Alternatieven voor IVF
Ik ben nu moeder van twee jongens en realiseer mij elke dag dat mijn wens eindelijk na al die jaren in vervulling is gegaan. Zo was ik ruim 5 jaar bezig om zwanger te worden en nu wil ik absoluut niet zwanger worden! Dat zal je namelijk net zien… volgens mij kan ik namelijk nu ook gewoon spontaan in verwachting raken.
Tijdens mijn zoektocht naar alle informatie omtrent natuurlijk zwanger worden kom ik terecht op de website FertilityCare. Een totaal nieuwe methode voor mij en ik besloot contact op te nemen met Dr. Susanne van der Velden die als gynaecoloog werkzaam is in het Wilhelm Anton Ziekenhuis in Kleve, Duitsland.
Op dinsdag 13 september 2011 had ik een ontmoeting met Dr. Susanne van der Velden en haar FertilityCare collega Anja van Rossum in lunchcafé BliXem in Nijmegen. Het was een zeer interessant en leuk gesprek waarin mij helemaal duidelijk werd wat de werkwijze en missie is van FertilityCare. Had ik dat maar eerder geweten, dan was ik zeker bij hun onder behandeling gegaan!
Alternatieven voor IVF, IUI en ICSI
Wanneer zwangerschap uitblijft zijn er slechts een paar opties. Je legt je er bij neer, je ondergaat reguliere vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF en ICSI of je kiest voor een donor of draagmoeder en weer andere stellen kiezen voor adoptie. FertilityCare in de combinatie met de NaProTechnology-methode is een goed alternatief met een hoog slagingspercentage. Het is gebaseerd op de natuurlijke processen van het menselijk lichaam en heeft maar weinig bijwerkingen. Deze behandelmethode zou ik verkiezen alvorens een reguliere behandeling te ondergaan. De cursus is aan te raden voor iedereen die ooit zwanger wil worden of een natuurlijk alternatief wil voor anticonceptie.
Meer kennis van eigen vruchtbaarheid
In tegenstelling tot veel andere behandelmethoden onderzoekt FertilityCare de achterliggende oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap. Soms is verhoogde kennis van de eigen vruchtbaarheid cyclus voldoende. Eventueel aangevuld met een behandeling van NaProTechnology. Het lichaam wordt weer gezond gemaakt. En de kans is groot dat je alsnog een gezin kan stichten.
Aandacht voor de oorzaak
Onvruchtbaarheid wordt bij FertilityCare niet gezien als een ziekte maar als een symptoom van een erachter liggende ziekte. Door de oorzaak op te sporen en te behandelen, kunnen ook andere gynaecologische problemen met succes worden behandeld. Het lichaam is weer instaat tot conceptie met het uitdragen van een zwangerschap tot gevolg. Zonder al te veel onnatuurlijk medisch ingrijpen.
NaProTechnology als alternatief voor IVF
Veel mensen kiezen voor de cursus en behandeling met NaProTechnology als alternatief voor een reguliere behandeling als IUI, IVF en ICSI. Het slagingspercentage is ruim 25% en dat is ongeveer vergelijkbaar met een ‘normale’ vruchtbaarheidsbehandeling, maar dan in een veel natuurlijkere vorm. Opmerking: Je kunt het niet helemaal direct vergelijken omdat het statistiek gezien heel anders berekend wordt.
Zodra de cycluskaart minimaal 3 maanden aansluitend is ingevuld is er af te leiden wat er eventueel mis kan zijn.
De volgende zaken kunnen o.a. aan de hand zijn;
- Verschillende soorten abnormale bloedingen
- Een te korte fase na de eisprong waardoor het risico op een miskraam verhoogd is
- Een ontbreken van de eisprong
Wetenschappelijke methode
In dit stadium komt Susanne in beeld. Zij bespreekt de cycluskaart en bepaalt het verdere behandeltraject in overleg met het koppel. De behandeling wordt gedaan volgens de NaProTechnology methode. Natural Procreative Technology (NaProTechnology of NPT) is een wetenschappelijke methode voor diagnose en behandeling bij problemen rondom de vrouwelijke en mannelijke vruchtbaarheid. FertilityCare en NaProTechnology zijn ontwikkeld onder leiding van de Amerikaanse gynaecoloog Dr. Thomas Hilgers.
Uitgestelde eisprong door schoonmoeder
De cycluskaart geeft vaak heel veel duidelijkheid over de vruchtbaarheidsproblemen. Meestal kom je er in combinatie met wat vragen ook achter waarom een vrouw bijvoorbeeld een uitgesteld eisprong heeft gehad in een bepaalde maand. Sommige vrouwen zijn extreem gevoelig voor externe stress factoren als bijvoorbeeld een verhuizing, toeleven naar een trouwdag of verandering van baan. Het kan zelfs voorkomen dat het bezoek van je schoonmoeder een reactie geeft aan je lichaam om de eisprong uit te stellen! Best wel mooi gevonden van de natuur. Je lichaam voelt dat de situatie nu niet veilig en stabiel genoeg is om in verwachting te raken en zet de rem er op.
De cycluskaart geeft aanwijzingen voor mogelijke gynaecologische of andere ziektes die de vruchtbaarheid kunnen beperken. Het is een diagnostisch middel. De basisdiagnostiek omvat ook hormoonbepalingen, echo, gynaecologisch onderzoek, etc. Afhankelijk van de storing is er ook verder onderzoek nodig. Alle informatie samen geven een compleet beeld van de redenen waarom het niet lukt met het zwanger worden of blijven.
Naast de cycluskaart is aanvullend bloedonderzoek nodig, soms zelfs in verschillende stadia van de cyclus. Zo kan een laag progesteron gehalte in het bloed wijzen op een innesteling probleem, waardoor er een verhoogd risico op een miskraam kan optreden. Indien er hormonen toegediend dienen te worden dan is dit in een veel lagere dosering dan gebruikt worden voor een IVF behandeling. Wij willen maar 1 eitje laten rijpen en geen 10 – 15 eitjes, verteld Susanne.
Kijk voor meer informatie en de data van de informatiebijeenkomsten op www.fertilitycare.nl
Stel je vragen aan gynaecoloog Susanne van der Velden
Omdat deze informatie zo interessant is en je daar nog veel meer over kunt vertellen zal ik op maandag 3 juni en op vrijdag 14 juni een Natuurlijk Spreekuur houden met Gynaecoloog Susanne van der Velden. Je kunt dan al jouw persoonlijke vragen over zwanger worden beantwoord krijgen.
Stel hier je vraag aan Dr. Susanne van der Velden >>>
Data en Tijden Natuurlijk Spreekuur
Met het Natuurlijk Spreekuur geeft Miss Natural jou exclusief toegang tot professionals die gespecialiseerd zijn in natuurlijke gezondheid en natuurlijk beter worden.
Tijdens de “Natuurlijk Spreekuur” webinars zal Eva van Zeeland namens Miss Natural leden vragen stellen aan verschillende professionals en zij zullen zo goed mogelijk proberen antwoord te geven op deze vragen. Alle vragen zullen, indien gewenst, anoniem beantwoord worden in het Webinar om jouw privacy te waarborgen. Ik raad je aan om op tijd aanwezig te zijn, slechts 50 deelnemers hebben namelijk per Natuurlijk Spreekuur toegang tot het Webinar!
Niet zwanger worden
Ik weet hoe frustrerend het is als zwanger worden niet vanzelf gaat. Zelf ben ik altijd heel open geweest over het feit dat ik niet zwanger werd en de fases die ik doormaakte. Wat ook weer tot grappige ongemakkelijke situaties leidde voor de mensen die aan mij vroegen of ik kinderen wilde. Ja, zei ik dan. Maar het lukt niet, ik ben al 3, 4, 5 jaar bezig. Ik heb mij hiervoor nooit geschaamd, misschien ook wel omdat er bij ons niets aanwijsbaars was. Als het zaad van je partner te traag is praat je daar misschien niet zo open over. Dat ik er zo open over sprak was voor mij ook een manier om er mee om te gaan en in contact te komen met vrouwen die hetzelfde mee maakten of hadden mee gemaakt.
Graag nodig ik je dan ook uit om met ons mee te praten over dit onderwerp of alleen maar anoniem te luisteren, dat mag natuurlijk ook!