Parfum

Steeds meer producten (wasmiddel, cosmetica, haarlak, lotions, deodorant, shampoo, zeep, afwasmiddel, schoonmaakproducten, etc.) bevatten parfum samengesteld uit synthetische geurstoffen. De chemicaliën in deze parfums worden zo gecombineerd dat het voor onze hersenen "lijkt" alsof we een lekker geurtje ruiken en dus zijn wij nog steeds geneigd bij parfum te denken aan lekker geurende bloemen essences op een frisse lentedag. Niets is echter minder waar, in werkelijkheid snuiven we een cocktail van gevaarlijke carcinogenen en neurotoxische chemicaliën op!

Sinds wetenschappers in 1830 uitvonden hoe ze chemicaliën die voor geur zorgen kunnen isoleren en namaken, werden de natuurlijke parfums namelijk steeds meer vervangen door synthetische. Vandaag de dag bestaan parfums en geurstoffen dan ook voor 95 procent uit gevaarlijke petrochemicaliën (chemicalien onttrokken uit petroleum).

Parfums kunnen het centraal zenuwstelsel aantasten


Zo'n parfum kan bestaan uit wel 4.000 aparte ingrediënten waarvan er vele toxisch en kankerverwekkend zijn. Symptomen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijn, duizeligheid, allergische uitslag, verkleuringen van de huid, hevig hoesten, overgeven en huidirritatie. Uit laboratoriumonderzoek bleek verder dat parfums het centraal zenuwstelsel kunnen aantasten, depressie, apathie, overactiviteit, geïrriteerdheid en andere gedragsstoornissen kunnen veroorzaken. Andere klachten na blootstelling van het centrale zenuwstelsel aan synthetische geurstoffen kunnen zijn: wazig zien, gedesoriënteerdheid, geheugenverlies, gevoelloosheid van het gezicht, pijn in de nek en ruggengraat.

Phtalates


In mei 2002 vond er een groot onderzoek plaats waarbij 72 populaire geparfumeerde producten en parfums werden onderzocht op de aanwezigheid van zo'n gevaarlijke stof: Phtalates [2]. Deze stof wordt gekoppeld aan hormoonstoornissen, permanente geboorteafwijkingen en aantasting van de mannelijke reproductieorganen. Hij werd gevonden in 52 van de 72 geteste producten, waaronder 9 van de 14 geteste deodoranten, 6 van de 7 haargels, 4 van de 7 haarmoussen, 14 van de 18 haarsprays, 2 van de 9 bodylotions en in alle geteste parfums.

Handelsgeheim


Alhoewel recentelijk verboden door de EU, wordt deze stof dus toch nog met grote regelmaat gebruikt. Met name het handelsgeheim dat geldt voor de parfumbranche, maakt controle moeilijk. Fabrikanten beroepen zich op dit handelsgeheim, zodat zij niet de exacte samenstelling van hun parfum op het etiket hoeven te vermelden om zo hun unieke geur te beschermen voor de concurrent. Ze kunnen de informatie gecodeerd weergeven, bijvoorbeeld onder de noemer "fragrance". Natuurlijke verzorginsproducten bevatten alleen natuurlijke geurstoffen afkomstig van etherische oliën, die wel veilig zijn voor onze gezondheid.

Muskverbindingen


Muskverbingingen zijn goedkope synthetische geurstoffen die veelvuldige gebruikt worden in plaats van kostbare natuurlijke geurstoffen zoals lavendel, tijm of vanille. De geuren van zeep, cosmetica en schoonmaakmiddelen zijn vaak afkomstig van synthetische muskverbindingen. Musk-xyleen is een nitromuskverbinding die veel voorkomt in after-shave, parfum, zeep en wasmiddel. In pas gewassen kleding zitten resten van deze stof waardoor zij terecht komt op onze huid. Onze huid neemt muskverbindingen gemakkelijk op en vervolgens waardoor ze in onze weefsels terecht komen. Ze zijn moeilijk af te breken door ons lichaam, werken vergrotend op de lever en zijn kankerverwekkend bevonden. [1]

In Europa wordt jaarlijks ongeveer 50 tot 300 ton musk-xyleen geproduceerd! In 1995 en 1998 verbood de EU drie nitromuskverbindingen. Musk-xyleen is nog steeds toegestaan. Wel werden de grenswaarden voor de hoeveelheid toegestane musk-xyleen in deodorant en huidverzorgingsproducten en aftershave aan banden gelegd. Musk-xyleen staat op de lijst van stoffen die Europese landen per 2010 zullen uitbannen (OSPAR 2000), maar u smeert ze de komende jaren dus nog gewoon op uw huid wanneer u deodorant, zeep, cosmetica, aftershave en wasmiddel gebruikt! Vandaar dat het aan te raden is geparfumeerde producten en parfums zoveel mogelijk te vermijden en alleen gebruik te maken van producten die met etherische oliën van goede kwaliteit geparfumeerd zijn of schaf voortaan ongeparfumeerde producten aan.

Bekijk hier de lijst met de meest voorkomende chemicalliën in parfum en geparfumerde producten en de gevolgen van deze stoffen voor onze gezondheid [2]

Referenties:

[1] Rimkus et al (1994), Nitro muks in human adipose tissue and breast milk, in: WWF, 2000.

[2] Health Risks from Perfume: The Most Common Chemicals Found in Thirty-One Fragrance Products by a 1991 EPA Study / Julia Kendall, 1995
natural-professional

Jouw vermelding hier?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten en werk je als professional volgens de natuurlijke levensstijl? Word dan partner van Miss Natural en word zichtbaar in jouw doelgroep!