datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Zelf Hummus maken
17 april 2013 
2 min. leestijd

Zelf Hummus maken

In mijn ontdekkingsreis naar gezonde voeding was één van de eerste stappen: Hummus toevoegen aan mijn nieuwe voedingspatroon. Dit kwam door het lezen van het eerste boek van Amber Albarda: ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’. Hierin wordt uitgebreid geschreven over de gezondheidsvoordelen van Hummus.

Sindsdien ben ik groot fan van deze dip. Hummus is eenvoudig klaar te maken en het is bovendien erg lekker en natuurlijk gezond. Wil jij het ook eens proberen? Dan heb ik een heerlijk recept voor je. Smullen maar!

Wat is hummus?

Hummus is een puree op basis van kikkererwten, die oorspronkelijk afkomstig is uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee. Kikkererwten kun je droog kopen (dan moet je ze eerst koken en een nacht laten weken) of je kunt ze in een pot kopen (die kun je direct gebruiken, zonder voor te koken). Ik heb beide geprobeerd en geef de voorkeur aan de kikkererwten uit glazen pot, omdat dit goedkoper en gemakkelijker is. Hummus is heerlijk als spread op brood, of op een rijstwafel. Ik gebruik hummus ook graag als dip voor wortel, komkommer of andere rauwe groenten.

Hoe gezond zijn kikkererwten?

Kikkererwten bevatten veel eiwitten. Daarnaast zitten kikkererwten boordevol vezels (6 gram vezels per 100 gram), wat goed voor de darmen is. Ook de mineralen calcium, magnesium, ijzer en foliumzuur zijn belangrijke voedingsstoffen die hummus zo verschrikkelijk gezond maken. Daarnaast hebben kikkererwten een lage glycemische lading en geven ze hierdoor een lang verzadigingsgevoel.

Hummus is zeer eenvoudig te maken en je kunt er tientallen varianten op maken. Een must is wel een goede keukenmachine of een staafmixer.

Recept voor hummus

Voor dit hummusrecept heb je nodig:

  • 215 gram gewelde kikkererwten (biologisch)
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels sesamzaad tahin (een pasta gemaakt van sesamzaad)
  • Citroensap (vers geperst)
  • Scheut olijfolie (optioneel)*
  • Vers gemalen zwarte peper en een snufje zout
  • Verse tuinkruiden, zoals basilicum, bieslook en/ of peterselie 

* Ik hou er zelf niet zo van om olijfolie toe te voegen, omdat ik de hummus dan iets te ‘vettig’ vind. Ik voeg altijd wat vocht (1 à 2 eetlepels) uit het potje kikkererwten toe om het smeuïger te maken.

Zo maak je de hummus:

  1. Pureer de kikkererwten in een blender met 1 à 2 eetlepels van het vocht. 
  2. Pers de knoflook en meng deze en de andere ingrediënten erdoor. Zorg dat het lekker smeuïg is. 
  3. Voeg op het laatst de zeer fijngesneden groene tuinkruiden erdoor en breng op smaak met zout en peper.

De zelfgemaakte hummus kun je in de koelkast bewaren. In de koelkast is hummus, in een luchtdicht bakje, een kleine week houdbaar.

Hoe maak jij hummus?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Eliza
Annemiek
Door

Annemiek

op 19 Apr 2013

Beste Eliza, Ik ga je recept zeker proberen, lijkt me heerlijk.

sofie wiersma
Door

sofie wiersma

op 17 Apr 2013

Humus, daar liep ik vroeger met een grote boog omheen. Maar toch bij een van mijn dochters lag het in de koelkast. En zoals mijn dochter zei, mam 1 hap proeven maar,moesten wij vroeger ook als je een nieuw recept uitprobeerde. Mijn favoriet is humus met zalm.

Judith Houtenbos
Door

Judith Houtenbos

op 17 Apr 2013

Heerlijk, toevallig net weer gemaakt voor een week! Lekker met gemengde kiemen, tomaat of komkommer op brood!

Roos
Door

Roos

op 22 Apr 2013

Verse munt door de hummus is heerlijk! En een stukje rode peper erdoorheen :)

Annemiek
Door

Annemiek

op 23 Apr 2013

Beste Roos, dank je voor je tip, ga zeker proberen!

loes
Door

loes

op 28 Jun 2013

heerlijk die humus maar je kunt er ook een beetje gember en heel fijn gesneden ui door doen, en inplaats van olie kokos melk uit een pakje of een blikje, ik ben al heel lang vegetarier en dit is beter dan al de vleesvervangers die er zijn.

louise
Door

louise

op 09 Jul 2013

Dat was lekker!

Monique
Door

Monique

op 04 Aug 2013

Zojuist voor het eerst zelf gemaakt. Ook de tahin (sesamzaadjes roosteren, in de blender met zonnebloemolie, klaar). Wat lekker is dit zeg!

loes
Door

loes

op 06 Aug 2013

als je kikkererwten uit een pak neemt kun je meer maken, ik heb deze week voor een groep de ene helft met een pepertje s dus pittig en de andere helft gewoon, en ik voeg dan ook heel fijne gemalen noten toe.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 07 Aug 2013

Bedankt voor je aanvulling Loes!

Trudy
Door

Trudy

op 01 Dec 2013

Ik maak het altijd van gedroogde kikkererwten. Is echt niet duurder. Hoogstens meer werk! Verder maak ik ook zelf tahinpasta, dat is heel eenvoudig en ook zo gebeurd. Deze kun je maken van naturel sesamszaad of geroosterd. Ik verdeel het in porties met verschillende smaken en vries het ook in, gaat prima! En idd...olijfolie is optioneel...want met tahin heb je al voldoende olie. Om het echt zalvig te krijgen is een half uur in de keukenmachine wel nodig. Wil je het wat grover...korter!

Beatrijs
Door

Beatrijs

op 01 Jul 2014

Hoi daar, (Trudy, maar ook iedereen anders!) Ik ben sinds een tijdje fan van (deze) humus of pak, alle dipsauzen! Maar ik kom er niet aan uit: met welke machine maak je ze?! bijvoorbeeld Tahini! Met de staafmixer niet aan te raden: hij lijkt te smelten na afloop. Onlangs een blender aangekocht met het idee dat deze dat ging oplossen: no way! alles blijft plakken & het weinige smeuïge dat ervan komt, komt onder het mes terecht. Een helse karwei om je dip er weer uit te krijgen. en dan heb je ook nog brokken, want helemaal smeuïg krijg je hem niet.. ten einde raad dus. vooral omdat ik geen oneindige plaats heb in de kast, zoek ik ook naar iets dat op de kast kan staan zonder de hele keuken in te nemen (en ja, 500€ vind ik een te grote investering). Kan iemand me helpen?! dank je!! - de blender krijg je er gratis bij :-)

Martha
Door

Martha

op 23 Jul 2014

Hallo Beatrijs, ik gebruik een turbo Braun staafmixer om de sesam tot poeder te malen en de verse tuinkruiden fijn te maken, dan hoef je ook niet alle steeltjes weg te doen. Die machine heeft een afneembaar bakje (een soort blender) waar je van alles fijn mee kunt maken. Ik koop bij de Turkse supermarkt een grote zak Kerem (geroosterde sesamzaad) Met mijn machientje maak ik het poederfijn. De blender is niet geschikt voor de hele humus, de fijngemaakte sesam en daarna de tuinkruiden doe ik bij de fijngemaakte kikkererwten. Ja plakken doet het wel, maar het is er wel gemakkelijk uit te scheppen. Succes !

josina
Door

josina

op 11 Aug 2014

Hallo, Ik maak hummus meestal in een blender, nu is het zelfs gelukt in een super goedkope blender van de action! Misschien moet je er wat meer vocht bij doen? Als er te weinig vocht bij de kikkererwten zit pakt de blender de kikkererwten niet goed en gaan ze niet goed ronddraaien. hoop dat dit je helpt! Succes!

Jawel: Eten! | eenvoudigerleven
Door

Jawel: Eten! | eenvoudigerleven

op 17 Apr 2014

[…] Hummus, met lekkere rauwkost. Check die kleuren! […]

Mirije
Door

Mirije

op 21 Apr 2014

Altijd lekker hummus! Wilde een keer hummus maken maar kwam erachter dat ik geen kikkererwten in huis had. Had wel limabonen (van die grote witte) in huis. Ook peulvruchten dacht ik. Het resultaat was heerlijk. Ik maak de hummus nu de ene keer met kikkererwten, dan weer eens met limabonen of zwarte ogen bonen. Probeer het ook eens. Smakelijk!

Gezonde lunch: couscous met avocado & geroosterd brood met hummus
Door

Gezonde lunch: couscous met avocado & geroosterd brood met hummus

op 20 Jul 2014

[…] en voor het brood: - 2 geroosterde boterhammen - een bakje hummus (hummus kun je natuurlijk ook zelf vers maken!) […]

Martha
Door

Martha

op 23 Jul 2014

Zo lekker! Ik gebruik altijd gedroogde kikkererwten, veel goedkoper en lekkerder. Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt. Kikkerwten; knoflook; komijn; sesamzaad; citroen; olijfolie; koriander; zout en cayennepeper. Ik heb veel gemaakt, vries het in kleinere porties in.

Pierre
Door

Pierre

op 13 Aug 2014

:) Jullie hebben allemaal nog een flinke eetlepel komijn vergeten toe te voegen !

Richtlijnen Goede Voeding | wateetnederland
Door

Richtlijnen Goede Voeding | wateetnederland

op 11 Oct 2014

[…] 3 sneeën volkorenbrood met hummus 1 […]

rietje
Door

rietje

op 30 Apr 2015

Ik heb er een blikje tonijn door gedaan op olie een eetlepel vd olie bij de humus en twee grote eetlepels mais Schandalig lekker

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading