datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ben jij ook verslaafd aan suiker?
30 april 2014 
4 min. leestijd

Ben jij ook verslaafd aan suiker?

Suiker. Je wordt er niet alleen dik van, je raakt er ook nog eens verslaafd aan. Vaak proef je niet eens wat je eet, het moet gewoon op. We worden al van kleins af aan ‘zoet gehouden’ met iets zoets. Was je gevallen, dan kreeg je een snoepje ter troost. Waar dacht je dat het woord zoethoudertje vandaan kwam? Zelfs heel vroeger kregen kleine baby’s een speen gedoopt in de suikerpot als ze erg aan het huilen waren. We zijn zogezegd groot geworden met zoetigheid. Het gevolg hiervan is dat we eigenlijk net zo verslaafd kunnen raken als iemand die rookt of drinkt.

Ziek van suiker

Je kan ernstig ziek worden van suiker. Neem mijn eigen situatie: ik krijg ontzettend last van jeukende bulten over mijn hele lichaam. Zeker 25 jaar geleden ging ik ermee naar de huisarts, maar die wist er geen raad mee en stuurde mij door naar een dermatoloog. Die wist ook niet wat het was. Er is van alles uitgehaald, een allergietest gedaan, een biopt is er genomen. Ik kreeg allerlei medicijnen als prednison en  hormoonzalf voorgeschreven, zelfs lichttherapie. Soms was het wat minder, soms weer heftiger. Maar niets hielp.

Totdat ik 15 jaar geleden een agressieve kwaadaardige tumor kreeg. Na 3 operaties, bestralingen, en chemo was ik een wrak en had overal jeuk. Vaak kwam er mensen op bezoeken namen een opkikkertje mee van chocola, koek of gebakje. Op advies van een vriendin kwam ik bij een orthomoleculair kliniek terecht. Daar zijn mijn ogen geopend, ik kreeg eerst een hoge darmspoeling en een streng dieet. Al het suiker werd uit mijn leven verbannen. Hierna volgde een vitamine infuus en kreeg ik supplementen mee naar huis. Binnen een half jaar had ik niet alleen mijn energie weer terug ik was ook van mijn jeukende bulten af. Ik kon de wereld weer aan! Zelfs de oncoloog in het ziekenhuis stond versteld. Dit gaf mij ook de stimulans om mij erin te gaan verdiepen en daarom ben ik de opleiding orthomoleculaire voedingsleer gaan volgen.

Allergisch en verslaafd

Al lerend kwam ik er achter dat ik allergisch ben voor datgene waar ik jarenlang verslaafd aan ben geweest. Ik kon niet stoppen met eten van koek, snoep, ijs, had continu behoefte aan zoet. Het ging met ladingen naar binnen, ik kon geen maat houden, werd hebberig.

Maar ja, suiker is echt een soort gif. De eerste drie maanden zonder suiker vond ik echt vreselijk. Daarna was ik eraan gewend en nu vind ik het niet erg meer. Soms zijn er periodes waarin ik toch eventjes de fout in ga. Maar gelukkig wordt ik snel teruggefloten, want de jeukende bulten spelen dan weer op. Even een detox van een aantal dagen om alle gif uit mijn systeem te krijgen en dan mijn eetpatroon weer aanpassen, en met 2 weken zijn mijn jeukende bulten weer helemaal verdwenen.

Afkicken van suiker

Natuurlijk weten we allemaal dat te veel suiker consumeren slecht is, maar probeer eens te stoppen. Ons lichaam gaat protesteren en je krijgt allerlei afkickverschijnselen. Er is onderzoek naar gedaan en Dr. Simon Thornley ontdekte dan ook dat de drang naar suiker in onze hersendelen worden gestimuleerd waar ook de drang naar nicotine, drank en drugs vandaan komen. Daarom krijgen we ook afkickverschijnselen als we stoppen met het consumeren van suikers.

Hieronder enkele verschijnselen die we kunnen krijgen als we van suiker afkicken:

 • Concentratie problemen
 • Gauw boos / geïrriteerd
 • Depressief
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn
 • Misselijk
 • Diarree
 • Uitslag
 • Trillen
 • Koud hebben

Snoep alternatieven

Willen we toch iets tussendoor snoepen dan zijn er voldoende alternatieven. Wees eens creatief en ga wat bakken, maar ook bij winkels zoals EkoPlaza vindt je allerlei lekkere snoeperijtjes die goed en gezond zijn. Enkele gezonde alternatieven zijn:

 • Stukje pure chocolade het liefst minimaal 70%
 • Handje noten
 • Zelfgemaakte cracker met vruchtenmoes
 • Gedroogde appelchips
 • Fruit/groente smoothie
 • Stukje komkommer / tomaatjes / paprika

Recept: Kruidkoek zonder suiker

Zelf bak ik regelmatig iets lekkers. Ik weet dan wat erin zit en vervang de suiker vaak door vruchten zoals dadels. Zo heb ik dit weekend een lekkere kruidkoek met gedroogd fruit en noten gemaakt. Omdat deze zo lekker is, zal ik het met jullie delen.

Dit heb je nodig:

 • 400 gram meel (zelf gebruik ik mengsel van amandelmeel en speltbloem)
 • 2 theelepels backing soda of zakje bakpoeder
 • 2,5 theelepels koekkruiden
 • 250 ml lauwe amandelmelk
 • kopje gemengde noten (zelf neem ik meestal een zakje studentenhaver of notenmix)
 • 3 eetlepels diverse superfood (goji bessen, hennepzaad, maca etc.)
 • kopje tutti frutti
 • half kopje dadels

Zo maak je de kruidkoek klaar:

De cake is op meerdere manieren te maken, zo kan je de tutti frutti in de amandel melk een nacht laten weken. Zo wordt de cake smeuïger. Dit komt omdat het fruit zo zacht wordt zodat er een soort moes ontstaat, wij vinden dat erg lekker. De dadels en de vruchten zijn zoet van zichzelf en daardoor zal je de suiker niet missen. Ook kun je andere vruchten gebruiken, zoals appels, cranberry’s. Ik heb ook eens alleen pruimen gebruikt en dat smaakte ook erg lekker.

 1. Verwarm de oven voor op 160/180 graden.
 2. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom en voeg er al roerend de amandelmelk toe. Roer het tot een homogene massa, gebruik hiervoor de mixer op een lage snelheid.
 3. Vet een cakevorm in en leg er een bakpapiertje in, dit voorkomt dat de koek gaat plakken. Maar ook kun je de cake zonder te beschadigen uit de vorm halen.
 4. Roer er de noten, rozijnen en superfoods doorheen. Houd ook nog wat achter.
 5. Snijd de tutti frutti in niet al te kleine stukjes en meng dit door het deeg.
 6. Stort het deeg in de vorm en strooi de laatste noten en superfoods erover.
 7. Zet het cakeblik in het midden van de oven en bak de cake in 55 minuten gaar. Steek een saté prikker in de cake en kijk of hij er droog uitkomt. Zo niet, bak de cake dan nog 5 minuten en controleer weer. De mijne was met 65 minuten goed.

 Ben jij verslaafd aan suiker?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Els
Door

Els

op 30 Apr 2014

Klopt het dat er voor de kruidkoek zonder suiker geen eitjes worden gebruikt?

Marjo
Door

Marjo

op 30 Apr 2014

Anne hoe was de cake? Els je kan natuurlijk een eitje erdoor doen maar dan moet je wat minder amandelmelk gebruiken. Dat is hetzelfde als je er wat boter door wil doen. Pas dit aan met de melk. Lot, de zoetbehoefte kan je inderdaad houden door zoete vruchten alleen de gevolgen zijn niet schadelijk. Vindt je dadels te zoet neem dan alleen de tutti frutti. Of maak er een hartige cake van, door de ingrediënten aan te passen. Neem i.p.v. koekkruiden bv. pizzakruiden, geen amandelmeel maar alleen speltmeel en doe er olijven, zongedroogde tomaatjes en kaasbrokjes door en dat smaakt ook heel lekker. Wees creatief in de keuken!

Anne
Door

Anne

op 30 Apr 2014

Hi! Vraagje (ik sta nu te bakken), waar blijven de dadels in dit recept? Moeten die blend worden en dan door cakemix? Of net zoals tutti frutti klein?!

Lot
Door

Lot

op 30 Apr 2014

Ook als ik geen suiker eet maar wel bak met zoete dingen zoals dadels, tutti frutti, of andere zoetstoffen blij ik last houden van de zoetbehoefte. Kennelijk beinvloedt dat toch de bloedsuikerspiegel teveel.

Maartje
Door

Maartje

op 02 May 2014

Hi, wat een leuk recept! Vraagje, wanneer moeten de dadels erin? Moet je die mixen samen met alle droge ingrediënten (stap 2 dus)?

Marjo
Door

Marjo

op 02 May 2014

Eerst het deeg helemaal maken en dan gaan de dadels samen met de tutsi fruit erin.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 18 Jan 2015

Een goed recept om heerlijk mee te varieren! Omdat ik geen dadels in huis had kokosschaafsel erdoor gedaan voor het 'zoeten', een lepel appelstroop en een hele appel (Jonagold) in stukjes. Erg lekker geworden!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading