datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Afvalstoffen verwijderen met de Ayurvedische heetwaterkuur
17 mei 2013 
2 min. leestijd

Afvalstoffen verwijderen met de Ayurvedische heetwaterkuur

Met de heetwaterkuur help je jouw lever zijn afvalstoffen te verwijderen tijdens een Detox, of als aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon. De heetwaterkuur is een oude Ayurvedische manier om afvalstoffen snel te verwijderen en de spijsverteringsenergie te versterken. De kracht van de procedure zit in het water dat je 20 minuten lang kookt. Dit is niet om de bacteriën te doden, wat veel mensen denken. Het is om het element vuur (volgens de 5 elementen leer) te verhogen en zo het hele stofwisselingssysteem op een hoger pitje te laten branden.

Zo werkt een heetwaterkuur

Kook ’s morgens 20 minuten lang op een laag pitje ongeveer 1 liter koolzuurvrij bronwater. Voeg op het einde geraspte verse gemberwortel of een mespunt geelwortel (kurkuma) aan het gekookte water toe. Verdraag je geen gember of geelwortel, laat deze er dan uit.

Schenk het water in een thermoskan. Drink gedurende de dag dan met kleine slokjes (naast alle andere dranken) het water zo heet mogelijk op. Forceer niets en drink alleen kleine slokjes. Mocht dit een onaangenaam gevoel geven, laat dan het water iets afkoelen.

Zo maak je de heetwaterkuur

Nog 5 voedingsadviezen voor de lever

  1. Drink minimaal 2 liter water, medicinale kruidenthee of groentesap per dag of maak gebruik van de heetwaterkuur.
  2. Gebruik niet te veel gebraden producten (gebakken aardappels, etc.) en stoom je groenten. Niet bakken of frituren en slechts zelden wokken.
  3. Vermijd lever- en nierbelastende dranken en voedingsmiddelen zoals koffie, zwarte thee, cacao, alcohol, cola, kunstmatige toevoegingen, gebakken en gefrituurde gerechten, zoals patat, chips, gebraden vlees en dergelijke.
  4. Gebruik leverondersteunende producten en kruiden, zoals haver(vlokken), gerst (vlokken), artisjok, asperges, broccoli, biet, grapefruit, radijs, rettich, tuinkers, prei, bosui, bieslook, waterkers, wortel, avocado, witlof, kamille, mariadistel, paksoi, paardenbloemblad of –wortel, knoflook, gember, geelwortel, rozemarijn, gekiemde zaden als taugé en alfalfa.
  5. Neem minder rood vlees. Goede vervangende eiwitbronnen zijn magere kwark, magere/halfvolle yoghurt zonder toevoegingen, cottage cheese, ei, ongebrande (verse) zaden en noten, peulvruchten als mungbonen, linzen, tahoe. Met mate kan gevogelte worden gegeten zoals kip en kalkoen. Vis is ook een goede bron.

Wil je nog meer weten over het ondersteunen van de lever? Of heb je lichamelijke klachten waar de huisarts de oorzaak niet van weet en wegwuift als “iets dat tussen je oren” zit en waar je maar mee moet leren leven? Meld je dan aan voor het Natuurlijk Spreekuur.

Doe mee met de Natural Detox Week!

Je kunt nu gratis meedoen met de Natural Detox Week, waar je je vanaf nu voor op kunt geven. Wanneer je mee doet krijg je een week lang elke dag een e-mail met daarin leuke en interessante informatie, tips en adviezen over het reinigen van je lichaam en geest. Daar hoort ook dagelijks een smakelijk recept bij, dat niet alleen lekker is maar ook nog eens helpt om het zelfreinigende vermogen van je lichaam bij te staan. Daarnaast doen we natuurlijk ook op de site mee aan de Natural Detox Week met elke dag een interessant artikel dat aansluit bij het thema van deze week.

Eigenlijk kun je de Natural Detox beschouwen als een ‘kleine grote schoonmaak’, waarbij je alles leert over het ontgiften van je lijf. Zet ook de eerste stap naar een fris en gezond begin van de zomer en schrijf je nu gratis in!

Wat doe jij om je lever te helpen afvalstoffen te verwijderen?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Karin
Door

Karin

op 20 May 2013

Hallo, Wat een leuk artikel weer. Ik zou het graag willen proberen, maar heb nog een vraag. Moet het water op echt vuur staan? Wij koken elektrisch namelijk ... groetjes, karin

Mayke Teurlings
Door

Mayke Teurlings

op 22 May 2013

Hoi Karin, ik kook ook elektrisch, nog geen problemen ondervonden, gewoon doen ;)

Patricia
Door

Patricia

op 21 May 2013

Hai, Ik dacht dat het misschien heel vies zou zijn, die heetwaterkuur met kurkuma, maar het blijkt heel lekker te smaken, soort kruidenthee! Ik ga het zeker nogmaals drinken! Ik was even verder aan het zoeken op internet over de werking van kurkuma, en toen las ik dat je het eigenlijk in combinatie met peper zou moeten gebruiken, dan heeft het nog meer voordelen, want wordt dan beter opgenomen in je lijf. Vriendelijke groet, Patricia

Mayke Teurlings
Door

Mayke Teurlings

op 22 May 2013

Hoi Patricia, fijn dat je het zo goed ervaart en super leuk ook dat je hier meer over hebt opgezocht :)

Detox | gezond voor je lichaam | ontgiften
Door

Detox | gezond voor je lichaam | ontgiften

op 22 May 2013

[...] en / of thee (maar alleen groene thee of kruiden thee). Daarnaast las ik op Miss Natural hoe gezond gemberthee is tijdens het ontgiften. Dat gember een superfood is, dat wist ik wel, maar dat verse gemberthee zo [...]

A.H. van Exel
Door

A.H. van Exel

op 07 Apr 2017

HI, dank voor je informatie. Mijn vraag is echter waarom je de (verse) kurkuma en gember niet wat langer of gedurende de 20 minuten mee kookt? Ik kijk uit naar je reactie. Alvast dank!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading