Een ei hoort erbij!

Pasen komen er weer aan en dat betekent: eieren eten! Koken, bakken, pocheren, roerei, spiegelei, omelet, uitsmijter, door de pannenkoek… met een ei zijn de mogelijkheden eindeloos.  En wie is er niet dol op? Een ei kan altijd, als ontbijt, lunch, tussendoortje of verwerkt in de hoofdmaaltijd. En eieren zijn lang niet zo ongezond als men vroeger dacht, dus we kunnen gewoon onze gang gaan met de Paasdagen!

Voedingsstoffen, cholesterol & vetten

Jarenlang aten we eieren met mate. Geheel ten onrechte want een ei zit boordevol waardevolle voedingsstoffen: o.a. acht vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, E en K), de mineralen ijzer en fosfor en natuurlijk eiwit zelf als bouw- en brandstof.

Maar in een ei zit toch cholesterol?, hoor ik je nu denken en dat klopt. Het cholesterol wat in je ei zit, heeft echter nauwelijks invloed op je cholesterolgehalte. Verzadigde vetten hebben dat wel maar een ei bevat slechts 2,4 gram verzadigd vet. Even een vergelijking: in een krakeling zit bijna 5 gram en in een zak chips kan maar zo 17 gram verzadigd vet zitten.  Een ei van zo’n 60 gram bevat gemiddeld 80 kcal.

Welke eieren zijn er?

  • Legbatterijeieren: niet zo te koop maar worden wel gebruikt in bijv. mayonaise en andere producten.
  • Scharreleieren: komen van legkippen die in een schuur leven met max. 7 kippen per vierkante meter, ze mogen niet naar buiten.
  • Vrije uitloop eieren: de kippen die deze eieren leggen, mogen wel naar buiten en hebben 2,5 vierkante meter de ruimte.
  • Biologische eieren: een biologische kip gaat naar buiten, slaapt tenminste 8 uur per nacht, krijgt grotendeels biologisch voer en heeft nog meer ruimte.

Wat betekent dat stempel op mijn ei?

Op elk ei staat een stempel, bijv. 3-NL-4196504. De cijfers betekenen: 0 (biologisch), 1 (vrije uitloop), 2 (scharrel), 3 (kooi). NL = Nederland. De volgende 5 cijfers verwijzen naar de boerderij en de laatste 2 cijfers naar de stal waar de eieren vandaan komen. Zo is een ei helemaal traceerbaar!

Bewaren en houdbaarheid

Bewaar je eieren in de koelkast en zet ze niet bij sterk ruikende producten zoals vis of knoflook. Een ei kan die geur overnemen. Voorkom grote temperatuur-schommelingen dus laat je eieren in het doosje en zet ze niet in dat handige, speciale eierrekje wat je in zoveel koelkast deuren tegenkomt! Gepelde, hardgekookte eieren zijn onder koud water 2 à 3 dagen houdbaar in de koelkast. Ververs dan wel iedere dag het water.

Na de THT-datum zijn eieren nog wel te gebruiken mits dus koel bewaard.

fEItjes

  • Een kakelvers ei blijft horizontaal op de bodem liggen in een pan water. Een ei van 7 dagen oud komt een stukje overeind en een ei van 2 à 3 weken oud komt met zijn stompe kant verticaal in het water te staan.
  • Hoe verser, hoe beter geldt niet voor ei want pas 3 dagen na de leg ontwikkelen ze hun volledige smaak.
  • De kleur van de dooier wordt bepaald door het kippenvoer: bij veel groenvoer is de dooier lichtgeel, eet de kip meer mais of granen dan is de dooier geel-oranje. Dit zegt overigens niets over de smaak van het ei.
  • Een ei past prima in een afslankdieet
  • De kip ‘maakt’ het ei in 24 tot 26 uur en legt gemiddeld tussen de 250 en 300 eieren per jaar.

Eet jij graag eieren? Hoe eet je ze?