datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Amaranth kan altijd
01 maart 2013 
1 min. leestijd

Amaranth kan altijd

Amaranth is geen graansoort, maar een zaad en bevat geen gluten. Het behoort tot de familie van quinoa en wordt in Zuid-Amerika verbouwd. Het zaad werd al door de Azteken gegeten en werd bij religieuze ceremonies als dank aan de goden geofferd. Het woord ‘Amaranth’ betekent ‘onsterfelijk’ en dankt zijn naam aan het feit dat de plant niet direct afsterft zodra de zaden rijp zijn. Eén Amaranth plant kan wel meer dan 500.000 zaden produceren, die nog kleiner zijn dan een speldenknop. Het zaad kan als glutenvrij ‘graan’ gegeten worden.

Welke voedingsstoffen zitten in Amaranth?

Amaranth bevat onder andere: plantaardige eiwitten, vitaminen (B en E), mineralen (calcium, fosfor, kalium, zink, magnesium en ijzer) en vezels.

Hoe te bereiden?

Als je Amaranth in de meest pure vorm bij de natuurvoedingswinkel koopt, is het niet gelijk eetbaar. Je moet het eerst koken of poffen (door poffen krijgt het een lekkere nootachtige smaak). Poffen is heel simpel: doe de Amaranth in een pan met olie, deksel erop en poffen maar. Gekookte amaranth wordt vaak wat papperig en is daardoor prima te gebruiken voor soep en pap.  Een andere optie is om Amaranth als een rijst-variant te eten. Het is heel lekker met roerbakgroenten + vlees/vis/vegetarisch. En natuurlijk kun je het na bereiding ook door een salade mengen. Erg lekker, gezond en voedzaam!

Amaranth als ontbijt

Er is ook kant-en-klare Amaranth te koop, meestal de gepofte versie. Bij sommige natuurvoedingswinkels is een ontbijtmix (muesli) van het merk Allos te koop waarin o.a. Amaranth zit. Deze is te mengen met bijvoorbeeld yoghurt. Voor degenen die ’s ochtends geen tijd of zin hebben in koken of poffen van Amaranth kan dit een alternatief zijn. Deze mix is alleen met agavesiroop en honing gezoet, maar bevat desondanks nog zo’n 13 gram suiker per 100 gram. Best veel dus. Varieer met je ontbijt, kies ook voor andere gezonde alternatieven of pof je Amaranth toch zelf zodat je het naar behoefte kunt zoeten.

Heb jij ook een lekker recept met Amaranth in de hoofdrol?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Renate Ferket
Door

Renate Ferket

op 27 Sep 2011

Dat klinkt interessant! Bedankt voor dit artikel, ik ga er eens naar op zoek.

Carla
Door

Carla

op 12 Jul 2012

Heerlijke smaak heeft Amaranth, maar poffen met iets olie is mij te vet, ik las op een andere site dat poffen juist zonder olie moet en dat het dan heel snel klaar is. Mijn tandarts is niet zo blij dat ik die heel kleine zaadjes consumeer, idem voor Quinoa. Iemand tips om gebit veilig te houden?

Carla
Door

Carla

op 12 Jul 2012

Sorry ik bedoel die kleine zaadjes CHIA, die gaan ook heel erg tussen je tanden zitten. Of onder je tandvlees. Wie weet heeft iemand hiervoor een goede tip?

Jouke
Martha
Door

Martha

op 03 Apr 2014

Hoe maak je het klaar als variant van rijst? Want inderdaad, het wordt papperig als je het kookt. Best jammer, want het is een superzaad en zeer betaalbaar. Ik pof het inderdaad ook zonder olie. Alleen moet de pan dan erg heet zijn, en het wordt op zich ook best snel te bruin, omdat niet alles op tijd poft. Als het lukt :) eet ik het met wat melk en banaan als ontbijt.

i vergers
Door

i vergers

op 13 Jul 2014

martha. door een kortere kooktijd behoud je de 'bite'. hoe langer je het kookt hoe meer voedingsstoffen verdwijnen. tzelfde geldt voor de temperatuur, na het poffen houdt je weinig meer over en dus kan je het beter kort koken ipv poffen.

Solveig
Door

Solveig

op 15 Oct 2015

Hoi Miss Natural, Hoe lang is de kooktijd minimaal? Ik heb nou al weken een zak Amaranth in de kast staan en wil het nu door een indiase wortelsoep doen. Lijkt me lekker! Groetjes, Solveig

Paula van Zanten
Door

Paula van Zanten

op 24 Jan 2019

Ik eet het zo uit de zak gekocht bij Eko plaza in de yoghurt met bessen. Ik vraag me af of dat wel goed is

M. van Thiel
Door

M. van Thiel

op 11 Feb 2016

Jullie schrijven "Amaranth is geen graansoort, maar een zaad" Maar wat is het verschil dan?

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine