datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Detox your mind! Mentaal detoxen doe je zo!
05 april 2014 
3 min. leestijd

Detox your mind! Mentaal detoxen doe je zo!

Detox your mind! Deze kreet kom je op steeds meer plaatsen tegen. Je geest detoxen is volgens veel kenners belangrijk om gezond te blijven. Maar wat houdt het in? En waarom zou je het eigenlijk doen? En vooral: hoe dan? Kreten als ‘Detox your mind en denk weer helder’ laten je geloven dat je niet zonder een geestelijke detox kan. En dat is ook zo. Het hoeft uiteindelijk niet veel tijd te kosten, en kan je veel opleveren. Doe ook mee, detox your mind en sta weer stevig in je schoenen. Twee tips van Amerikaanse detox-experts om je geest te detoxen.

Waarom detox your mind?

Alleen je lichaam detoxen is niet voldoende. Mentaal ontgiften tijdens het detoxen is net zo belangrijk als fysiek ontgiften. Het lichaam ontdoen van gifstoffen heeft namelijk pas echt zin als beide aspecten worden aangepakt. Want ook onze geest wordt door de stress van deze maatschappij ‘vergiftigd’. Dit gebeurt door negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen die de gezondheid in de weg zitten.

Daarom is ‘Detox your body’ alleen niet genoeg. Alle oproepen voor ‘detox your mind’ zijn dus oproepen om je geest op te ruimen. Zodat je ruimte hebt voor positieve gedachten en overtuigingen en je jezelf niet langer in de weg zit.

Tips om mentaal te detoxen

Tip 1. Meditatie

Detox your mind in 5-minutes! Met die kreet promoot de Amerikaanse dr. Junger zijn manier om je geest de detoxen. Hij gebruikt daarvoor meditatie, waarmee je negatieve gedachtepatronen doorbreekt. Dat kan al in vijf minuten op de volgende manier:

  • Ga comfortabel rechtop zitten en adem diep in en uit. Dus: voeten op de vloer, rug recht, hoofd omhoog, handpalmen op je dijbenen en ontspannen armen. Kijk recht vooruit. Begin vervolgens met voelen. Voel je voeten, de omgeving, de temperatuur, voel alles van je lichaam en je kleding.
  • Ga vervolgens heel je lichaam langs, voel al je ledematen om en om, heel bewust. Blijf bij elk deel een paar keer diep ademhalen voor je je concentreert op het volgende lichaamsdeel. Zo oefen je om je aandacht ergens op te richten.
  • Terwijl je zo zit word je ongetwijfeld afgeleid door allerlei gedachten over dingen die je nog zou moeten doen. Bedank je ‘monkey mind’ voor deze gedachten en richt je aandacht weer op je lichaam. Blijf vooral zitten als je er gefrustreerd van wordt, probeer terug te gaan naar je basishouding.
  • Als je door gedachten wordt afgeleid, vraag je dan af: waar komen die vandaan? Wie beslist dat ik dat nu moet denken? Zou ik dit denken als ik een keus had? Als je ze niet wil denken, stuur de gedachten dan weg en focus weer op je lichaam.
  • Deze techniek kun je overal en altijd gebruiken om van je stress af te komen. Even niets denken, even alle onnodige en stressvolle gedachten weren, kan helpen om je geest weer helder te maken.

Tip 2. Stop overthinking

Ook therapeute Kristen Tolbert gebruikt de kreet ‘detox your mind’. Zij geeft vier hele andere tips om je geest te detoxen:

  • Detox your mind met minder nieuws. Nieuws geeft veel mensen een gevoel van angst en onzekerheid. Het veroorzaakt vaak overdreven bezorgdheid over je eigen toekomst. Gedachten die nergens toe leiden maar wel energie kosten en je geest kunnen blokkeren. Angst kan verlammend werken. Als je daar ook last van hebt kan het een goed idee zijn de input van nieuws te verminderen. Neem bijvoorbeeld één moment per dag of zelfs per week om nieuws tot je te nemen en vermijd dat verder. Dat is geen struisvogelpolitiek, maar zelfbescherming. Bovendien bespaart het je een hoop tijd, dat is dan ook mooi meegenomen.
  • Detox your mind, stop met het gebruik van stimulantia zoals koffie en suiker. Deze stoffen bevatten veel gifstoffen die je lichaam niet allemaal op kan ruimen als je er teveel van krijgt. Ze hopen zich op in je lichaam, ook in je hersenen, en veroorzaken klachten zoals moeheid en depressie. Bovendien houden ze je geest constant actief, waardoor overthinking een reëel gevaar vormt.
  • Detox your mind met positieve prikkels. Ga om met mensen waar je blij van wordt, voer gesprekken over onderwerpen die jou energie geven en kijk naar het positieve om je heen. Hoe meer positiviteit je in je hersenen stopt, hoe meer jij zelf ook positief gaat denken.
  • Detox your mind, ga aan de slag!
  • Als je voelt dat je in negatieve gedachten of stressvolle gedachten dreigt te verdrinken en het verlammende effect daarvan de overhand op je krijgt, zoek dan iets te doen wat je energie geeft. Ga een project of klus aan, in huis, op je werk of zomaar een leuk knutselproject, en ga aan de slag. Bezig zijn doet wonderen voor je ziel, stopt de negatieve gedachten en geeft er een positief gevoel voor terug.

Kortom, ‘Detox your mind’ kan op verschillende manieren. Een combinatie met een lichamelijk detox zal je lichaam én geest gezonder maken en je leven een positieve puls geven.

opleiding detoxcoach

Meer weten over mentaal en fysiek detoxen? Lees dan meer over de opleiding tot Detox Coach van Sonnevelt Opleidingen en download de gratis proefles.

Wat doe jij om mentaal te detoxen?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine