datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Witlof is een heerlijke en veelzijdige groente
26 april 2013 
2 min. leestijd

Witlof is een heerlijke en veelzijdige groente

Witlof, de witte bladgroente. De groente werd bij toeval ontdekt in België toen een boer cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Vandaar ook de vaak gehoorde naam Brussels lof.

Witlof is super gezond. Het bevat veel vitaminen en het is rijk aan foliumzuur, wat een gunstig effect heeft op de darmflora en op zwangerschappen. Ook zitten er veel mineralen in die ook zorgen voor een vochtafdrijvend effect.

Minder bitter maken

De smaak van witlof is licht bitter, waardoor het toch veel mensen afschrikt. Maar met een paar slimme trucs kun je de bittere smaak camoufleren:

Verwijder de buitenste bladeren en snijdt het uiteinde af. Verwijder vervolgens de kern. Bij het koken van witlof voeg ik aan het kookwater kruiden toe of een bouillonblokje zo is het ook niet meer zo bitter. Een scheutje melk toevoegen aan het water wil ook helpen.

Lekkere recepten met witlof

Je kunt witlof koken, (roer)bakken, stomen, stoven, smoren, in de oven bereiden of zelfs rauw in salades verwerken. Het is mijn lievelingsgroente en wil dan ook graag een aantal van mijn recepten met jullie delen, in de hoop dat ik jullie ook erg enthousiast krijg voor deze groente.

Basis witlof uit de oven

Een lekker recept voor als je niet zoveel tijd hebt!

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 4 stronkjes witlof
  • 2 a 3 tomaten in plakjes
  • plakjes magere ham
  • wat geraspte kaas
  • kruiden naar wens

Zo maak je het klaar:

  1. Maak de witlof schoon en kook deze in water met een bouillonblokje 10-12 minuten.
  2. Laat vervolgens goed uitlekken en leg ze netjes in een (met een beetje olie ingevette) ovenschaal.
  3. Leg er de verse kruiden over en de plakjes tomaat.
  4. Ham en de kaas erover en dan nog een 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  5. Je kunt hiermee eindeloos variëren naar eigen smaak.

Witlofsalade a la Jamie Oliver, met een beetje van mij

Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen (of 4 kleine porties):

  • 4 stronkjes witlof
  • 2 appels
  • 2 peren
  • Een handvol tuinkruiden, het liefst verse
  • 50 gram crème fraiche
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels balsamico (of ciderazijn)
  • walnoten

Zo maak je het klaar:

  1. De blaadjes van het witlof goed wassen en in 4 stukken snijden.
  2. De appels en peren schillen en in reepjes snijden.
  3. Vervolgens de witlof, appels, peren en het grootste deel van kruiden in een grote kom doen.
  4. Maak van de crème fraiche, olie en balsamico en 5 a 6 eetlepels water een dressing en breng naar eigen wens op smaak.
  5. Giet ¾ van de dressing over de salade en meng het geheel goed.
  6. Verdeel de salade over de borden en gebruik de kruiden als garnering en sprenkel en nog wat dressing over.
  7. Garneer met noten.

In het originele recept zit ook nog 50 gram pittige blauwschimmelkaas.

Wat is jouw favoriete witlofrecept?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Miep
Door

Miep

op 01 Jun 2013

Ik heb bij het natuurlijk spreekuur gehoord dat Geiske de Ruig een groentesapje drinkt met witlof. Zou ik daar de ingredienten van mogen? Ik wil het namelijk ik ook graag proberen, maar kan de ingredienten nergens vinden.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading