Na het kopen van het boekje ‘Wat zit er in uw eten?‘ ben ik me erg bewust geworden van hetgeen er allemaal in ons eten zit en probeer dan ook zoveel mogelijk zonder E-nummers te koken. Dat lukt me over het algemeen redelijk goed.
In het begin was het even zoeken naar de juiste kruiden en hoeveelheden ervan want wat normaal in dat zakje zit moet je nu zelf maken. Dus de nodige kruiden werden in huis gehaald en in mijn heb ik tuin 2 grote bakken met verse kruiden gezet.
Ik help jou ook graag op weg in de E-nummervrije keuken, met een aantal tips en lekkere, eenvoudige recepten!
E-nummervrij koken is niet moeilijk
Eigenlijk is het niet moeilijk, koken zonder E-nummers.Vroeger deden onze oma en opa dat ook gewoon. Al waren die meer van het degelijke eten, maar het meeste was toch allemaal vers. Ik kan mij in elk geval niet herinneren dat ik vroeger pakjes en zakjes – eten kreeg. Helaas brengt onze snelle levensstijl het met zich mee dat we meer gebruik maken van de pakjes en zakjes. Maar wees eens eerlijk: vind jij je eten wel echt lekker, geniet je ervan en weet je eigenlijk wel hoe jouw eten hoort te smaken? Sinds ik zoveel mogelijk nummertjes uit mijn keuken heb gebannen krijg ik vanuit mijn eigen gezin alleen maar positieve geluiden en ook in mijn directe omgeving wordt er druk geëxperimenteerd zonder pakjes met veel enthousiaste reacties.
Ik hoor je al denken: “Het kost zoveel tijd, alles zelf maken. En ik moet nog dit en ik moet nog dat”. Maar echt, het is zo eenvoudig! In het begin zul je je basis-ingrediënten moeten aanvullen, want velen hebben niet alle kruiden en andere benodigdheden in huis. Maar zodra dit in orde is, is E-nummervrij koken een eitje! En net zo snel klaar als de pakjes en zakjes. Daarnaast kun je het bereiden van een gezonde maaltijd ook meer als ontspanning gaan zien en onder het koken helemaal afschakelen en genieten. Ook dat is belangrijk!
Eenvoudige en snelle E-nummervrije recepten
Voor de snelle E-nummervrije keuken wil ik graag een aantal paar recepten met jullie delen.
E-nummervrije Nasi
De klassieker uit pakjes en zakjes. Laat je verassen door de smaak van dit recept!
Dit heb je nodig:
- Olie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Sambal naar smaak
- 350 gram kip in reepjes (of vleesvervanger )
- 100 gram gesneden kool (witte of chinese)
- 1 dunne prei
- 4 wortelen
- Scheut ketjap
- 3 eieren, losgeklopt met peper en zout
- 400 gram zilvervliesrijst
- Selderijblad, grof gesneden
(Heb je weinig tijd, dan kun je ook een zak gesneden nasigroenten nemen)
Zo maak je het klaar:
- Doe de olie in de pan en fruit de ui met de knoflook.
- Voeg vervolgens de kip erbij en roerbak het geheel tot de kip gaar is.
- Kook intussen de rijst volgens de bereidingswijze en snij de wortelen en prei in dunnen plakjes.
- Voeg de groenten toe en roerbak het kort mee.
- Schuif het dan aan de kant in de pan en schenk de losgeklopte eieren ernaast.
- Als je ziet dat de eieren bakken blijf je roeren, zodat het geruld wordt.
- Roer het ei vervolgens door de rest van de nasi.
- Een scheutje ketjap erbij en als laatste de gekookte rijst erbij.
- Roer alles goed door elkaar en voeg sambal naar smaak toe.
- Garneer het geheel met grof gesneden blad selderij.
E-nummervrije Bolognesesaus
Dit recept maak ik geregeld klaar en komt uit het boek ‘Koken met Karin‘. Ik vind het een super boek, met handige basisrecepten en alles is makkelijk en snel klaar. Deze E-nummervrije Bolognesesaus voor over de pasta heeft heerlijke aroma’s en een geweldige smaak!
Dit heb je nodig:
- 400 gram gehakt
- 150 gram spekjes
- 1 flinke ui
- 1 wortel
- 2 a 3 knoflooktenen
- 2 blikken gepelde tomaten
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- Een flinke scheut rode wijn
- 4 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- Versgemalen zout en peper
Zo maak je het klaar:
- Verhit een scheut olijfolie in een pan en snipper de ui.
- Doe de ui samen met de spekjes in de pan en bak zachtjes 5 minuten op laag vuur.
- Hak intussen de knoflook fijn en snijd de wortel in kleine stukjes.
- Doe de knoflook en wortel bij de ui en bak ze op iets hoger vuur al roerbakkend even mee.
- Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur al omscheppend rul. Blus af met de wijn.
- Voeg de tomaten met sap toe en duw ze kapot met een spatel.
- Roer de tomatenpuree erdoor heen.
- Rits de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes, hak grof. Voeg deze toe, samen met laurier en zout en peper.
- Laat alles zonder deksel op laag vuur minstens een uur pruttelen tot het een mooi geheel is geworden.
Neem de tijd voor je maaltijd
Als je goed oplet in de winkel kun je makkelijk E-nummervrij koken. Vaak is het het gemak, waardoor velen gewoon maar alle zakjes blijven kopen. Mijn motto in deze is: neem wat meer tijd voor je maaltijd en daag jezelf uit de authentieke smaken weer te (leren) proeven. Ben je ervan bewust wat je eet en kies zelf of je al die toevoegingen wel in je lichaam wilt hebben.
Liesbeth
op 21 Jun 2013Geesje
op 24 Jun 2013Nicole Vrehen
op 25 Jun 2013Jennet
op 01 Jul 2013Eva van Zeeland
op 03 Jul 2013Tonnie
op 07 Oct 2024yvonne
op 02 Feb 2014jeanet
op 16 Jan 2017