datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

De IVF lobby: de Nederlandse Vereniging voor Reageerbuisbevruchting
23 april 2019 
5 min. leestijd

De IVF lobby: de Nederlandse Vereniging voor Reageerbuisbevruchting

Elke branche heeft een lobby. Zo is zijn er campagnes om ons meer bloemen te laten kopen ‘Gek op Bloemen’, meer kip te laten eten ‘Kip het meest veelzijdige stukje vlees’ en de bekende ‘Melk de witte motor’. Toen ik in 2012 als eerste in Nederland met een cursus over suikervrij eten naar buiten kwam ontving ik op 23 januari een e-mail met een uitnodiging voor een gesprek bij zo’n lobby. De e-mail was afkomstig van de Suikerstichting Nederland. Ze hadden mijn cursus 40 dagen zonder suiker met belangstelling bekeken en wilden graag een kennismakingsgesprek, waarin wij onze standpunten over suiker in relatie tot voeding en gezondheid wilden onderbouwen.

De suikerlobby

Je zult begrijpen dat ik geen enkel nut zag in het ingaan op deze uitnodiging. Om de doodeenvoudige reden dat onze belangen te ver uit elkaar liggen. Want na kort onderzoek kwam ik tot de conclusie dat de Suikerstichting opgericht is door de Suikerunie, de monopolist op het gebied van suiker. Ik schreef een artikel als antwoord dat je hier kunt lezen.

Ik begrijp heel goed dat de Suikerunie niet heel blij geweest is met mijn campagne om geen toegevoegde suiker meer te eten. Toch is het nu zeven jaar later bij bijna alle consumenten, voedselfabrikanten en supermarkten wel doorgedrongen dat er heel veel gezondheidsvoordelen zijn als je bewust etiketten leest.

Wat is lobbyen?

Lobbyen is een onderwerp waar niet iedereen vaak over nadenkt, maar wat wel een belangrijke rol speelt bij de besluitvorming bij verschillende politieke en andere instanties. Denk bijvoorbeeld aan nationaal niveau bij de overheid, maar ook op internationaal niveau, zoals in het Europees Parlement. Ook voor jou als consument kleurt het de wereld waarin jij leeft. Zo denken veel mensen dat belangenbehartigers het beste met je voor hebben. Dat ze er alles aan zullen doen om jou persoonlijk te helpen. Helaas is dit niet altijd het geval.

Vandaag wil ik weer een andere lobby onder de aandacht brengen. Een lobby die uit een nobel doel is ontstaan maar na het verstrijken van de jaren er niet bij gebaat is dat er ook natuurlijke alternatieven zijn. Zij pleiten enkel voor hun eigen medische en wetenschappelijk onderbouwde methode. Een behandelmethode die gesubsidieerd wordt. Ik wil het hebben over de vereniging Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek.

Vereniging Freya

Zoals je misschien weet help ik stellen met een onvervulde kinderwens om de natuurlijke vruchtbaarheid te herstellen. Aangezien Freya ook een eigen magazine heeft leek het mij passend om daar in te adverteren om zo mijn doelgroep te kunnen bereiken. Vandaag ontvang ik van Freya per e-mail, na overleg met het bestuur, een bericht dat Miss Natural Lifestyle niet mocht adverteren in Freya magazine.

Andere belangen?

Ik heb al eerder met Freya geprobeerd samen te werken. Zo maakte ik in 2016 de 10-delige serie Samen Natuurlijk Zwanger Worden waarin ik acht stellen op camera een jaar lang ging volgen. Van deze acht stellen zijn er inmiddels zes zwanger geworden. Een geweldig resultaat en enorm hoopvol voor stellen met een onvervulde kinderwens. Helaas werd mijn persbericht en latere e-mails en telefoon niet opgepakt. Dat is toch vreemd, vond ik. Wij hebben immers toch hetzelfde doel?

Ook ben ik in 2017 uit de besloten Facebook groep van Freya gezet en mocht Miss Natural Lifestyle geen stand huren op een bijeenkomst voor Freya leden.

Ook heb ik Freya uitgenodigd om te spreken tijdens de Europese Week van de Vruchtbaarheid van 5 t/m 11 november waar wij het Nationaal Fertiliteit Congres organiseerden

Maar ook hier geen positieve reactie.

Mijn onderbuikgevoel vertelde mij, hier klopt iets niet! Tijd om in de organisatie Freya te duiken. Want hebben wij wel hetzelfde doel? Stellen helpen met een onvervulde kinderwens.

Het ontstaan van Freya

Ik citeer uit het programma ‘Andere tijden’ 

In de loop van 1983 besloot het Dijkzigt ziekenhuis een lobby voor geld te starten. Zelf wilden ze de kosten niet meer dragen. Omdat ziekenfondsen betaling bleven weigeren, stopten de behandelingen. Patiënten boden aan hun eigen rekeningen te betalen, maar dat mocht niet in een land waar nog geen plaats was voor privéklinieken. Echtparen zochten hun heil daarom in Engeland en zelfs Melbourne. Pas toen een lobbygroep werd opgericht, de Nederlandse Vereniging van Reageerbuisbevruchting, bestaande uit gynaecologen en onvruchtbare echtparen, gingen de ziekenfondsen overstag. Ze betaalden voor drie behandelingen.

Dit is ook te lezen op de website van Freya;

De aanleiding tot het oprichten van de vereniging

In maart 1985 werd de Nederlandse Vereniging voor Reageerbuisbevruchting opgericht door een aantal mensen die persoonlijk betrokken waren bij de problema­tiek van onvruchtbaar­heid. Drijfveer was het ongenoegen met de toenmali­ge gang van zaken rondom IVF: lange wachtlijsten en het grote verschil tussen zieken­fondspati­ënten en particulier verzekerden.

Lees; de behandelingen werden niet vergoed en stellen weken uit naar het buitenland. Verschil in oprichtingsdatum 1983 en 1985 kan ik niet terugvinden.

Doel van de organisatie

Het hoofddoel dat wij bij oprichting voor ogen hadden was te zorgen dat IVF een behande­ling zou worden die voor iedereen met een medische indicatie haalbaar en betaalbaar is. Verder hield de NVRB zich bezig met het geven van informatie op medisch, financieel en politiek gebied. Ook werd lotgenoten een luisterend oor geboden. Op onvruchtbaarheid en behandeling daarvan rustte een groot taboe. Politiek en maat­schappe­lijk gezien was IVF een omstreden item; Veel in de media belicht, maar vaak op sensatie belust en zelden vanuit begrip en respect voor de betrokkenen.

1989: IVF in het ziekenfonds

In opdracht van het Ministerie van WVC (Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur) voerde de Ziekenfondsraad een technology assessment uit. Kosten en baten van IVF werden in een 3 jaar durend onderzoek geanalyseerd, met als uitkomst dat IVF inderdaad haalbaar en betaalbaar is en zelfs op de lange duur kostenbe­sparend kan zijn, omdat het andere vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals een eileideropera­tie, overbodig kan maken. Naar aanleiding hiervan werd IVF dan ook in de subsidieregeling van ‘t ziekenfonds opgenomen. Dus voortaan hoefden de ziekenfondspatiënten niet meer zelf te betalen voor de behandeling.

Geweldig dat het medische traject bestaat, maar niet als eerste hulpmiddel en niet als enige hulpmiddel! Als een zwangerschap uitblijft heeft dit een reden en dan is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te verhelpen in plaats van stappen in het proces over te gaan slaan zoals met IUI, IVF en ICSI gedaan wordt.

Naamswijziging naar Freya

Goed nieuws dat deze vruchtbaarheidsbehandeling nu voor iedereen beschikbaar is. Toch zou je dan toch denken dat deze patiëntenvereniging er ook bij gebaad is dat ze hun patiënten op de allerbeste manier kunnen helpen. Zeker gezien hun naamswijziging en verbreding doelgroep in 1990.

Uitbreiding doelgroep

In 1990 is de doelstel­ling van de NVRB uitgebreid: de belangen behartigen van alle mensen met vruchtbaarheidsproblemen (niet meer alleen IVF-patiënten). Destijds besloot het bestuur de naam van de vereniging te handhaven. Later bleek dat dit toch te veel onduidelijkheid schiep, vandaar dat in 1995 de naam werd gewijzigd in: Freya, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek.

Verder op de pagina lees ik;

Ons doel ‘IVF haalbaar en betaalbaar voor iedereen’ blijft dus actueel en daar maken wij ons graag hard voor! Net als voor goede informatie, mogelijkheden voor lotgenotencontact en goede kwaliteit van de fertiliteitzorg.

Andere belangen?

Ik geloof niet dat dit helemaal waar is, ik denk dat er andere belangen spelen bij Freya. Dat het veel belangrijker is dat er medische behandelingen blijven en fertiliteitsmedicatie verkocht worden. Misschien een zorgverzekering die hier nu een vinger in de pap heeft of een medicijnfabrikant. Wie zal het zeggen? Ik denk dat dit de reden is waarom Miss Natural Lifestyle geen samenwerking kan aangaan en ook niet mag adverteren over het herstellen van de natuurlijke vruchtbaarheid en het ondersteunen van het medische vruchtbaarheidstraject.

Hoe kijk jij naar dit verhaal? Heb je aanvullingen, een soortgelijke ervaring of andere inzicht? Laat dan zeker een reactie achter op deze pagina.

Geschiedenis Freya

Bestuur van Freya

Jaarverslagen Freya

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Diana Hendriks - van Beaumont
Door

Diana Hendriks - van Beaumont

op 23 Apr 2019

Hoi hoi, Interessant verhaal zo. Ik herken het zeker. Ook wij werken met een andere (alternatieve) methode om te zien waar het niet krijgen van kinderen vandaan komt. Ook wij zien geregeld dat er daarna wel een zwangerschap rond komt. Toch kan ik Freya ook wel volgen, als zij het alternatieve er principieel niet in willen hebben, op welke grond of basisprincipe dan ook... dan kom je er niet binnen. Misschien een optie om met meerdere bedrijven die via 'de andere kant' het zwanger worden benaderen, de handen in elkaar te slaan en een gesprek aan te gaan met Freya. Misschien kunnen we met elkaar daar wel een deur open krijgen. :-)

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 30 Apr 2019

Hoi Diana, bedankt voor je reactie. Het is gewoon heel erg jammer dat er weinig tot geen ruimte is voor complementaire geneeskunde in Nederland. Gelukkig komen er steeds meer 'bewijzen' dat genezing ook anders kan!

antonia
Door

antonia

op 23 Apr 2019

hier een moeder van 3 waarvan de eerste 3 met ICSI verwekt en de 3e spontaan. mijn partner is vlak voor de geboorte van de oudste ander werk gaan doen (daarvoor jaren in een heet fabriekdproces). daarbij zijn we anders gaan eten ivm voedsel overgevoeligheid van een van de kinderen.en toen bleek ik spontaan zwanger

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 30 Apr 2019

Hoi Antonia, bedankt voor het delen van jouw inspirerende verhaal. Fijn dat jullie zelf hebben ervaren dat er twee werelden zijn waarin je zwanger kunt worden.

Heleen
Door

Heleen

op 23 Apr 2019

Hallo. Ik sta op de mailingslist van Miss Natural en daarom kreeg ik de link naar dit artikel. Normaal reageer ik nooit ergens op, maar nu doe ik dat toch, omdat dit persoonlijk is. Ik vind dit artikel erg kort door de bocht. Ik heb heel erg het gevoel dat dit artikel een reactie is op de afwijzing om in het Freya Magazine te publiceren/reclame te maken voor de Samen Natuurlijk Zwanger Worden-programma. (Als Miss Natural wel had mogen publiceren/reclame maken, was dit artikel waarschijnlijk nooit op de website geplaatst.) Begrijp me goed, ik ben helemaal van mening dat een gezonde levensstijl essentieel is bij het verwezenlijken van een zwangerschap. Balans in lichaam en geest is ongelooflijk belangrijk. Ondanks dat mijn man en ik er alles aan doen, kunnen we niet natuurlijk zwanger worden. Voor ons is er maar 1 optie. Hoe graag ik het ook anders zou willen. Ik ben blij dat Freya haar leden 'beschermt' door Miss Natural niet te laten publiceren/reclame laten maken voor het programma. Het is een ongelooflijk gevoelig en pijnlijk onderwerp. Daarnaast zou ik op een georganiseerde dag van Freya dan ook niemand tegen willen komen die mij vertelt dat wij best zwanger kunnen worden als we maar ... puntje, puntje, puntje. Dat is namelijk heel pijnlijk om te horen. En in ons geval verandert dat niets aan de situatie. Ik denk zeker dat er mensen zijn die baat hebben bij het programma van Miss Natural, maar het is geen wonder waardoor iedereen opeens wel zwanger kan worden.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 30 Apr 2019

Hoi Heleen, bedankt voor je reactie. Dit artikel is inderdaad een antwoord op de meerdere afwijzingen vanuit Freya. Dit deed ik 8 jaar eerder ook met de Suiker Stichting. Deze afwijzing belemmerd mij er niet van om mijn boodschap te verkondigen. Mijn werkwijze is puur, integer en wetenschappelijk bewezen. Aangezien ik zelf aan de kant van niet zwanger kunnen worden heb gestaan weet ik als geen ander hoe pijnlijk deze situatie is en zal ik ook niemand valse hoop willen geven.

Wonny
Door

Wonny

op 23 Apr 2019

Als je kijkt op de facebookpagina van Freya dan zie je ook alleen maar westerse behandelmethode en adviezen. Dit geldt ook voor de Endometriose Stichting op facebook. Enfin iedere branche, ook westerse behandelingen willen geld verdienen op mensen die blind vertrouwen op het behandeltraject. Ookal is de intentie goed, maar op een gegeven moet er aan beide kanten de vraag gaan rijzen waarom deze vrouw maar niet zwanger wordt. De waarom vragen worden wel gesteld in het holistische deel van de gezondheidszorg.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 30 Apr 2019

Hoi Wonny, bedankt voor je reactie. Ik denk niet dat de Westerse behandelingen puur alleen op geld verdienen uit zijn, maar dat ze gewoon niet beter weten. Dit is de manier die ze kennen. Het zijn beter zijn om de twee werelden samen te brengen om zo de allerbeste behandeling te kunnen bieden. Ik ben niet tegen IVF maar wel als eerste en enige hulpmiddel.

Jose Knijnenburg
Door

Jose Knijnenburg

op 24 Apr 2019

Beste Eva,Freya behoudt zich het recht voor om advertenties te weigeren en we zijn hiervoor geen verantwoording schuldig. Toch meenden we er goed aan te doen je deze redenen wel aan te geven (zoals je hebt kunnen lezen in de mail die je van ons ontving). Onze achterban is groot. En er zijn veel partijen die hier een (commercieel) belang bij hebben, waar Miss Natural er één van is. Wij zijn objectief en onafhankelijk, ook al insinueer je in het gepubliceerde artikel anders. We zijn bovendien transparant in onze financiële bedrijfsvoering; bekijk gerust het jaarverslag waarvan je een link plaatste in je artikel - hier vind je onze financiële verantwoording.Freya onderschrijft zeker het belang van gezonde voeding. Het product dat jij aanbiedt aan paren met vruchtbaarheidsproblemen geeft voor ons onvoldoende duidelijkheid wat betreft het te doorlopen traject en de kosten die hieraan verbonden zijn. Dit lieten we je al weten. Daarbovenop vinden we de (indirecte) claims van gerealiseerde zwangerschappen onwenselijk. Vandaar dat we niet met jou in zee gaan als adverteerder.Met vriendelijke groet, het bestuur van Freya

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 30 Apr 2019

Beste Jose, zoals ik jou ook al per mail liet weten vind ik het heel erg jammer dat jullie totaal niet open staan voor enige vorm van samenwerking. Wij hebben een prachtige en integere 10-delige videoserie gemaakt waarin wij 8 koppels met onvervulde kinderwens hebben gevolgd, hiervan zijn er reeds 6 baby's geboren en ook weer twee stellen voor de 2e keer in verwachting. Als dat geen resultaat is, dan weet ik het niet! Onze intenties zijn integer en puur. Maar genoeg hierover, ik wens jullie veel succes!

AA
Door

AA

op 24 Apr 2019

Dag, er is altijd een oorzaak .....waarom kan ik niet zwanger raken, ligt de oorzaak bij de man of de vrouw? Zelf heb ik een cursus gevolgd over de Biologische Natuur Wetten (BNW) o.a. over de voortplantingsorganen, bij mij is het kwartje gevallen. Meer weten kijk op de site van Enikö Papp "Biologika". Een hartelijke groet AA

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 30 Apr 2019

Bedankt voor je reactie en aanvulling! Naar mijn inzicht is er ook altijd een onderliggend gezondheidsprobleem dat eerst opgelost dient te worden.

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 25 Apr 2019

Ook ik reageer meestal niet, maar kan het nu niet laten.Het siert miss Natural niet om zo'n zuur artikel te plaatsen naar aanleiding van een afwijzing van Freya. Pittige beschuldigingen op basis van "onderbuikgevoel", "ik denk dat..." en "wie zal het zeggen?". Zo lust ik er nog wel een paar.Uit de reactie van Freya maak ik op dat het hen er niet om gaat dat jullie een alternatieve behandeling aanbieden. Sterker nog, ze onderschrijven zelf ook het belang van gezonde voeding. Plus, ik zie bij Freya ook advertenties voor acupunctuur voorbij komen, dus blijkbaar is dat niet het punt. Freya wijst jullie zo te lezen af omdat ze jullie traject onduidelijk vinden en vraagtekens stellen bij jullie claims voor gerealiseerde zwangerschappen. Zwangerschap is niet altijd "maakbaar", welk pad je ook volgt. Een ontbrekende eierstok, eet je er met de beste wil van de wereld niet bij. Ze zeggen niet voor niets: "Als het makkelijk zou zijn, dan zou het allang gebeuren!" Wat dat betreft ben ik het eens met Heleen: het is een gevoelig en pijnlijk vraagstuk en daarom is het een goede zaak dat Freya haar achterban "beschermt" en kritisch blijft kijken.Ik denk ook niet dat miss Natural en Freya hetzelfde doel hebben. Waar Freya vooral onafhankelijk probeert te adviseren, proberen jullie vooral jullie product te verkopen. Steek dan jullie energie liever in het aantonen dat jullie product deugt in plaats van een organisatie aan te vallen, die voor mij en voor veel anderen een bron van steun en informatie is.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 30 Apr 2019

Hoi Elisabeth, bedankt voor je reactie. Natuurlijk eet je een ontbrekende eierstok er niet bij... nog niet nee, maar het zal niet lang duren voordat ook dat medisch mogelijk wordt, denk je niet? Nog even en er worden baby's geboren uit twee mannen. De techniek is er al! Mijn artikel is niet enkel geplaatst uit onvrede, maar ook om een kritische noot te plaatsen en te zorgen voor bewustwording rondom medische vruchtbaarheidsbehandelingen. Heel fijn dat ivf bestaat maar niet voor iedereen! Zeker ook niet als eerste en enige oplossing. De methode die wij bieden is compleet natuurlijk, integer en ook met wetenschappelijk onderzoek.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading