10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

De 5 veel gemaakte fouten bij het Koolhydraatarme Dieet
10 maart 2021 
3 min. leestijd

De 5 veel gemaakte fouten bij het Koolhydraatarme Dieet

Het koolhydraatarme dieet is een heel populaire dieet en dat is niet zo verwonderlijk. Met het koolhydraatarme dieet kan je in korte tijd veel afvallen zonder hongergevoel en het is bovendien niet schadelijk voor je gezondheid (mits je geen gekke dingen doet). Aan het koolhydraatarme dieet worden zelfs veel gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Bij het volgen van het koolhydraatarme dieet worden soms fouten gemaakt waarmee je je doelstellingen behoorlijk kunt frustreren. Het koolhydraatarme dieet is namelijk meer dan je brood en aardappelen laten staan. In dit artikel zullen we de meest gemaakte fouten bij het koolhydraatarme dieet bespreken zodat jij deze fouten niet meer zult maken.

#1: Te veel toegestane voedingsmiddelen eten

De meeste koolhydraatarme diëten gaan uit van 50 tot 100 gram koolhydraten per dag en leggen geen restricties op wat betreft vetten en eiwitten. In principe zou je een gevoel van verzadiging moeten krijgen als je genoeg calorieën hebt gegeten. Maar dit gevoel van verzadiging, wat je zou moeten krijgen, werkt niet bij iedereen even goed. Hieraan kan bijvoorbeeld een verstoorde hormoonhuishouding als gevolg van overgewicht ten grondslag liggen. Het is daarom belangrijk om het koolhydraatarme dieet niet als vrijbrief te zien voor het eten van vet- en eiwitrijke voeding. Het koolhydraatarme dieet is een geweldige dieetvorm maar uiteindelijk zal je ook bij deze dieetvorm minder calorieën moeten eten dan je lichaam nodig heeft om gewicht te verliezen.

#2: Te weinig koolhydraten eten

Koolhydraatarm betekend niet koolhydraatvrij. Het is belangrijk om koolhydraten te blijven eten zeker als je start met een koolhydraatarm dieet. Als je in één keer heel veel koolhydraten uit je dieet schrapt dan ga je je zo beroerd voelen dat je het idee krijgt dat het koolhydraatarme dieet niets voor jou is. Als je gewend bent om veel koolhydraten en suikers te eten dan doe je er goed aan om de overgang naar weinig koolhydraten geleidelijk te laten verlopen alvorens je echt aan het dieet begint. Neem voordat je aan het koolhydraatarme dieet begint een week de tijd waarin je alvast begint met het uitsluiten van toegevoegde suikers zodat de overgang gelijkmatiger gaat.

Ook tijdens het koolhydraatarme dieet is belangrijk om koolhydraten te blijven eten. Met name groenten en fruit zijn belangrijk. Deze bronnen van koolhydraten bevatten namelijk vitamines en mineralen die je nodig hebt om gezond te blijven. Ze bevatten tevens vezels die je nodig hebt om constipatie te voorkomen en deze zorgen tevens voor een gevoel van verzadiging.

#3: Bang zijn van vet

Veel mensen zijn bang van vet. We hebben immers geleerd dat we van vet dik worden. Het gevolg is dan dat er naast koolhydraten ook vetten uit het dieet worden geschrapt. Indien je 2 van de 3 macronutriënten uit je dieet gaat schrappen dan is dit echter niet vol te houden en bovendien ongezond. En dat je van vetten dik wordt is ook iets wat door de wetenschap al achterhaald is. Het is het overschot aan calorieën wat door het lichaam wordt omgezet in lichaamsvet, ongeacht de herkomst van deze calorieën. Al zou je nooit vet eten en alleen maar suiker dan zou je toch dik worden.

Het is wel belangrijk dat je kiest voor bronnen van gezonde vetzuren. Denk hierbij aan avocado’s, noten en vette vis.

#4: De verkeerde koolhydraten eten

Zoals onder #2 al aangegeven is het belangrijk om koolhydraten te blijven eten. Het is hierbij de truc om het juiste type koolhydraten te blijven eten. Het succes van het koolhydraatarme dieet is te danken aan het feit dat deze dieetvorm goed vol te houden is. Dit komt omdat de hunkering naar suikers en koolhydraatrijke voeding verdwijnt. Suikers en geraffineerde koolhydraten hebben namelijk een hoge dooreetfactor. Denk maar aan die zak M&Ms of chips die je opentrekt; zelden blijft het bij één handje en eet je al snel meer dan je jezelf had voorgenomen. Het zijn de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten die dit effect hebben. In groenen zitten ook koolhydraten maar daarbij zal je niet geneigd zijn er heel veel van te willen eten. Dit zijn onbewerkte koolhydraten en deze hebben in tegenstelling tot bewerkte koolhydraten en toegevoegde suikers geen effect op het beloningsgedeelte van onze hersenen.

Bij een koolhydraatarm dieet zullen we daarom moeten kiezen voor koolhydraten die langzaam worden verteerd. Deze koolhydraten zijn te vinden in onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan groenten, fruit, volkoren granen, noten en zilvervliesrijst.

#5: Niet bewegen

Afvallen doe je hoofdzakelijk door je dieet aan te passen maar het effect van beweging mag daarbij niet onderschat worden. Het niet perse nodig om te bewegen maar door wel te gaan bewegen kan je veel betere resultaten bereiken. Beweging zorgt er namelijk voor dat de insuline weerstand lager wordt. Dit zorgt ervoor dat de glucose beter uit het bloed opgenomen kan worden en je minder snel een hongergevoel krijgt en gaat overeten. En natuurlijk verbrand je de nodige calorieën door te gaan bewegen. Als je wilt gaan bewegen dan kan je het beste een sport kiezen die je leuk vindt om te doen en niet te gaan voor een sport waarmee je het meeste calorieën verbrand. Met tegenzin een sport doen ga je niet lang volhouden en gaat niet zorgen voor een streefgewicht wat je ook kunt vasthouden.

Wil jij de cursus 40 dagen zonder brood eens proberen om te kijken of je koolhydraatarm kunt leven? Als lid van MissNatural Lifestyle Club kun je direct beginnen! 

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.