Aardolie-ingrediënten

Aardolie ingrediënten oftewel petro-chemicaliën worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Het zijn verzadigde vetten (paraffine) die zich als een gesloten vetlaag over de huid heen leggen. Ze verstikken de huid, er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd.

Hierdoor ontstaat er kans op acne, kloofjes en vroegtijdige huidveroudering. Bovendien ontstaat door het gebruik van producten met aardolie-ingrediënten paraffineverslaving: de huid maakt zelf geen huidvetten meer aan en gaat droog en onprettig aanvoelen op het moment dat er wordt gestopt met het gebruik van producten waarvan paraffine het hoofdbestanddeel is.

Toch zijn er zeer goede crèmes en lotions zonder paraffine en aardolie-ingrediënten te koop (bijvoorbeeld van Weleda, Lavera, Dr. Hauschka en Sante). Het duurt minstens een maand om van paraffineverslaving af te komen. De huid moet herstellen en wennen aan goede verzorging.

Aardolie is een restproduct van de olie- en benzine industrie


Je zult je misschien wel afvragen waarom aardolie-ingrediënten aan cosmetische- en huidverzorgingsproducten worden toegevoegd, terwijl ze zo schadelijk zijn. Dit wordt in de eerste plaats gedaan vanwege hun sterke antibacteriële werking en omdat dit ingrediënt er voor zorgt dat het product goed door de huid wordt opgenomen. De tweede reden is dat het een goedkoop ingrediënt is en de fabrikant daardoor meer winst kan maken.  Het is immers een restproduct van de olie- en benzine industrie!

Voorbeelden van aardolie-ingrediënten zijn:


Mineral oil (Minerale olie)
Dit is een bijproduct van petroleum dat de huid omhult met een plastic-achtig laagje, waardoor het de poriën verstopt. Het verstoort de mogelijkheid van de huid om gifstoffen te elimineren, waardoor het acne en ander problemen kan veroorzaken. Het vertraagt de huidfunctie en celontwikkeling, wat resulteert in vroegtijdige huidveroudering. Wanneer het wordt opgenomen is het voor het lichaam onverteerbaar. Het komt in veel producten voor, baby olie bestaat zelfs voor 100% uit minerale olie!

Een goed natuurlijk alternatief is Jojoba olie of andere plantaardige olie (liefst koudgeperst). Of babyolie zonder minarale olie van bijvoorbeeld Weleda, Lavera, of Sante.

Paraffine/Vaseline
Deze vetten lossen de natuurlijke huidvetten op en de huid maakt geen nieuwe meer aan. Op het moment dat men met het aanbrengen van producten met dit soort ingrediënten stopt, gaat de huid droog en onprettig aanvoelen. Paraffine verstikt de huid, er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd.

Petrolatum
Dit is vloeibare vaseline/paraffine, een mineraalolie-gelei. Deze stof kan de oorzaak zijn van overgevoeligheid voor licht en ontrekt essentiële oliën aan de huid, waardoor deze uitdroogt en er kloven ontstaan, evenals vroegtijdige veroudering. Tevens voorkomt het de eliminatie van gifstoffen, hetgeen de kans op acné en andere huidaandoeningen vergroot.

Overige petrochemicaliën zijn:


Micro Wax
Ozokerit
Ceresin
Eucerin (dit is een mix van natuurlijke en minerale olie)
Cera microcristallina
Isoparaffin (C11-12-13-14)
Eucerit Microcrystalline wax
Ozokerite
Paraffinum-liquidum
Parrafinum-subliquidum
PVP/VA copolymeer
Acetone (Aceton)
Ceresin
Propyl alchol/ Propanol
Isopropanol/Isopropyl alcohol

Het is verstandig al deze stoffen te vermijden aangezien ze niet alleen de huid, maar ook onze gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen.
natural-professional

Jouw vermelding hier?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten en werk je als professional volgens de natuurlijke levensstijl? Word dan partner van Miss Natural en word zichtbaar in jouw doelgroep!