Creatief koken met exotische paddenstoelen

Goed nieuws voor mensen die gezonder willen eten, met name wat minder vlees, zout of  suiker! 

Oakfield komt met zeven nieuwe exotische paddenstoelen die je kan eten. Naast de koningsoesterzwam, oesterzwam en shiitake zijn nu ook de gele en roze oesterzwammen, bundelzwammen, witte beukzwammen, pruikzwammen, koraalzwammen en eikhaas verkrijgbaar. Exotische paddenstoelen zullen een definitieve plek innemen bij de modernisering van de klassieke keuken en nieuwe alledaagse gerechten voortbrengen.

Creativiteit in de keuken

De uitbreiding van dit assortiment zorgt voor de creativiteit in de keuken, niet alleen door smaak en structuur maar nu ook door kleur, Zo kan de exotische paddenstoel nu ook de hoofdrol overnemen in een gerecht. Denk maar aan shoarma van oesterzwammen, een steak van Portobello of een paddenstoelencurry.  Oesterzwammen worden vaak gebruikt als vervanger van vlees, hieronder lees je nog een gerecht voor een heerlijk avondeten!

Paddenstoelen van Nederlandse bodem


Wraps met pulled paddenstoelen

Ingrediënten:

  • wraps (volkoren of groenten)
  • 1 groene paprika
  • 50 gram sla
  • 2 tomaten
  • 5 gram koriander
  • 1 limoen
  • peper en zout. 

Voor de pulled paddenstoelen:

  • 250 gr oesterzwammen
  • 1 ui
  • 2 teen knoflook
  • 1tl paprikapoeder
  • 1tl komijnpoeder
  • 1tl tomatenpuree
  • 60 ml water
  • peper en zout
  • kokosolie om in te bakken.

Zo maak je de wraps klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Neem twee vorken en trek daarmee de oesterzwammen uit elkaar in sliertjes.
  3. Verhit een beetje olie in de pan en fruit ui en knoflook aan. Maak de marinade door meng paprikapoeder, komijnpoeder, tomatenpuree, peper, zout en een beetje water. Voeg na 3 minuten de oesterzwammen toe en bak ongeveer 3 minuten. Voeg dan de marinade toe en bak mee. Bak tot het water verdampt is. 
  4. Snijd de paprika in reepjes
  5. Neem een bakplaat met bakpapier en verdeel de oesterzwammen en reepjes paprika eroverheen. Rooster 10-12 minuten de oesterzwammen en paprika totdat het een beetje krokant is. Verwarm de laatste 2 minuten de tortilla wraps mee.
  6. Was de sla en maak de salsa. Snijd tomaten in stukjes, hak de koriander en meng met limoen, peper en zout. 
  7. Vul de wraps met een blaadje sla, de pulled oesterzwammen en salsa. 

Paddenstoelen: het hele jaar verkrijgbaar

De exotische paddenstoelen zijn door heel het jaar verkrijgbaar en kunnen in elk seizoen een bijpassend gerecht hebben, zoals in de zomer een lekkere salade of op de bbq en in de winter een stoofpot. Alvast een tip! Voor de bereiding van paddenstoelen moet je ze nooit in water leggen maar droogpoetsen. In de oven, bakken, grillen of wokken, alles kan met de paddenstoel! 


Goed voor jou en de wereld

Zoals eerder al gezegd zijn paddenstoelen gezond voor je, dat komt doordat ze van nature veel eiwitten bevatten, een breed scale aan vitamines hebben zoals C, B en K, plus nog een aanzienlijk aantal mineralen. Voor de Nederlandse teelt wordt geen bestrijding gebruikt. De voedingsbodem staan in geklimatiseerde teelruimtes, waar ze weinig ruimte innemen. Daarbij wordt het oogstes geheel handmatig gebeurd: de zwammen worden afgesneden en stuk voor stuk in kratten geplaatst. Wat overblijft wordt herbruikt als bodemverbeteraar voor nieuwe gewassen, ook zorgen ze ervoor dat ze geen onnodige voorraden hebben.  Zo is het gehele proces duurzaam, lokaal en circulair. 

Kook jij veel met paddenstoelen? Wat zijn jouw favorieten?