Witlof, de witte bladgroente. De groente werd bij toeval ontdekt in België toen een boer cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Vandaar ook de vaak gehoorde naam Brussels lof.
Witlof is super gezond. Het bevat veel vitaminen en het is rijk aan foliumzuur, wat een gunstig effect heeft op de darmflora en op zwangerschappen. Ook zitten er veel mineralen in die ook zorgen voor een vochtafdrijvend effect.
Minder bitter maken
De smaak van witlof is licht bitter, waardoor het toch veel mensen afschrikt. Maar met een paar slimme trucs kun je de bittere smaak camoufleren:
Verwijder de buitenste bladeren en snijdt het uiteinde af. Verwijder vervolgens de kern. Bij het koken van witlof voeg ik aan het kookwater kruiden toe of een bouillonblokje zo is het ook niet meer zo bitter. Een scheutje melk toevoegen aan het water wil ook helpen.
Lekkere recepten met witlof
Je kunt witlof koken, (roer)bakken, stomen, stoven, smoren, in de oven bereiden of zelfs rauw in salades verwerken. Het is mijn lievelingsgroente en wil dan ook graag een aantal van mijn recepten met jullie delen, in de hoop dat ik jullie ook erg enthousiast krijg voor deze groente.
Basis witlof uit de oven
Een lekker recept voor als je niet zoveel tijd hebt!
Dit heb je nodig voor 2 personen:
- 4 stronkjes witlof
- 2 a 3 tomaten in plakjes
- plakjes magere ham
- wat geraspte kaas
- kruiden naar wens
Zo maak je het klaar:
- Maak de witlof schoon en kook deze in water met een bouillonblokje 10-12 minuten.
- Laat vervolgens goed uitlekken en leg ze netjes in een (met een beetje olie ingevette) ovenschaal.
- Leg er de verse kruiden over en de plakjes tomaat.
- Ham en de kaas erover en dan nog een 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Je kunt hiermee eindeloos variëren naar eigen smaak.
Witlofsalade a la Jamie Oliver, met een beetje van mij
Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen (of 4 kleine porties):
- 4 stronkjes witlof
- 2 appels
- 2 peren
- Een handvol tuinkruiden, het liefst verse
- 50 gram crème fraiche
- 5 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels balsamico (of ciderazijn)
- walnoten
Zo maak je het klaar:
- De blaadjes van het witlof goed wassen en in 4 stukken snijden.
- De appels en peren schillen en in reepjes snijden.
- Vervolgens de witlof, appels, peren en het grootste deel van kruiden in een grote kom doen.
- Maak van de crème fraiche, olie en balsamico en 5 a 6 eetlepels water een dressing en breng naar eigen wens op smaak.
- Giet ¾ van de dressing over de salade en meng het geheel goed.
- Verdeel de salade over de borden en gebruik de kruiden als garnering en sprenkel en nog wat dressing over.
- Garneer met noten.
In het originele recept zit ook nog 50 gram pittige blauwschimmelkaas.
Miep
op 01 Jun 2013