eetlepel Chia zaden bevat:

  • 2x zoveel eiwitten dan welke graansoort dan ook;
  • 3x zoveel antioxidanten dan 100 gram blauwe bessen;
  • 5x zoveel calcium dan een glas melk;
  • 2x zoveel kalium* dan een banaan;
  • 3x zoveel ijzer dan in spinazie.

* Kalium is nodig voor een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel.

Daarnaast zitten Chia zaden barstensvol met Omega 3 en 6 essentiële vetzuren en bevatten ze ook borium; een essentiële mineraal die helpt bij het overdragen van calcium aan de botten.

Een broodloos dieet

Het geeft een prettig gevoel te weten hoe krachtig de nutriënten zijn, maar de echte vraag luidt: hoe pas ik de Chia zaden toe in mijn glutenvrije of broodloze dieet? Gelukkig is het antwoord hierop heel simpel. Chia zaden hebben een erg subtiele smaak, waardoor deze gemakkelijk aan allerlei soorten dranken en maaltijden kunnen worden toegevoegd. Zo ben je met een eetlepel Chia zaden een stuk gezonder bezig, zonder dat de smaak van je favoriete maaltijd verandert.

Chia zaden in vers sap of een smoothie

Je kunt de Chia zaden toevoegen aan een glas versgeperste sinaasappelsap of een zelfgemaakte smoothie. Je kunt het beste de zaden een minuut of twee laten weken zodat deze het vocht kunnen opnemen. Wanneer je de zaden langer laat weken, zal er een gelei ontstaan die je met een lepel kunt eten. De Chia zaden smaken in dit geval naar de sap waarin je het hebt gestrooid.

Chia zaden in salades en yoghurt

Daarnaast kun je er ook voor kiezen de Chia zaden aan maaltijden toe te voegen. Het is een lekker knapperige toevoeging aan salades en in yoghurt, maar kan ook heel lekker zijn in een soep of saus. Ik laat de creativiteit aan jou over.

Persoonlijke favoriet

Mijn persoonlijke favoriet is om de Chia zaden in een schaaltje te doen met water en een royale hoeveelheid kaneel. De Chia zaden nemen erg snel vocht op; na ongeveer tien minuten weken vormt zich een gelei. Deze kun je in de koelkast bewaren en gebruiken wanneer je een mooie Chia-kans ziet.

Chia zaden; lekker simpel en toch heel krachtig!

Ben jij bekend met Chia zaden?