Cadeau 3: 'Gelukt, handboek voor maakbaar geluk'

Gelukkig zijn willen we allemaal wel. De vraag is echter wat geluk is. Dat is voor de een iets heel anders dan voor de ander. De definitie van geluk is eigenlijk een positieve emotie van gelukkig zijn. Het heeft te maken met hoe je het leven ervaart. Maar wat is dat nou eigenlijk? Wanneer ben je gelukkig?

En hoe komt het eigenlijk dat er zoveel mensen antidepressiva gebruiken? Terwijl toch uit recent onderzoek is gebleken dat de mensen in Nederland behoren tot de mensen die het meest gelukkig zijn ten opzichte van andere landen.

In het nieuwe boek van Albert Sonnevelt en Jessica Menheere ‘Gelukt, handboek voor maakbaar geluk’ wordt op een gemakkelijke manier beschreven wat er wetenschappelijk bewezen is wat gelukkig maakt. Het gaat uit van de positieve psychologie. Positieve psychologie gaat uit van positieve ervaringen, gevoelens of manieren.

Geluk, je hebt het zelf in de hand

Het mooie is dat je heel veel zelf in de hand blijkt te hebben. Er zijn een aantal voorwaarden om te zorgen dat er geen mislukking komt: intentie, sterke punten, routine en voelen. Belangrijk is dus dat je intentie goed moet zijn. Dat lijkt een simpele stelling, maar ik vind het persoonlijk wel een sterk punt. Als je iets moet doen en je doet dit met tegenzin, pakt het uiteindelijk minder goed uit of het kost je gewoon enorm veel energie. Ook het punt van sterke punten is een belangrijke. Hoe gemakkelijk focus je je op de minder sterke punten? Je kent het wel… Er is altijd wel wat minder goeds te benoemen en voor het gemak vergeet je je eigen sterke punten.

Keuzestress

Wat tegenwoordig ook veel aan de orde van de dag is, is de hoeveelheid keuzemogelijkheden. We kunnen zoveel kiezen dat we daardoor juist stress ervaren. Ik zeg altijd dat het fijn is om ook te weten wat je niet wilt. Daarmee beperk je voor jezelf de keuzemogelijkheden al. Daardoor blijft er minder over om te kiezen en help je jezelf hier ook weer mee.

Vertrouwen, acceptatie en dankbaarheid

Verder zijn de volgende waarden belangrijk: vertrouwen, acceptatie en dankbaarheid. Vertrouwen is een belangrijke, omdat je zonder vertrouwen eigenlijk iets gaat doen terwijl je van binnen niet het idee hebt dat het goed gaat komen. Acceptatie heeft alles te maken met de bekende zin “life goes on“. Hoe hard dit ook klinkt, het is wel waar!

En dankbaarheid is eigenlijk een mooi begrip. Sinds kort gebruik ik een klein notitieboekje waarin ik per dag schrijf waarvoor ik dankbaar ben of die ik niet wil vergeten. Dit kan iets heel kleins zijn, zoals een mooi cijfer voor een toets, of een mooie uitspraak van een van mijn kinderen…

Laat je inspireren

Mooi aan het boek ‘Gelukt, handboek voor maakbaar geluk‘, zijn de persoonlijke verhalen van mensen die geïnterviewd zijn over geluk en wat hen gelukkig maakt. Erg inspirerend om te lezen! Verder staan er opdrachten in, waardoor je zelf aan de slag kunt met de tekst die je net gelezen hebt. Geluk is beschreven voor haalbaar geluk, praktisch geluk, zinvol geluk, menselijk geluk en fysiek geluk.

Mijn geluk

Wat mij persoonlijk gelukkig maakt: een gezellige middag met mijn kinderen, een mooi cijfer voor de cursus die ik momenteel volg, een gezellige middag of avond met vrienden, een mooie zonsopgang, en het ontdekken van iets nieuws door een van mijn kinderen, waardoor ik er ook weer met andere ogen naar ga kijken.

Ik ben ook wel benieuwd wat jou gelukkig maakt!

Win het boek ‘Gelukt, handboek voor maakbaar geluk’

Miss Natural mag tijdens de Kerst Cadeau Week 5 exemplaren van het boek ‘Gelukt, handboek voor maakbaar geluk’ t.w.v. €17,95. Wie verdient volgens jou alle geluk van de wereld?

Laat onder dit artikel weten aan wie jij dit boek cadeau zou willen geven en wie weet is die persoon straks een van de winnaars!

Laat op deze pagina jouw reactie achter en lees snel de Kerst Cadeau Week Spelregels om te zien hoe je kans maakt!

Aan wie wil jij dit cadeau weggeven?