Zo kun je kinderen meer groente laten eten

Hier in huis staan groentes dagelijks veelvuldig op het menu, in elke maaltijd probeer ik wel iets van een groente soort te verwerken. Daar ben ik vooral vrij fanatiek mee geworden sinds ik een kleintje heb en het erg belangrijk vind dat hij van kleins af aan groente leert te eten en er ook echt van geniet.

Mijn kind weigert groente te eten

Desondanks gebeurt het me nog best vaak dat mijn puberende peuter zijn eigen zinnetje probeert door te drijven en weigert groente te eten als het hem word voorgeschoteld. “Vlees, vlees, vlees!” kan hij dan zo mooi roepen.

Ik ben wel van mening dat groentes verstoppen in maaltijden niet helemaal de oplossing is om weigerende kinderen groentes te leren eten en te waarderen maar ik gebruik het wel (soms) als extra middel om er toch wat extra groente in te krijgen.

Hoe kun je kinderen meer groente laten eten?

Probeer ze allereerst te betrekken in het gehele proces. Ga gezellig samen naar de markt en laat zien hoe jij ervan geniet om al die lekkere dingen uit te zoeken. Vertel wat het is wat je koopt en laat je kind ook mee kiezen. Laat ze als je gaat koken meekijken of meehelpen. Ik geef mijn zoon vaak een eigen snijplankje en een onscherp mes en laat hem ook meesnijden. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat hij rauwe paprika erg lekker vind, simpelweg omdat hij nieuwsgierig is naar hetgeen wat voor zijn neus ligt. Als we dan aan tafel gaan vertelt hij trots dat hij het samen met mama heeft gemaakt en dan word het ook makkelijker gegeten.

Spelenderwijs groente eten

Verder vertel ik ook altijd als ik iets heb gemaakt wat er allemaal in zit verwerkt, leg ik spelenderwijs uit waar het allemaal goed voor is, of welk leuk diertje dat ook wel eens eet (worteltjes zijn goed voor je oogjes, konijntjes zijn ook dol op worteltjes).
En sommige dingen moet je de allerkleinsten ook echt leren eten, mijn zoontje moest eerst niks van sla hebben en spuugde dat gekke goedje meteen weer uit. Ik ben toen een keer tegenover hem gaan zitten heb een sla blaadje in mijn mond gedaan, ging heel overdreven zitten kauwen en liet toen heel trots en blij mijn lege mond aan hem zien, dat maakte hem aan het lachen en na ongeveer drie blaadjes deed hij er zelf een in zijn mond, kauwde en slikte het door en liet trots zijn lege mondje zien gevolgd door een hoop gejuich van mijn kant. Sindsdien als ik een salade eet wilt hij graag ook een eigen bordje.

Probeer verschillende bereidingswijze

Ik probeer er tevens goed op te letten welke groente meer favoriet zijn en welke minder. Als volwassene ben je ook niet gek op alle soorten groenten maar ik probeer ze toch wel te blijven eten en bijvoorbeeld de bereidingswijze aan te passen (gegrilde aubergine vind ik bijvoorbeeld veel lekkerder dan uit de oven) of het met kruiden of iets dergelijks op smaak te brengen (gewone spruitjes zijn minder lekker dan gewokte spruitjes in kokosmelk met wat kerriepoeder).

Groente als tussendoortje

Als tussendoortje kun je ze ook als snack rauwe worteltjes, paprika, komkommer of een stengel bleekselderij met bijvoorbeeld notenpasta geven, dan krijgen ze ook weer een beetje groenvoer binnen en deze groente soorten zijn vaak wel makkelijk weg te knagen.

Het is dus vooral experimenteren, observeren, nieuwe dingen uitproberen maar ook de groente soort meerdere keren proberen aan te bieden, niet meteen opgeven maar ook niet proberen te pushen.

Verstoppen van groente voor kinderen

Als je dan toch over wilt gaan op het verstoppen van groentes dan heb ik hier een aantal favoriete suggesties die bij ons redelijk vaak op tafel verschijnen, gewoon omdat ze ook zo lekker zijn:

  • Groene smoothies (met bladgroentes)
  • Courgette pannenkoeken
  • Havermoutpap met pompoenpuree
  • Wortelkoekjes, worteltaart
  • Bieten-chocolade taart
  • Groenteburgers van bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, spinazie
  • Groente omelet met geraspte courgette, fijngehakte spinazie en stukjes tomaat en champignons
  • Groente frietjes (zoete aardappel, pastinaak, knolselderij) met zelfgemaakte mayo en ketchup
  • Groentechips (bietjes, boerenkool)
  • Pizza met bloemkooldeegbodem
  • Vegetarische spaghetti bolognese (fijngesneden champignons in plaats van gehakt en extra veel groentes)

Veel succes met experimenteren gewenst!

Welke groente is bij jouw kind favoriet en heb je nog aanvullende tips? Laat het mij zeker even weten in een reactie!

PS Doe mee met de Groente Challenge en ontvang dagelijks heerlijke recepten!