Zo bewaar je een geopende fles rode wijn (zonder spijt!)
10 juli 2025 
1 min. leestijd

Zo bewaar je een geopende fles rode wijn (zonder spijt!)

Een goed glas rode wijn bij het eten of op de bank met een dekentje heerlijk toch? Maar ja, wat doe je met de rest van de fles als je alleen drinkt of gewoon niet alles op krijgt? Geen zorgen, die geopende fles hoeft echt niet meteen door de gootsteen. Mits je ‘m op de juiste manier bewaart, kun je er nog prima een paar dagen van genieten. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Sluit de fles goed af

Veel rode wijnen, denk aan een mooie Brunello di Montalcinokomen met een kurk. Maar die terugkrijgen in de fles... dat is vaak een worsteling. Toch is het superbelangrijk om de fles goed af te sluiten. Laat je de fles open staan, dan verliest de wijn razendsnel zijn smaak en kwaliteit.

Lukt het niet met de kurk? Geen paniek. Een wijnstopper is je redder in nood. Die druk je zo op de fles en daarmee voorkom je dat er zuurstof bij de wijn komt en dát zorgt ervoor dat je wijn nog een paar dagen lekker blijft.

In de koelkast? Ja, echt waar!

Je zou denken: rode wijn hoort toch niet in de koelkast? Klopt voor een dichte fles bewaar je hem idealiter tussen de 12 en 18 graden. Maar voor een aangebroken fles ligt dat anders. Dan is de koelkast juist je beste vriend.

De kou vertraagt het oxidatieproces, waardoor je wijn minder snel bederft. En bonus: het is er donker, dus geen invloed van licht op de smaak. Vergeet alleen niet om de fles een halfuurtje voor het drinken uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Veel lekkerder!

Drink ‘m binnen drie dagen op

Ook al bewaar je je geopende Pomerol perfect, hij blijft niet eeuwig goed. Sterker nog: binnen drie dagen opdrinken is het beste. Daarna gaat de smaak onherroepelijk achteruit. En laten we eerlijk zijn: zonde van zo’n lekkere fles, toch?

Toch niet lekker meer? Gooi ‘m niet meteen weg

Heb je de fles iets te lang laten staan en is hij niet meer top? Als hij nog niet zuur ruikt of smaakt, gebruik hem dan in de keuken! Rode wijn is fantastisch in pastasauzen, stoofpotjes, jus of als marinade. Zo haal je toch nog alles uit je fles – ook als het geen drinkwijn meer is.

Proost op minder verspilling en meer smaak!

Een geopende fles rode wijn hoeft dus echt geen stress te zijn. Met een goede afsluiter, een plekje in de koelkast en een beetje timing, geniet je er gerust nog een paar dagen van. En anders? Dan laat je je culinaire creativiteit los. Cheers! 🍷

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading