Glutenvrij en brood eten? Naar mijn mening is dit een bijna onmogelijke combinatie. Om de structuur van gluten enigszins te evenaren voegen fabrikanten vaak allerlei hulpmiddeltjes toe. Denk daarbij aan het veelvuldig gebruik van E-nummers, suikersoorten en verschillende meelsoorten.
Eigenlijk is het een knutselwerkje, er is weliswaar veel tijd en energie in gestoken maar met het eindproduct doe jij je darmen en lichaam echt geen plezier! Toch is het Ralph Moorman gelukt!
Kan dat? Glutenvrij en brood eten
Hij heeft jarenlang vruchteloos met allerlei ingrediënten geëxperimenteerd, omdat het bijna onmogelijk is lekker brood te maken zonder gluten. Gluten bezorgt brood namelijk de typerende smeuïge structuur. Zodra je het plakkerige eiwit weglaat, wordt het droog en krijgt het een onaangename zanderige structuur.
Hieronder de ingrediënten van een ander glutenvrij brood:
- Water, havermeel
- Tapiocazetmeel
- Bakkersgist
- Aardappelzetmeel
- Soja-eiwit
- Vlozaad
- Sojabloem
- Suiker
- Plantaardige raapolie
- Verdikkingsmiddel: (natriumcarboxymethylcellulose)
- Bakkerszout
- Maltodextrine
- Gekarameliseerde suiker
- Boteraroma
Ik krijg er spontaan buikpijn van! Tapioca- en aardappelzetmeel zijn beide een vorm van koolhydraten, deze beïnvloeden je bloedsuikerpegel. Ik tel 3 soorten suikers: suiker, maltodextrine en gekarameliseerde suiker. Het verdikkingsmiddel natriumcarboxymethylcellulose is gemaakt uit het rode E-nummer 460 wat mogelijk kankerverwekkend kan zijn.
Glutenvrij desembrood zonder suiker
Zeker wel, sinds 23 november is er een glutenvrij brood verkrijgbaar zonder al deze onnodige toevoegingen!
Ralph Moorman, levensmiddelentechnoloog en voedingscoach heeft in samenwerking met andere partijen er 3 jaar over gedaan om een glutenvrij brood te maken wat voldoet aan zijn maatstaven.
Wat zijn deze maatstaven?
- Geheel biologisch
- Bevat geen sporen van gluten: geschikt voor mensen met coeliakie
- Zonder onnodige toevoegingen
- Vezelrijk
- Het verstoort de bloedsuikerspiegel niet te snel
- Zonder gist
- Zonder suiker
- Lactosevrij
- Zonder ei
Ingrediënten YAM Desembrood
Ehm… wat zit er dan wel in?! YAM Desembrood is gemaakt met de volgende ingrediënten;
- Water
- Havervlokkken
- Rijstmeel
- Starterscultuur
- Kokosolie
- Kikkererwtenmeel
- Vlozaad
- Bakkerszout
- That’s it!
Toen ik op Facebook zag dat dit broodje er zou komen werd ik meteen enthousiast! Direct ben ik het gaan kopen bij de plaatselijke Jumbo. Het weegt 700 gram (behoorlijk zwaar!) en is zeer compact van grootte.
Je proeft duidelijk de haver, het zuurdesem proef je bijna niet vind ik. Het ziet er wat ongaar uit, dit proeft echter niet zo zal waarschijnlijk komen doordat de structuur gewoon anders is zonder gluten. Er zit een klein percentage zout in, dat had wat mij betreft wel iets meer gemogen. Ralph zei daarover dat dit percentage past in het gezondheidsaspect van het brood. Doe er lekker notenpasta, een ei of avocado op en je hebt een heerlijk vullende boterham!
Het brood kost €4,25 per stuk en is exclusief verkrijgbaar bij de Jumbo. Heeft jouw Jumbo het brood niet in de schappen liggen? Vraag er dan naar in de winkel!
Heb jij het Yam desembrood al geproefd?
Sabine ter Schiphorst
op 21 Dec 2015Marlijn Claessens
op 21 Dec 2015Lars Roos
op 22 Dec 2015Brigitte
op 22 Dec 2015Annet te Grotenhuis
op 22 Dec 2015Sasha
op 22 Dec 2015Wiebke
op 23 Dec 2015marielle
op 20 Jan 2016Linda
op 09 Mar 2016M.van Uden
op 19 Oct 2019