datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ayurvedische Geneeskunde en de 8 voordelen van Zelfmassage
27 maart 2017 
6 min. leestijd

Ayurvedische Geneeskunde en de 8 voordelen van Zelfmassage

Ayurvedische geneeskunde is een hindoeïstische gezondheidsleer uit India en heeft een religieus geïnspireerde visie op alles wat met de gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat in India en op Sri Lanka al meer dan 5.000 jaar wordt beoefend en daardoor kan worden bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent.

Ayur betekent “leven en Veda betekent “weten”. Ayurveda betekent dus letterlijk ‘kennis van het leven’. Ayurveda gaat niet alleen over lichamelijke gezondheid, maar over welzijn in zijn geheel, zowel op fysiek als emotioneel, mentaal en spiritueel vlak.

De drie dosha’s

Vata, Pitta en Kapha: zo heten de drie ’dosha’s’ (basiskrachten) in de ayurvedische gezondheidsleer. Ze worden ook wel de 3 constituties genoemd. De individuele verdeling van de drie dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakten en sterke punten. Elk mens draagt deze dosha’s met zich mee, in een uitgebalanceerde en individuele combinatie. Deze oorspronkelijke balans wordt ‘prakriti’ genoemd. De balans is al bij de geboorte aanwezig en blijft tijdens ons hele leven gelijk. Het is de innerlijke natuur, de balans waarnaar men altijd streeft en waarbij men zich goed, gezond en gelukkig voelt.

Vata

De elementen die bij Vata horen zijn ether en lucht. Vitta-personen zijn creatief, open en nieuwsgierig, houden van reizen en van communicatie. Hun handen en voeten voelen vaak koud aan. Daarbij hebben Vata-personen vaak geen sterke spijsvertering en ook geen grote eetlust. Ze denken en bewegen snel.

Pitta

De elementen die bij Pitta horen zijn vuur en water. Pitta-personen zijn geboren leiders, passievol en hebben een vurig karakter. Wanneer ze uit balans zijn, is het lontje van de pitta erg kort. Pitta staat bekent om zijn sterkte spijsvertering en hebben vaak een warme lichaamstemperatuur.

Kapha

Kapha-personen zijn stabiel, zowel emotioneel als in hun denkwijze en zijn zowel loyaal als sterk. Hun denkwijze is vaak kalm en doordacht. Ze zijn vaak comfortabel met routine en kunnen erg genieten van het leven. Ze hebben dik haar en een zachte huid en een goede uithoudingsvermogen. Wanneer er een teveel aan Kapha aanwezig is, kan dit uiten in koppigheid en verzet.

Abhyanga

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het produceert natuurlijk voorkomende anti-depressiva, anti-kanker en anti-aging stoffen en ook hormonen die de circulatie verbeteren. Ayurvedische zelfmassage (Abhyanga genoemd) is ontspannend, energiek en verzorgend. Het is voedend voor het lichaam, geest en ziel.

Hoe lief ben jij voor jouw lichaam?

Geef je haar wel genoeg liefdevolle aandacht? Natuurlijk zul je jouw lichaam goed verzorgen door regelmatig een douche of bad te nemen en je in te smeren met een lekkere bodylotion, maar doe je dat met bewuste aandacht en aanraking? De meeste mensen zitten tegenwoordig veel te veel in hun hoofd en nemen niet dagelijks de tijd om bewust hun lichaam te voelen. Tijd voor positieve aandacht voor jouw lichaam! Een korte massage van 5 tot 10 minuten is voldoende. De massage wordt het beste in de ochtend uitgevoerd, om het energieniveau gedurende de dag te ondersteunen. Zelfmassage kan een diep gevoel van stabiliteit, warmte en comfort geven. Aanraking is een belangrijke behoefte van de mens. De Zweedse professor Kerstin Moberg ontdekte dat massage een positieve invloed heeft op de hormoonhuishouding. Tijdens een massage neemt het aantal hormonen en neurotransmitters in het bloed toe.Olie die je kunt gebruiken

Basis massage oliën zoals sesamolie, kokosolie of amandelolie zijn goed om mee te beginnen. Rauwe, koudgeperste, biologische oliën zorgen voor maximaal voordeel.

Gebruik de olie die het beste bij je dosha past.

Vata-personen: gebruik een verwarmende olie zoals sesamolie of saffloerolie.
Pitta-personen: gebruik verkoelde oliën zoals kokos- of olijfolie.
Kapha-personen: gebruik een universele olie zoals amandelolie of zonnebloemolie.

Olie verwarmen

Je kunt de olie eenvoudig verwarmen met een kleine fondueset zoals bijvoorbeeld een keramische chocoladefondue met waxinelichtje.

Jouw dagelijkse zelfmassage

 • Reserveer in de ochtend voordat je gaat douchen 5-10 minuten de tijd
 • Verwarm de olie van jouw keuze in een brander met theelichtje
 • Neem wat olie in de hand en masseer je hele lichaam in met de olie
 • Streel je lichaam liefdevol en met aandacht, geen haastwerk!
 • Terwijl je masseert denk je positief over je lichaamsdelen en vol dankbaarheid. Glimlach hierbij, dat werkt zeker!
 • Stap hierna in de douche en spoel al masserend de olie van je lichaam. Je zult merken dat een deel van de olie al in je huid is getrokken en dat je na het douchen geen bodylotion meer nodig hebt, omdat je huid al voldoende gevoed is en heerlijk zacht blijft!

De 8 voordelen van zelfmassage

 1. Brengt je hormonen in balans.
 2. Reduceert stress en verlaagd het stresshormoon cortisol.
 3. Verbetert de doorbloeding.
 4. Zorgt voor afvoer van afvalstoffen en overtollige hormonen.
 5. Geeft je een goed gevoel door de aanmaak van het knuffelhormoon en neurotransmitter oxytocine.
 6. Je krijgt een positiever zelfbeeld door liefdevolle aanraking en aanmaak van het gelukshormoon serotonine.
 7. Kalmeert je geest en het zenuwstelsel.
 8. Geeft je een stralende en zachte huid.

Ochtendritueel

Een dagelijkse massage lijkt intensief, maar als je het onderdeel maakt van jouw dagelijkse ochtendritueel dan zul je als snel merken dat je lichamelijk en geestelijk van de voordelen zult profiteren!

Tips bij het uitvoeren

Het uitvoeren van een Abhyanga kan leiden tot vette handdoeken, voor opeenhoping van olie in de afvoer en een plakkerige vloer. Gebruik een baddoek om op te zitten tijdens het inwerken van de olie op de huid en een die je gebruikt om je mee te drogen na de douche. Houd een fles natuurlijke afwasmiddel in je douche of bad. Wanneer je klaar bent spuit wat hiervan op de vloer en dweil de vloer. Als je dit iedere keer doet na een Abhyanga voorkom je een opeenhoping van olie.

Ayurvedische verzorging

Er zijn verschillende ayurvedische verzorgingsproducten te vinden, zoals van het bedrijf Himalaya. Sinds 1930 ontwikkelt dit Indiase bedrijf door baanbrekend onderzoek effectieve en veilige lichaamsverzorgingsproducten op basis van kruiden. Elk product wordt onderworpen aan jaren van onderzoek voordat het op de markt komt. Elk kruid wordt individueel onderzocht en getest op effectiviteit. Geen van de Himalaya producten wordt op dieren getest.

Poetsen met Ayurvedische kruiden

Himalaya Herbals benadert mondverzorging net een beetje anders. De Ayurvedische kruiden in verzorgingsproducten van Himayala Herbals zijn afkomstig uit het Himalaya gebied. Ze onderzoeken al jaren vele kruiden die zich hebben bewezen in de Ayurvedische gezondheidsleer, waardoor de producten een natuurlijke en krachtige werking hebben.

Biologische ingrediënten

Nieuw zijn de tandpasta’s uit de Himalaya Botanique serie die bereid zijn met biologische ingrediënten. Dit betekent dat de kruiden worden verbouwd met behulp van methoden die vriendelijk zijn voor de mens en de natuur.

Neem

Neem gaat van nature bacteriën tegen en werkt hard om de mond schoon te houden. Reinigt de tanden grondig.

Granaatappel

Een fruitextract dat helpt bij de ondersteuning van gezond tandvlees door het versterken van het weefsel.

Triphala

Een trationeel formule uit de oude Ayuverda leer, samengesteld uit de drie beroemde fruitsoorten voor schone tanden en een stralende lach.

Er worden geen pesticiden of andere chemicaliën gebruikt om de opbrengst te verhogen of om ongedierte te bestrijden. De prijs is €7,99 voor een grote tube van 150 gram.

tandpasta

Win Himalaya Tandpasta Pakket

Als Miss Natural lid maak je kans op een van de 5 Himalaya mondverzorgingspakketten t.w.v. €23,97. Je hoeft hier niets voor te doen en maakt als Lucky Member automatisch kans!

De 5 winnaars van het Himalaya mondverzorgingspakket zijn;

 1. Simone uit Capelle aan den IJssel
 2. Gerda uit Utrecht
 3. Ellen uit De Kwakel
 4. Angela uit Harreveld
 5. Joke uit Hoofddorp

Gefeliciteerd met jullie cadeau! Alle winnaars hebben een persoonlijk bericht ontvangen. Kijk snel hier waar je deze maand kans op maakt als lid.

Ben jij bekend met ayurveda en hoe pas jij dit toe?Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading