De herfst is een prachtig kleurrijk seizoen. We kunnen genieten van de mooie herfstkleuren en de laatste zonnestralen opvangen tijdens een heerlijke boswandeling. Daarnaast is de herfst ook het seizoen om je in huis te nestelen, want de dagen worden korter en donkerder. Het is dan ook van belang om je weerstand op peil te houden. Gelukkig biedt de herfst veel natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor ons lichaam. Met deze heerlijke smoothie van herfstgroenten houdt je weerstand vast en zeker stand!
Herfstgroenten
De herfstgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen. Deze groenten uit eigen land hebben geen duizenden kilometers hoeven af te leggen, voordat ze op je bord liggen. Daarnaast zijn groenten het lekkerst van smaak in de periode dat ze geoogst worden. Dus, door te kiezen voor groenten en fruit van het seizoen eet je niet alleen gezond, maar ook bewust.
Herfstsmoothie
Deze herfstsmoothie is een echt weerstandbommetje. Hiervoor heb je nodig:
- 100 – 150 gram andijvie (groene bladgroenten: in de winter kun je kiezen voor boerenkool)
- 1 appel (vooral in de herfst is het appeloogsttijd, zitten boordevol Vitamine C en vezels)
- 1 peer (rijk aan kalium)
- citroensap
- mineraalwater
Doe de andijvie in een blender. Vul de blender met water totdat de waterlijn ter hoogte van de andijvie is. Zet de blender 30 seconden aan. Voeg daarna de in stukjes gesneden appel, peer en wat citroensap toe. Zet blender aan en geniet van je heerlijke herfstsmoothie.
De ingrediënten van de herfst
Een gezonde kennismaking met de herfstingrediënten in je smoothie:
- Andijvie is rijk aan mineralen en vitaminen, met name vitamine A en vitamine C, die helpen om ziekten te voorkomen en de weerstand te verhogen. Andijvie ontgift op een natuurlijke manier de lever waardoor het bloed gezuiverd wordt. Ook heeft andijvie een natuurlijke waterafdrijving.
- Eén Appel bevat 10% van de ADH vezels. Daarnaast is een appel een bron van vitamine C en antioxidanten. Vooral als je de schil opeet krijg je veel gezonde stoffen binnen die je immuunsysteem versterken.
- De peer (familie van de appel) is ook zeer vezelrijk. Vezels zorgen er ook voor dat energie zeer gelijkmatig in het bloed wordt opgenomen, waardoor grote schommelingen in het bloedsuikergehalte voorkomen worden. Wil je appels met peren vergelijken, dan wint de appel. In vergelijking met een peer zit er in een appel twee keer zoveel vitamine C.
Tip: Je kunt ook nog wat walnoten aan de smoothie toevoegen. Naast het feit dat dit zorgt voor een prachtige gele kleur, bevatten walnoten in vergelijking met andere noten de meeste antioxidanten. Walnoten zijn rijp vanaf half september tot half oktober en vallen dan van de boom.
Wat zijn jouw favoriete herfstingrediënten?
Martine van den Brink
op 08 Nov 2012Eva de Beijer
op 14 Nov 2012isabel van meurs
op 08 Nov 2012Eva de Beijer
op 14 Nov 2012Tessa
op 08 Nov 2012sofie wiersma
op 08 Nov 2012Joop Kuijpens
op 11 Nov 2012Henny de Waart
op 11 Nov 2012Annemiek van Meurs
op 11 Nov 2012Eagle
op 08 May 2017