Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Etiketten lezen: de verschillende benamingen voor suiker

Suiker zit in snoep, koek en chocolade. Dat weten we. Maar suiker is ook aanwezig in veel voorbewerkte producten. Zoals vlees, vleeswaren, sauzen, blikgroenten en smeersels voor op brood. In onze supermarkt zien we voornamelijk producten in pakjes, zakjes en potjes. Lekker eenvoudig, je hoeft alleen maar water toe te voegen, of nog wat groenten! Maar de echte smaak, die zit in het pakje, of zakje, of potje…

Helaas is dit niet zo eenvoudig voor suikervrije eters: in alle pakjes, zakjes en potjes zit suiker. In ieder geval één van de suikervarianten, soms zelfs meerdere. Sommige diëten wekken de illusie dat ontbijtkoek, eierkoeken en jam erg gezond zijn en een verantwoord tussendoortje. Trap er niet in! Deze producten zitten boordevol suiker. Deze producten zijn heel ver verwijderd van verantwoord of gezond. Bovendien zijn er veel verschillende benamingen voor suiker. Hoe weet je dan wanneer je echt iets koopt zonder suiker? Door de etiketten goed te lezen.

Etiketten lezen

Op etiketten vind je keurmerken, de voedingswaarde, soms de herkomst of manier van telen (zeker als dit een positief verhaal is) en ook een ingrediëntenlijst. Aan de hand van deze laatste kun je vinden welke ingrediënten terug te vinden zijn in het product. Er staat helaas niet bij hoeveel er in het bepaalde product zit, maar één ding kun je goed onthouden: ze staan altijd op volgorde. Het eerstgenoemde ingrediënt is het meest aanwezig, het laatst genoemde ingrediënt is het minst aanwezig in het product.

Het is een misvatting dat je aan de hand van de voedingswaardetabel kunt zien of ergens suiker in zit. Het geeft aan of er suikers (koolhydraten, waarvan suikers….) inzitten, maar dit kunnen zowel natuurlijke of geraffineerde zijn. De enige manier om erachter te komen met welke soort je te maken hebt, is de ingrediëntenlijst lezen.

Suiker gaat schuil onder een hele hoop namen. Al die namen kunnen gebruikt worden in een product en op de ingrediëntenlijst, dus het is belangrijk ze allemaal te kennen.

De verschillende benamingen voor suiker

Onderstaande lijst geeft de verschillende benamingen aan die bestaan voor suiker. Zie je een of meerdere van onderstaande termen in de ingrediëntenlijst op een verpakking staan, dan weet je zeker dat het product geraffineerde suikers bevat.

  • Basterdsuiker
  • Dextrose
  • Druivensuiker
  • Fructose(-stroop)
  • Geleisuiker
  • Glucose(-stroop)
  • Glucose-fructosestroop
  • Invertsuiker
  • Kandij(-suiker)
  • Kristalsuiker
  • Maltodextrine
  • Melasse(-stroop)
  • Rietsuiker
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Suiker
  • Vanillesuiker

Wist jij dat suiker zoveel namen heeft?

Deel jouw mening

Comment Section

6 reacties op “Etiketten lezen: de verschillende benamingen voor suiker


Door Uana op 25 februari 2016

Hoi!! Ik ben nieuw en ben goed aan de research maar ik vroeg mij af hoe het zit met stropen en siropen? Is dit wel oke of ook niet? Bv rijststroop?
Groetjes


Door Uana op 25 februari 2016

sorry ik moet beter lezen, heb het al lang in de emails gevonden:)


Door Kim M op 10 februari 2014

Ik gebruik al een tijdje suikervrije Monin siroop voor in de koffie. Nu kom ik er achter dat het polydextrose en sucralose bevat. Na wat speuren denk ik dat de polydextrose dus een vulmiddel is en de sucralose een zoetstof? Klopt dat? En hoe slecht is dat?


Door Kim M op 10 februari 2014

Ik gebruik al een tijdje suikervrije Monin siroop voor in de koffie. Nu kom ik er achter dat het polydextrose en sucralose bevat. Na wat speuren denk ik dat de polydextrose dus een vulmiddel is en de sucralose een zoetstof? Klopt dat?


Door Eefje op 21 september 2013

Beste MissNatural,

Weet jij misschien ook waarom er maltodextrine in melkpoeder voor baby’s en dreumessen zit vanaf 6 maanden? En zelfs al als tweede op de ingrediententlijst!


Door Krysta op 8 november 2013

Hoi Eefje,

Maltodextrine word gebruikt als een verdikkings of vulmiddel. Het heeft van zichzelf weinig tot geen smaak (en bevat ongeveer 4 kcal. per gram). In babyvoeding (maar ook in bijvoorbeeld zoetstof in poedervorm of het meeste steviapoeder) wordt het gebruikt om het produkt minder vloeibaar te maken en/of meer volume te geven. De “werkzame/echte” bestandsdelen van het produkt zijn vaak slechts een klein volume wat lastiger afweegt. Door maltodextrine toe te voegen kunnen fabrikanten een produkt een groter volume geven waardoor je bijvoorbeeld 6 eetlepels nodig hebt in plaats van een half theelepeltje. Of het product is van zichzelf erg stroperig en is makkelijker te verpakken/bewaren/doseren/verkopen in drogere vorm.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!