Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Zelf Hummus maken

In mijn ontdekkingsreis naar gezonde voeding was één van de eerste stappen: Hummus toevoegen aan mijn nieuwe voedingspatroon. Dit kwam door het lezen van het eerste boek van Amber Albarda: ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’. Hierin wordt uitgebreid geschreven over de gezondheidsvoordelen van Hummus.

Sindsdien ben ik groot fan van deze dip. Hummus is eenvoudig klaar te maken en het is bovendien erg lekker en natuurlijk gezond. Wil jij het ook eens proberen? Dan heb ik een heerlijk recept voor je. Smullen maar!

Wat is hummus?

Hummus is een puree op basis van kikkererwten, die oorspronkelijk afkomstig is uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee. Kikkererwten kun je droog kopen (dan moet je ze eerst koken en een nacht laten weken) of je kunt ze in een pot kopen (die kun je direct gebruiken, zonder voor te koken). Ik heb beide geprobeerd en geef de voorkeur aan de kikkererwten uit glazen pot, omdat dit goedkoper en gemakkelijker is. Hummus is heerlijk als spread op brood, of op een rijstwafel. Ik gebruik hummus ook graag als dip voor wortel, komkommer of andere rauwe groenten.

Hoe gezond zijn kikkererwten?

Kikkererwten bevatten veel eiwitten. Daarnaast zitten kikkererwten boordevol vezels (6 gram vezels per 100 gram), wat goed voor de darmen is. Ook de mineralen calcium, magnesium, ijzer en foliumzuur zijn belangrijke voedingsstoffen die hummus zo verschrikkelijk gezond maken. Daarnaast hebben kikkererwten een lage glycemische lading en geven ze hierdoor een lang verzadigingsgevoel.

Hummus is zeer eenvoudig te maken en je kunt er tientallen varianten op maken. Een must is wel een goede keukenmachine of een staafmixer.

Recept voor hummus

Voor dit hummusrecept heb je nodig:

  • 215 gram gewelde kikkererwten (biologisch)
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels sesamzaad tahin (een pasta gemaakt van sesamzaad)
  • Citroensap (vers geperst)
  • Scheut olijfolie (optioneel)*
  • Vers gemalen zwarte peper en een snufje zout
  • Verse tuinkruiden, zoals basilicum, bieslook en/ of peterselie 

* Ik hou er zelf niet zo van om olijfolie toe te voegen, omdat ik de hummus dan iets te ‘vettig’ vind. Ik voeg altijd wat vocht (1 à 2 eetlepels) uit het potje kikkererwten toe om het smeuïger te maken.

Zo maak je de hummus:

  1. Pureer de kikkererwten in een blender met 1 à 2 eetlepels van het vocht. 
  2. Pers de knoflook en meng deze en de andere ingrediënten erdoor. Zorg dat het lekker smeuïg is. 
  3. Voeg op het laatst de zeer fijngesneden groene tuinkruiden erdoor en breng op smaak met zout en peper.

De zelfgemaakte hummus kun je in de koelkast bewaren. In de koelkast is hummus, in een luchtdicht bakje, een kleine week houdbaar.

Hoe maak jij hummus?

Deel jouw mening

Comment Section

22 reacties op “Zelf Hummus maken


Door rietje op 30 april 2015

Ik heb er een blikje tonijn door gedaan op olie een eetlepel vd olie bij de humus en twee grote eetlepels mais
Schandalig lekker


Door Pierre op 13 augustus 2014

🙂 Jullie hebben allemaal nog een flinke eetlepel komijn vergeten toe te voegen !


Door Martha op 23 juli 2014

Zo lekker! Ik gebruik altijd gedroogde kikkererwten, veel goedkoper en lekkerder. Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt.
Kikkerwten; knoflook; komijn; sesamzaad; citroen; olijfolie; koriander; zout en cayennepeper. Ik heb veel gemaakt, vries het in kleinere porties in.


Door Mirije op 21 april 2014

Altijd lekker hummus!
Wilde een keer hummus maken maar kwam erachter dat ik geen kikkererwten in huis had. Had wel limabonen (van die grote witte) in huis. Ook peulvruchten dacht ik. Het resultaat was heerlijk.
Ik maak de hummus nu de ene keer met kikkererwten, dan weer eens met limabonen of zwarte ogen bonen.
Probeer het ook eens. Smakelijk!


Door Trudy op 1 december 2013

Ik maak het altijd van gedroogde kikkererwten. Is echt niet duurder. Hoogstens meer werk! Verder maak ik ook zelf tahinpasta, dat is heel eenvoudig en ook zo gebeurd. Deze kun je maken van naturel sesamszaad of geroosterd. Ik verdeel het in porties met verschillende smaken en vries het ook in, gaat prima! En idd…olijfolie is optioneel…want met tahin heb je al voldoende olie. Om het echt zalvig te krijgen is een half uur in de keukenmachine wel nodig. Wil je het wat grover…korter!


Door Beatrijs op 1 juli 2014

Hoi daar, (Trudy, maar ook iedereen anders!)

Ik ben sinds een tijdje fan van (deze) humus of pak, alle dipsauzen!
Maar ik kom er niet aan uit: met welke machine maak je ze?! bijvoorbeeld Tahini!
Met de staafmixer niet aan te raden: hij lijkt te smelten na afloop.
Onlangs een blender aangekocht met het idee dat deze dat ging oplossen: no way! alles blijft plakken & het weinige smeuïge dat ervan komt, komt onder het mes terecht. Een helse karwei om je dip er weer uit te krijgen. en dan heb je ook nog brokken, want helemaal smeuïg krijg je hem niet..
ten einde raad dus. vooral omdat ik geen oneindige plaats heb in de kast, zoek ik ook naar iets dat op de kast kan staan zonder de hele keuken in te nemen (en ja, 500€ vind ik een te grote investering).
Kan iemand me helpen?! dank je!! – de blender krijg je er gratis bij 🙂


Door Martha op 23 juli 2014

Hallo Beatrijs, ik gebruik een turbo Braun staafmixer om de sesam tot poeder te malen en de verse tuinkruiden fijn te maken, dan hoef je ook niet alle steeltjes weg te doen. Die machine heeft een afneembaar bakje (een soort blender) waar je van alles fijn mee kunt maken. Ik koop bij de Turkse supermarkt een grote zak Kerem (geroosterde sesamzaad) Met mijn machientje maak ik het poederfijn.
De blender is niet geschikt voor de hele humus, de fijngemaakte sesam en daarna de tuinkruiden doe ik bij de fijngemaakte kikkererwten. Ja plakken doet het wel, maar het is er wel gemakkelijk uit te scheppen. Succes !


Door josina op 11 augustus 2014

Hallo,
Ik maak hummus meestal in een blender, nu is het zelfs gelukt in een super goedkope blender van de action! Misschien moet je er wat meer vocht bij doen? Als er te weinig vocht bij de kikkererwten zit pakt de blender de kikkererwten niet goed en gaan ze niet goed ronddraaien.
hoop dat dit je helpt!
Succes!


Door loes op 6 augustus 2013

als je kikkererwten uit een pak neemt kun je meer maken, ik heb deze week voor een groep de ene helft met een pepertje s dus pittig en de andere helft gewoon, en ik voeg dan ook heel fijne gemalen noten toe.



Door Monique op 4 augustus 2013

Zojuist voor het eerst zelf gemaakt. Ook de tahin (sesamzaadjes roosteren, in de blender met zonnebloemolie, klaar). Wat lekker is dit zeg!


Door louise op 9 juli 2013

Dat was lekker!


Door loes op 28 juni 2013

heerlijk die humus maar je kunt er ook een beetje gember en heel fijn gesneden ui door doen, en inplaats van olie kokos melk uit een pakje of een blikje, ik ben al heel lang vegetarier en dit is beter dan al de vleesvervangers
die er zijn.


Door Annemiek op 23 april 2013

Beste Roos, dank je voor je tip, ga zeker proberen!


Door Roos op 22 april 2013

Verse munt door de hummus is heerlijk! En een stukje rode peper erdoorheen 🙂


Door Judith Houtenbos op 17 april 2013

Heerlijk, toevallig net weer gemaakt voor een week! Lekker met gemengde kiemen, tomaat of komkommer op brood!


Door sofie wiersma op 17 april 2013

Humus, daar liep ik vroeger met een grote boog omheen. Maar toch bij een van mijn dochters lag het in de koelkast. En zoals mijn dochter zei, mam 1 hap proeven maar,moesten wij vroeger ook als je een nieuw recept uitprobeerde. Mijn favoriet is humus met zalm.


Door Annemiek op 19 april 2013

Beste Eliza,
Ik ga je recept zeker proberen, lijkt me heerlijk.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!