Wat zit er nog aan vitaminen in Groenten en Fruit?
Vanaf dat we klein waren is het er bij ons ingestampt, we moeten groenten en fruit eten. Het is gezond en je wordt er groot en sterk van. Maar is dit eigenlijk nu nog wel zo? We beseffen ons niet dat door de manier van de hedendaagse teelt veel minder vitamines en mineralen in groenten en fruit zit. Maar desalniettemin is en blijft het een belangrijke voedingsbron, alleen zullen we er vandaag de dag veel meer van moeten eten om aan onze dagelijkse hoeveelheid vitamine en mineralen te komen. Volgens verschillende onderzoeken is gebleken dat groenten en fruit vandaag de dag veel minder vitamines en mineralen bevatten dan twintig jaar terug. Het verschil is bij sommige groenten zelfs wel meer dan vijftig procent.
Waardoor komt de afname aan vitaminen in groenten en fruit?
Vandaag de dag worden groente en fruit op een andere manier geteeld dan vroeger. Toen aten we de groenten en fruit uit de seizoenen, we wisten ook niet beter. Aardbeien zo van de koude grond, zalig en lekker zoet. De pruimen uit de boomgaarden, onbespoten en lekker rijp. Ook de geuren waren intenser. Tegenwoordig zit het allemaal voorverpakt en kan je alles het hele jaar door kopen. De pruimen, perziken zijn vaak nog zo hard dat ze eerst nog op de schaal moeten rijpen. Door wettelijke bepalingen moesten ineens de boeren de mest gaan injecteren terwijl het vroeger gewoon eroverheen werd gespoten. Maar die manier van de grond bemesting heeft anders uitgepakt dan ze gehoopt hadden. Achteraf is namelijk gebleken dat dit heel slecht is voor de grond. De grond wordt hierdoor zo schaars dat er bijna geen voedingsstoffen meer inzit. De gewassen kunnen niet meer de stoffen uit de bodem ophalen die wij zo hard nodig hebben.
Gemanipuleerde groenten
Maar ook door het manipuleren van de gewassen verdwijnen er vele essentiële voedingsstoffen uit onze groenten en fruit. De boeren willen dat de groenten en fruit steeds groter en zwaarder worden, het resultaat is dat ze vol met water zitten en daardoor ook weer minder voedingsstoffen bevatten. Alle groenten en fruit moeten even recht en even groot zijn. De media staat bol van kritiek op de plofkippen, maar men vergeet dat er net zoveel wordt gemanipuleerd met onze groente. Sla wordt gebleekt voor de mooie lichte kleur, bloemkool wordt ingespoten met kleurstof want het staat zo mooi op het bord. Zo kan ik nog een poosje doorgaan.
Wat zit er nog wel in groenten en fruit?
Salvestrolen zijn de fytonutriënten die in groenten en fruit zitten. Dit stofje beschermt onze gezonde cellen en weefsels en remmen niet alleen maar ruimen ook kankercellen op. Dit stofje zit vooral in de schil van fruit. Maar helaas zitten er vandaag de dag nog maar weinig salvestrolen in de groenten en fruit. Dit komt door het bespuiten van pesticiden en fungiciden.
Koop vooral biologische groenten en fruit
Maar toch blijven groenten en fruit een belangrijk onderdeel van onze voedingspatroon. Ze leveren namelijk ook een belangrijk deel van voedingsvezels aan die weer goed zijn voor onze spijsvertering. Ze zijn verzadigend, en ook nog eens goed voor ons figuur. Het is echter wel van groot belang dat je verse maar vooral biologische groenten en fruit koopt. Deze worden geteeld op een verantwoorde manier zonder bestrijdingsmiddelen.
Wat zegt de kleur over groente en fruit?
Aan de hand van de kleur van de groente en fruit kunnen we zien hoeveel fytochemicaliën erin zitten en welke.
- Geel en oranje: onder andere wortels, meloen etc. komt door de betacaroteen die deze groenten en fruit bevatten. Deze betacaroteen wordt in ons lichaam omgezet naar vitamine A. Dit hebben we nodig voor een gezonde huid, onze ogen en ons immuunsysteem.
- Groen: dit zijn vooral spinazie, andijvie, boerenkool etc. deze bevatten vooral betacaroteen, vitamine C, ijzer en foliumzuur . De groene kleur is afkomstig van het chlorofyl dat licht absorbeert dat de plant gebruikt om te groeien. Hoe donkerder de groente hoe meer chlorofyl het bevat en daardoor ook meer vitamine C en betacaroteen. Vitamine C bevorderd de opname van ijzer in ons lichaam. Om ons bloed (rode bloedcellen) gezond te houden hebben we ijzer nodig en foliumzuur.
- Rood: lycopeen geeft de groente en fruit zijn kleur, bijvoorbeeld tomaten, aardbeien, watermeloen. Hoe roder de kleur hoe hoger het lycopeengehalte. Dit is een antioxidant die de kans op het krijgen van kanker help verkleinen.
- Paars: dit pigment komt door de anthocyanen die in deze groenten en fruit zit. Dit zijn de blauwe druiven, rode kool, kersen etc. Anthocyanen werken als een antioxidant in ons lichaam en beschermd ons tegen bepaalde soorten kanker.
Investeer in je gezondheid
Groenten en fruit levert niet alleen ons dagelijkse voedingsstoffen aan, maar is ook een prima investering in onze gezondheid. Er wordt nog steeds bij bijvoorbeeld het voedingscentrum aanbevolen dagelijks 200 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een onvoldoende consumptie van groenten en fruit het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose en diabetes aanzienlijk aanzienlijk vergroot. Het is zelfs zo, als je dagelijks je portie groente met 200 gram zou verhogen het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker met 4% verlaagt. Maar variatie blijft de boodschap, er zijn zoveel verschillende lekkere groente en fruitsoorten dat het niet moeilijk moet zijn om er een heerlijke schotels van te maken. Verwerk ze in ontbijt gerechten, lunch en diner.
Recept Ratatouille met Ananas
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 bosje bosui
- 2 knoflook teentjes
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- 1 aubergine
- Courgette
- ½ schoongemaakte ananas
- 3 el olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 6 tomaten
- 2 tl kokosbloesemsuiker
- Diverse verse kruiden
- 200 ml groentebouillon
- 1 tl kurkuma
- Wat Himalaya zout naar smaak
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 kleine chilipepertje (allen als je het wat pittiger wil hebben)
Zo maak je Ratatouille
- Was de kruiden en de groenten goed. Snij de bosui in ringen, pel de knoflook en hak dit fijn of pers ze uit. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in blokjes of dunne repen. Snij de aubergine en courgette in plakken. Zet de aubergine en courgette weg in een schaal met koud water met wat Himalaya zout.
- Verhit de olie in een grote pan en fruit de bosui en de knoflook (niet laten verbranden). Voeg de tomatenpuree, de kurkuma, zout en de kokosbloesemsuiker toe. Roer dit goed op een laag vuur door elkaar. Giet er langzaam de bouillon bij en vervolgens de paprika’s. Laat dit ongeveer 3 minuten smoren. Vervolgens de ananas en laat alles goed warm worden. Snipper de 2/3 van de verse kruiden erover. Ontvel de tomaten en snij deze in blokjes.
- Dep de aubergine en courgette goed droog en grill op een hete grillpan aan beide zijden. Snij ze door de helft. Voeg de courgette, aubergine en de tomaten toe en laat de ratatouille nog even warm worden. Garneer de ratatouille met de laatste verse kruiden.
Eet smakelijk!
Hoeveel kleuren groenten kun jij ontdekken in bovenstaand recept?
PS Doe mee met de Groente Challenge en ontvang bovenstaand recept per e-mail!