Kinderen
Eva van Zeeland
Kinderen
10/21/2014
4 min
7

Wordt de jeugd agressiever en wat is de link met voeding?

10/21/2014
4 min
7

Al 28 jaar werk ik in het onderwijs, en met de jaren zie ik de jeugd rondom mij steeds meer veranderen. Ze worden agressiever, brutaler en gewelddadiger. Ook hun spijbelgedrag loopt de spuigaten uit. Je leest steeds vaker in de krant dat jeugd agressiever is, ontsporen en dat het drugsgebruik zo sterk toeneemt dat ze in de verslavingszorg zich ernstige zorgen maken. Maar wisten jullie dat wij als ouders daar in hebben bijgedragen?

Harder straffen. Meer agenten op straat. En niet te vergeten: een herijking van normen en waarden. Zie hier het actuele antwoord op agressie, vandalisme, criminaliteit en zinloos geweld. Niemand denkt aan voeding. Terwijl opvoeden letterlijk alles te maken heeft met eten en de keuzes die je hierbij maakt.

Te korten tijdens de zwangerschap

De kiem hiervan ligt in de periode voordat de moeder zwanger wordt. Wanneer de aanstaande moeder erg veel fastfood en andere meuk binnenkrijgt en ook nog eens niet goed voor zichzelf zorgt dan kan het eigenlijk ook niet anders. Want hoe kan een ongezond lichaam met een overdosis aan suikers en tekorten aan nutriënten een gezonde baby op de wereld zetten? Zo heeft roken en het drinken van alcohol zeer negatieve invloed op de ontwikkeling van de baby. Dan komen er nog eens het fastfood, cola/frisdrank, energydrankjes, snacks, snoep, light producten en suiker bij. Deze producten hebben net zoveel invloed op de ontwikkeling van de ongeborene als alcohol en roken. In ziekenhuizen worden regelmatig baby’s geboren met hypoglykemie en dat wordt weer gerelateerd met mentale symptomen van het kind zoals hyperactiviteit, veel huilen, weinig slapen.

Steeds vaker hoor je rondom je zeggen: “mijn kind heeft ADHD”. Wat vroeger een druk kind was, daar wordt nu een stempel op gezet. Maar we kunnen met goede voeding en een goede multivitaminen dit enorm beïnvloeden. Vaak zie je combinaties tekorten in het bloed bij kinderen met ADHD. Zo hebben die in de eerste jaren van hun leven een tekort aan omega-3-vetzuren. Ook agressie neemt toe met een tekort aan omega-3-vetzuren.

Agressie neemt af met goede voeding

In een jeugdgevangenis in Engeland hebben ze onderzocht wat gezonde voeding met deze groep ontspoorde jongeren doet. Door ze een lange periode gezonde voeding met aanvulling van een goede suppletie te geven was de agressie met ten minste 40 procent afgenomen. Ook vandalisme, vechten, werkweigering daalde zelfs met meer dan de helft.

Snoepautomaten op scholen

Een universiteit in Amerika heeft onderzocht wat frisdrank met kinderen doet. Ik schrok toen ik het rapport las. De jongeren gedroegen zich gewelddadig en agressief bij een inname van dagelijks 3 tot 4 blikjes koolzuurhoudende en met suiker of zoetstof gezoete drankjes. Daarbij komt nog de slechte eetgewoontes van vele jongeren, en die verschrikkelijke energiedrankjes. Het onderzoek wijst uit dat de groep jongeren van 12 tot 18 jaar die al dit dagelijks tot zich namen agressief en asociaal gedrag vertoonden.  Alle snoep- en frisdrankautomaten  werden bij een highschool verwijderd. In de schoolkantine zijn alle patat, hamburgers en andere zooi vervangen door lekkere salades, volkorenbrood, vers fruit, smoothies en andere gezonde drankjes. Na enkele maanden was de uitkomst opzienbarend. Het gebruik van drugs was nagenoeg gestopt, het verzuim en vooral het vandalisme in en rond de school was bijna totaal gestopt. Hun concentratie was verbeterd en hun gedrag werd rustiger. De docenten konden weer gewoon les geven en de cijfers van de studenten schoten omhoog.

Nutriënten tekort

Al denken we vaak dat we gezond eten, er kan altijd een tekort van vitamines en mineralen in je lichaam zijn. Door de slechtere kwaliteit van onze voeding, de frisdranken, snoep, chips, cola en andere ongezonde troep zie je vaak een tekort ontstaan van zink, magnesium, koper en calcium. Zijn de kinderen erg hyper dan zie je vaak een tekorten van ijzer, jodium, vitamine A, B6.

Gezonde hersenontwikkeling

Deze vitamines en mineralen hebben ze juist zo nodig om gezond volwassen te worden. Zo hebben omega-3-vetzuren een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenfunctie. Vooral in de wintermaanden is het dan ook heel belangrijk om de kinderen een goede multivitaminen dagelijks in te laten nemen. Verder is het belangrijk voor hun ontwikkeling dat ze na school lekker buitenspelen en zo min mogelijk achter een computer en de tv hangen. Verwijder ook alle stralingsbronnen uit hun slaapkamer (telefoon, tablet, computer). De kinderen moeten hun energie kwijt, hierdoor zullen ze ’s avonds beter in slaap vallen. Structuur in hun dagelijkse bezigheden is heel belangrijk.

Boek ‘Honger naar geweld’

Gert Schuitemaker heeft een interessant boek geschreven over “Honger naar geweld”.  Daarin verteld hij uitgebreid wat de relatie is tussen voeding en agressief gedrag. In 1978 is er al een Amerikaanse criminoloog geweest Stephan Schoenthaler die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de connectie tussen voeding, intelligentie, hersenfuncties, schoolprestaties, hyperactiviteit, asociaal gedrag en crimineel gedrag.

Zie jij de link met voeding en agressie in jouw omgeving?

Handtekening-Miss-Natural

Bronnen:
C. Nathan DeWall, Timothy Deckman, Matthew T. Gailliot, Brad J. Bushman. Sweetened blood cools hot tempers: physiological self-control and aggression. Onderzoek van de Universiteit uit Gardiff (de gevangenis) en uit Ohio State University. Boek Honger naar Geweld.

Reacties
Categorieën