arrow_drop_up arrow_drop_down
21 december 2015 

Yam Glutenvrij Desembrood voor jou getest!

Glutenvrij en brood eten? Naar mijn mening is dit een bijna onmogelijke combinatie. Om de structuur van gluten enigszins te evenaren voegen fabrikanten vaak allerlei hulpmiddeltjes toe. Denk daarbij aan het veelvuldig gebruik van E-nummers, suikersoorten en verschillende meelsoorten.

Eigenlijk is het een knutselwerkje, er is weliswaar veel tijd en energie in gestoken maar met het eindproduct doe jij je darmen en lichaam echt geen plezier! Toch is het Ralph Moorman gelukt!

Kan dat? Glutenvrij en brood eten

Hij heeft jarenlang vruchteloos met allerlei ingrediënten geëxperimenteerd, omdat het bijna onmogelijk is lekker brood te maken zonder gluten. Gluten bezorgt brood namelijk de typerende smeuïge structuur. Zodra je het plakkerige eiwit weglaat, wordt het droog en krijgt het een onaangename zanderige structuur.

Hieronder de ingrediënten van een ander glutenvrij brood:

  • Water, havermeel
  • Tapiocazetmeel
  • Bakkersgist
  • Aardappelzetmeel
  • Soja-eiwit
  • Vlozaad
  • Sojabloem
  • Suiker
  • Plantaardige raapolie
  • Verdikkingsmiddel: (natriumcarboxymethylcellulose)
  • Bakkerszout
  • Maltodextrine
  • Gekarameliseerde suiker
  • Boteraroma

Ik krijg er spontaan buikpijn van! Tapioca- en aardappelzetmeel zijn beide een vorm van koolhydraten, deze beïnvloeden je bloedsuikerpegel. Ik tel 3 soorten suikers: suiker, maltodextrine en gekarameliseerde suiker. Het verdikkingsmiddel natriumcarboxymethylcellulose is gemaakt uit het rode E-nummer 460 wat mogelijk kankerverwekkend kan zijn.

Glutenvrij desembrood zonder suiker

Zeker wel, sinds 23 november is er een glutenvrij brood verkrijgbaar zonder al deze onnodige toevoegingen! 

Ralph Moorman, levensmiddelentechnoloog en voedingscoach heeft in samenwerking met andere partijen er 3 jaar over gedaan om een glutenvrij brood te maken wat voldoet aan zijn maatstaven.

Wat zijn deze maatstaven?

  • Geheel biologisch
  • Bevat geen sporen van gluten: geschikt voor mensen met coeliakie
  • Zonder onnodige toevoegingen
  • Vezelrijk
  • Het verstoort de bloedsuikerspiegel niet te snel
  • Zonder gist
  • Zonder suiker
  • Lactosevrij
  • Zonder ei


Ingrediënten YAM Desembrood

Ehm… wat zit er dan wel in?! YAM Desembrood is gemaakt met de volgende ingrediënten;

  • Water
  • Havervlokkken
  • Rijstmeel
  • Starterscultuur
  • Kokosolie
  • Kikkererwtenmeel
  • Vlozaad
  • Bakkerszout
  • That’s it!

Toen ik op Facebook zag dat dit broodje er zou komen werd ik meteen enthousiast! Direct ben ik het gaan kopen bij de plaatselijke Jumbo. Het weegt 700 gram (behoorlijk zwaar!) en is zeer compact van grootte.

Je proeft duidelijk de haver, het zuurdesem proef je bijna niet vind ik. Het ziet er wat ongaar uit, dit proeft echter niet zo zal waarschijnlijk komen doordat de structuur gewoon anders is zonder gluten. Er zit een klein percentage zout in, dat had wat mij betreft wel iets meer gemogen. Ralph zei daarover dat dit percentage past in het gezondheidsaspect van het brood. Doe er lekker notenpasta, een ei of avocado op en je hebt een heerlijk vullende boterham!

Het brood kost €4,25 per stuk en is exclusief verkrijgbaar bij de Jumbo. Heeft jouw Jumbo het brood niet in de schappen liggen? Vraag er dan naar in de winkel!

Heb jij het Yam desembrood al geproefd?

Handtekening-Miss-Natural

Sabine ter Schiphorst

Door

Sabine ter Schiphorst

op 21 December 2015

Leuk stukje. Heb hem nog niet geproefd... Behoorlijk duur voor een brood. Hoef zelf niet perse glutenvrij maar probeer tarwe wel te beperken.

Marlijn Claessens

Door

Marlijn Claessens

op 21 December 2015

Ja, het inderdaad aan de prijs! ik hoef zelf ook niet glutenvrij te eten, maar denk dat beperken van gluten wel goed is. Zeker met een ziekte.

Lars Roos

Door

Lars Roos

op 22 December 2015

4,25 is inderdaad veel geld. Maar de bedenker van dit brood heeft het ook niet bedoeld om het dagelijks te eten en al helemaal niet 2x p.d. Elke dag brood eten hoort ook niet in een gezond dagelijks voedingspatroon. Dus na kopen brood in sneetjes snijden (10 a 12 stuks) en wat je die dag niet eet gelijk invriezen en het blijft super lekker.

Brigitte

Door

Brigitte

op 22 December 2015

Heb het brood gekocht en het is heerlijk. Het vult behoorlijk, zodat je aan twee sneetjes genoeg hebt. Echt een aanrader en doordat je er niet veel van eet doe je er lang mee, dus de prijs dubbel en dwars waard.

Annet te Grotenhuis

Door

Annet te Grotenhuis

op 22 December 2015

Prima brood! Ik eet weinig brood vanwege al die troep die erin gaat. En dan af en toe een yambrood is heerlijk! Ook om te roosteren als hij al een paar dagen oud is, heerlijk. Wel langer roosteren. Mijn complimenten!

Sasha

Door

Sasha

op 22 December 2015

Ik eet, als ik brood eet, niet meer anders! De prijs valt relatief wel mee. Ipv 4 niet vullende boterhammen met tarwe en allerlei andere toevoegingen, eet ik 1 boterham van dit yam brood. Ik ben erg blij met deze 'uitvinding' 😃

Wiebke

Door

Wiebke

op 23 December 2015

gekocht, gegeten en overtuigd! Twee sneetjes zijn echt genoeg per maaltijd. Je doet er dan ook best lang mee (zo een twee a drie dagen). Ik eet het nu wel twee keer per dag omdat het in mijn Kerstwinkel te druk is om iets anders te maken. Het is stukken lekkerder dan mijn eigen boekweit/haver zuurdesembrood. Echt een aanrader!

marielle

Door

marielle

op 20 January 2016

ik bakte het brood voor mijn zoontje zelf, omdat ik niet blij was met de ingrediënten van alle ander gv brood, (hij luncht op school, wij eten thuis 2 x warm). zelf bakken was nog niet heel erg lekker, maar wel verantwoord, totdat dit brood kwam, geproefd en meteen overgestapt. ik koop per week 1 brood voor mijn zoontje en dat is voldoende, voor 4,25 kan ik daarvoor niet zelf in de keuken gaan staan om een lekker bio, desem brood te bakken.

Linda

Door

Linda

op 9 March 2016

Wel prijzig, daar zijn toch ook wel varianten op?

M.van Uden

Door

M.van Uden

op 19 October 2019

Lekker brood.maar bij de Coop kost het zuurdesem brood €4.75 hoe kan dat?

Reactie plaatsen

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang het Week van de Vruchtbaarheid magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.