Eten zonder Suiker
Eva van Zeeland
Eten zonder Suiker
10/28/2011
2 min
10

Ben jij slaperig en misselijk na het eten van suiker?

10/28/2011
2 min
10

Afgelopen week gingen mijn man en ik even ergens koffie drinken. En heel soms, ook al eten we suikervrij (geraffineerde suiker bedoel ik dan), nemen we er een taartje bij. Dit keer was het een seizoensfruitvlaaipuntje. Daar zat zeker wel wat suiker in, maar hij was erg lekker. De thee en taart was op, en ik was een spannend, heel boeiend verhaal aan het vertellen aan mijn man. Totdat ik merkte dat mijn man wel antwoord gaf, maar robotachtig, glazig door me heen keek.

After Pie Dip

Ik vroeg hem wat íe aan het doen was, en hij zegt: ‘jaaa joh, ik val bijna in slaaaaaaap’! Dit kon onmogelijk aan mijn verhaal liggen, gezien het spannende, boeiende karakter ervan. Hij zei dan ook dat het door die taart kwam, meer specifiek; de suiker. Hij had de bekende ‘sugar rush’ of ‘after pie dip’ of hoe je het ook wilt noemen.

En soms vergeet ik het wel eens, hoe verschillend mensen kunnen reageren op bepaalde voedingsstoffen. Ieder mens is anders, iedereen reageert anders op voeding en alleen jijzelf kan ontdekken hoe voeding jou beïnvloedt.

Misselijk na het eten van suiker

Mijn man bijvoorbeeld, wordt extreem slaperig van het eten van suiker. Dat is een vrij snelle reactie, ongeveer 5-10 minuten na het eten ervan. En hij wordt ook meteen misselijk. Ik daarentegen heb echt helemaal nergens last van. Ik vertel zonder problemen nog meer spannende, boeiende verhalen en eet gerust nog een stukje taart met suiker. Pas na een halve taart en een zak M&M’s word ik wel wat misselijk.

Dan zou je kunnen denken dat mijn man niet tegen suiker kan en ik wel, maar zo simpel ligt het natuurlijk weer niet. We eten nu al een hele tijd suikervrij en eigenlijk kun je pas na een aantal maanden goed de verschillen merken van de effecten van suiker op je lichaam.

Mijn man wordt er dus moe en misselijk van. En ook als hij iets eet met veel kleurstoffen, smaakversterkers of zuivel, dan kan hij die nacht heel slecht slapen. Ook een directe reactie, die nu niet lastig te herleiden is. Maar verder is hij gezond, heeft geen ziektes n.a.v. voeding en zijn die ‘directe reacties’ dus het enige waar hij last van heeft.

Veel lichamelijke klachten door suiker

Mijn lichaam zit heel anders in elkaar, blijkbaar. Ik heb zelden directe reacties. Maar voordat ik mijn voedingspatroon had omgegooid, had ik elke dag hoofdpijn en ook astma, chronische bijholteontsteking, allergieën, eczeem en buikpijn. Ik krijg geen hoofdpijn direct na het eten van suiker en ook geen astma of een verstopte neus. Bij mij duurt dat even, of mijn lichaam stapelt eerst wat dingen op, ik weet niet hoe dat precies gaat. Na de omslag in mijn voedingspatroon, was de hoofdpijn vrij snel verdwenen en die buikpijn ook, maar al die andere kwalen werden minder na een aantal maanden en sommige zijn nog steeds aan het verminderen (gelukkig). Geduld is een schone zaak…

Zo zie je, er is een heel groot verschil tussen elk lichaam en de reactie van voeding op je gezondheid. En de enige die kan ontdekken hoe het bij jou zit, ben jijzelf. Maar het is zeker de moeite waard, dus ga op ontdekkingsreis!

Zijn er producten waar jij sterk op reageert?

Reacties
Categorieën