9 Essential Tips om je eigen Werk Privé Harmonie te vinden
Ambitie, moederschap, carrière en ondernemerschap zijn woorden die voor veel mensen niet altijd zonder oordeel gecombineerd kunnen worden. Want wil je als vrouw alles hebben dan verklaren de meesten je voor gek, of je maakt jezelf gek. Over werk privé balans is de laatste jaren veel geschreven, echter onze economie en onze technologie zijn de afgelopen 5 jaar meer veranderd dan in de afgelopen 15 jaar. De komst van nieuwe media, nieuwe technologie en onmiddellijke toegang tot informatie heeft voor veel transformaties gezorgd.
Hoe vind je balans?
De moderne en bewuste vrouw die zelf wilt bepalen of ze carrière combineert met de zorg van een gezin is niet meer dan normaal geworden. Maar is werk privé balans wel realistisch? Balans impliceert dat 2 of meerdere zaken in evenwicht moeten zijn. Voor een lange tijd heb ik met het woord “balans” geworsteld. Als ambitieuze vrouw, liefdevolle echtgenote en gepassioneerde moeder van twee dochters. Dacht ik: maar hoe dan?
Innerlijke rust vinden
Als de kinderen ziek zijn, je slapeloze nachten hebt gehad, maar die ene deadline van werk toch echt af moet, je twintig ballen in de lucht probeert te houden ben je dan wel of niet in balans? Wat geef je op zodat je dit kan laten werken? Als vrouw cijferen wij onszelf meestal als eerste weg. Dit is het slechtste wat je kunt doen volgens de moderne guru’s. Want juist in deze moderne tijden moet je ook de innerlijke rust zien te vinden, naar je intuïtie luisteren en jezelf kunnen resetten. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden, oudere en jongere moeders geïnterviewd, het internet afgestruind op zoek naar antwoorden van mensen die de juiste balans hebben ontdekt. Wat je tegenkomt is dat de “juiste” balans niet bestaat. Er bestaat zeker niet 1 manier.
Mijn man zei een avond tegen mij: “Dit is onze levensfase nu”. Toen viel bij mij het kwartje, juist ja! Herken in welke levensfase je zit en heb daar vrede mee, het houd je niet tegen om te werken aan nieuwe doelstellingen, echter je hoeft ook niet in je doelstellingen te leven, je moet in het nu leven en nu genieten.
Harmonie in plaats van balans
Een van de inspirerende verhalen die ik vond was van Jeff Bezos, die gaf aan dat hij als werkgever graag werk privé harmonie stimuleert. Dat klonk als muziek in mijn oren! Ik dacht: ja dat is het! Want het is een utopie om te denken dat je ooit de balans gaat vinden, dan ben je namelijk alleen jezelf aan het oordelen, constant op zoek naar verbetering over wat je nu meemaakt, terwijl het allemaal onderdeel van het leven is.
Bewustwording en prioriteiten stellen
Werkgevers worstelen ook met dezelfde vraag. Wij leven in een wereld waar veel meer medewerkers bereikbaar zijn via een zakelijke telefoon of laptop, flexibel werken een hype is geworden maar tegelijkertijd burnout ook orde van de dag is. Hoe zorg je ervoor dat je goed kan omgaan met die vrijheid, op werk kan leveren wat je moet leveren zonder dat je privé of jijzelf hieronder lijdt? Hoe vind je de harmonie zodat je nog tijd kan maken voor de leuke dingen van het leven, je huishouden op orde kan hebben en zelfzorg kan uitoefenen op dagelijkse basis? Streven naar werk privé harmonie zorgt ervoor dat je bewust omgaat met tijd en beter prioriteiten gaat stellen, wij hebben tenslotte allemaal 24 uur in een dag. Hoe gaan we af van; doen doen doen naar leven leven leven.
9 Essential tips om je eigen werk privé harmonie te vinden als bewuste ambitieuze Miss Natural
1. Wie en wat is belangrijk voor jou?
Maak een lijst van wie en wat belangrijk is in je leven op dit moment, dit kan met de jaren ook veranderen. Dit zorgt ervoor dat je je beslissingen en je grenzen beter kan aangeven.
Maak een keuze tussen wat je leuk vindt en wat je prioriteiten zijn, probeer je leven zodanig in te richten dat dit in harmonie is met jezelf en je gezin.
Vergeef jezelf en anderen om je heen. Soms gaan de dingen niet zoals je hebt gepland of je laat je teleurstellen door mensen of situaties. Vergeef jezelf hiervoor en laat los, pak het weer op en bedenk dat iedere stap vooruit er weer eentje is. Schuldgevoel gaat makkelijker weg als je bewuste keuzes maakt en je in het moment leeft. Als je aan het werken bent, maak afspraken met je dierbaren of je kinderen dat ze je alleen in geval van nood mogen bellen. Je zult merken dat het loslaten je ook productiever maakt. Andersom als je bij je gezin bent, maak ook een bewuste keuze om van het moment te genieten en laat je zakelijke laptop/mobiel weg of zet je notificaties uit.
Vaker nee zeggen: makkelijker gezegd dan gedaan voor veel mensen, toch is dit de moeite waard en wellicht om te leren hoe je op je eigen manier toch vriendelijk nee kan zeggen zonder dat je je hierover schuldig voelt.
Vraag om hulp. Zo simpel en toch hebben veel mensen moeite met deze vraag. Vraag om hulp en als iemand je kan helpen dan is het mooi meegenomen en als ze niet kunnen dan is het ook goed. Bedenk ook wat je voor elkaar kunt doen. Zoek hulp met het huishouden of besteed uit wat je kan uitbesteden en voel je je daar zeker niet schuldig over!
2. Herken in welke levensfase je zit
In de huidige wereld waar social media een belangrijke rol in ons leven speelt, is vergelijking met een ander bijna onvermijdelijk. Echter om te zorgen dat je jezelf hierin niet verliest, kies bewust wie je op social media volgt en zoek gelijkgestemden om inspiratie en ideeën met elkaar te delen die je eigen vat vullen. Het leven kan soms chaotisch zijn. Herken in welke levensfase je zit, hierdoor kan je je mentaal en fysiek makkelijker op aanpassen, en daardoor je instagram timeline ook.
Gewoontes aanpassen; als iets niet meer voor ons werkt herkennen we niet zo snel dat we een bepaalde gewoonte of routine moeten aanpassen. Zodra je merkt dat je je frustreert door iets dat “altijd” heeft gewerkt, is het misschien tijd om die ene gewoonte of routine te evalueren en aan te passen. Je bent goed zoals je nu bent waar je ook in het leven staat. Maak een inspirerende vision board samen met je gezin en hang het op een plek in je huis waar je altijd naar toe kan gaan om inspiratie weer op te doen.
3. Creëer systemen die voor je werken
Met kleine stapjes kan je veel taken harmoniseren voor jezelf en je gezin. Bijvoorbeeld samen met je gezin koken of de week samen voorbereiden.
Organiseer je nieuwe week op een zaterdagavond of zondagochtend in een familie kalender, dit geeft jezelf rust en iedereen weet waar ze aan toe zijn.
Automatiseer terugkomende taken. We hebben allemaal een beperkte aantal uren per dag die wij kunnen gebruiken om beslissingen te nemen en in diepe concentratie te werken. Limiteer de aantal beslissingen die je op dagelijkse basis moet nemen, dit geeft rust en ruimte om na te denken. Als je kinderen naar school of naar de opvang gaan, overweeg bijvoorbeeld om alle kleren van de week alvast klaar te zetten op zondag. Zo kunnen je kinderen inspraak hebben op wat ze gaan aantrekken en zijn ze sneller klaar in de ochtend. Boodschappen doen; mits je van een supermarktuitje geniet, zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om je boodschappenlijstje te digitaliseren en te laten bezorgen. Je kunt bijvoorbeeld ook een vast moment per week kiezen om je boodschappen te doen.
4. NIETS moet alles mag!
Plan lekker niks momenten die bij jou passen, waarbij je de bewuste keuze maakt om niets te doen, geen afleiders pakt die een scherm hebben en je creativiteit loslaat of je de stilte opzoekt. Staren naar buiten, in de natuur of je omgeving observeren, kunnen je helpen om tot nieuwe inzichten te komen, zowel privé als op je werk. Slaap als prioriteit. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat slaap erg belangrijk is voor je mentale en fysieke gezondheid. Topsporters weten dit al. Genoeg slaap en vooral een vaste slaapritme waarbij je ervoor zorgt dat je in diepe slaap bent tussen 23:00-3:00, helpt je metabolisme en vernieuwd je cellen.
5. Dankbaarheid & affirmaties
Als mensen vragen hoe het met je gaat, zeg je vaak: “Ja goed, lekker druk” of ” heel druk”? Observeer wat je tegen jezelf zegt op dagelijkse basis, wees bewust van hoe je antwoord geeft. Verander je eigen mindset door liever voor jezelf te zijn en te antwoorden met hoe je je echt wilt voelen. Dankbaar zijn voor wie je bent en waar je nu staat zorgt ervoor dat je vanuit een plek van rust en liefde betere beslissingen kan nemen voor de toekomst. Een dagboek bijhouden van je gedachten of ideeën kunnen je al snel helpen om tot nieuwe inzichten te komen en wellicht wordt je geïnspireerd om daar actie op te ondernemen.
6. Mediteer
Vind rust en harmonie van binnenuit. Door te luisteren naar je intuïtie ontvang je vanzelf de volgende stap. Zoek de stilte of luister naar een geleide meditatie, meditatie helpt bij een verbeterde concentratie en verminderd stress.
7. Maak tijd om te spelen
Of dit nu sporten, dansen of yoga is, maak tijd voor beweging binnen of buiten. Zoek wat bij je past en beweeg! Ook spelen en ravotten met je kinderen of man is heel leuk! Dans in de keuken tijdens het koken, ga op de grond liggen en bekijk de woonkamer onderste boven, maak een handstand tegen de muur, huppel naar de supermarkt en voedt zo jouw innerlijk kind!
8. Laat technologie voor je werken!
Door de internet revolutie en de oneindige mogelijkheden via het world wide web, spenderen wij meer tijd dan wij denken achter een scherm. Wil je dit voor jezelf bijhouden en hier bewuster mee leren omgaan, check de app: “Moment” die je app/browse gedrag bijhoudt via je telefoon. Zo kan je zelf zien en beslissen hoe je omgaat met de tijd die je spendeert op je telefoon. Vind een scheiding die bij je werk en privé past. De negen tot vijf cultuur bestaat bijna niet meer en veel mensen krijgen een mobieltje van de zaak. Sommige bedrijven verwachten zelfs dat je e-mail checkt tijdens je vakantie. De telefoons hebben een verslavende werking, maar zoals met alles, jij hebt de regie in handen en kan hierover ook een beslissing nemen. Stel je grenzen, onderhandel met je werkgever en vraag voor offline tijd, uiteindelijk ben jij degene die weet waar je energie van krijgt. Gebruik de timer van je telefoon wat vaker, zo kan je de tijd vergeten en kan je in het moment met de taak bezig zijn die je op dat moment uitvoert.
9. Evalueer en stel bij
Systemen werken soms voor een bepaalde periode. Leer de signalen te herkennen als iets je niet meer dient. Evalueer en stel bij. Je groeit als mens, iedere dag is anders. Waarom zou je je gedrag, gewoontes of systemen niet aanpassen?
Heb jij zelf nog goede tips? Deel ze dan met ons door een reactie achter te laten!
Op zoek naar nog meer essentials in je leven als heerlijke recepten, inspiratieweken en meer?
Word dan Miss Natural ESSENTIALS member!