Hoe een vrouw geluk vindt via 12 Zelfhulpboeken door een jaar lang ALLE adviezen daaruit op te volgen!

Journaliste Marianne Power besluit een jaar lang alle adviezen uit haar collectie zelfhulpboeken tot op de letter op te volgen om te kijken of haar huidige leven met schulden, angsten, katers en Netflix-marathons kan transformeren tot hét perfecte leven waarin ze healthy en happy de man van haar dromen – het liefst in kasjmieren trui – tegen het lijf loopt.

Zwak voor zelfhulpboeken

Marianne Power heeft, zoals ze het zelf zegt, een beschamende zwakte voor zelfhulpboeken. “Ik ben die vrouw die (alleen) in bed ligt met Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus die zogenaamde hippie met een exemplaar van Het Kleine Boek van Rust op de wc. Als een boek me belooft om in een uur mijn leven te veranderen en de goedkeuring van Oprah Winfrey heeft gekregen, dan koop ik het. Mijn boekenplank staat vol met zelfhulpboeken die ik allemaal heb gelezen. Met als resultaat de volgende status op 36-jarige leeftijd:

Relatie > Single. Hardnekkig

Financiën > F*cked (dat is een technische term)

Carrière > Stagnerend

En toch blijf ik geloven dat er veel wijsheid in zelfhulp-boeken te vinden is die je leven kan veranderen, als je de adviezen maar echt opvolgt. Daarom begon ik aan de missie om een jaar lang letterlijk alles te doen wat de boeken me opdragen. Wat gebeurt er als ik me houd aan De zeven gewoonten van effectief leiderschap? Als ik de kracht van het Nu voel? Maken de boeken me rijk. Slank en sexy? Productief en gelukkig?”

Help me!

In haar boek ‘Help me!’ omschrijft Marianne hoe zijn een jaar lang alle adviezen uit haar zelfhulpboeken opvolgt. Elke maand staat er een nieuw boek centraal. “Volgens mijn zelfhulpbijbel van februari – Money, a Love Story – was deze herinnering de sleutel tot het inzicht waarom ik niet met geld kon omgaan. Of in ieder geval rampzalig slecht. Rood staan, creditcards, noem maar op. Ik was niet gewoon slecht met geld, ik smeet er actief mee. Als je mij 100 pond gaf, had ik het binnen een uur uitgegeven, verloren of opgezopen. Je hebt toch van die stellen die zeggen dat ze de romantiek in hun relatie houden door elkaar nooit op de wc te zien? Nou, dat had ik met mijn banksaldo. Ik wilde het nooit zien. De enige keren dat ik wist wat er op mijn rekening stond, was wanneer mijn creditcard werd geweigerd. Dat betekende dat de bodem van mijn limiet van 3000 pond bereikt was”. Is de sleutel tot een gelukkig leven te vinden op de pagina’s van de grote internationale bestsellers uit het zelfhulpgenre? Wat begint als een experiment wordt een diepgaand, hilarisch en zeer ontroerend avontuur naar wat we eigenlijk met geluk bedoelen.

Hilarisch en herkenbaar!

‘Help me!’ is een boek dat veel stof tot nadenken biedt en schrikbarend herkenbaar is. “Er komt een punt in het leven van iedere vrouw waarop ze zich realiseert dat het zo niet langer kan. Voor mij kwam dat punt op een katerige zondag. Ik weet niet meer wat ik de avond ervoor had gedaan – behalve uiteraard te veel drinken en volledig aangekleed en opgemaakt bewusteloos op de bank belanden. Toen ik wakker werd, zaten mijn ogen dichtgeplakt van de mascaraklonten en was mijn huid plakkerig van de make-up en het nachtelijke zweet. Mijn spijkerbroek sneed in mijn buik. Ik moest nodig naar de wc, maar ik was te lui om me te verroeren, dus ik deed alleen de rits open en bleef met gesloten ogen liggen. Alles deed pijn. Soms kom je er genadig van af met een kater. Je wordt brak wakker maar voelt je wel opgewekt, euforisch zelfs, en dan sleep je je de dag door totdat de kater om een uur of vier ’s middags een zachte landing maakt. Dit was niet zo’n dag. Hier was sprake van een frontale, niet te negeren kater. Mijn hoofd voelde alsof er een bom in ontploft was. Mijn maag draaide rond als een wasmachine vol giftig afval. En het was alsof er in mijn mond iets – of iemand – doodgegaan was”. Een jaar lang was Marianne voortdurend bezig met het analyseren van al haar gedachten en handelingen. Ze werd een zelfhulpjunkie, verwaarloosde haar vrienden en familie en dacht altijd dat het antwoord te vinden was in het volgende boek, of het volgende…

Een groots meeslepend leven

Met elke titel die zij doornam werden de verwachtingen die zij aan het leven stelde hoger. Marianne; “Ik wilde niet gewoon gelukkig zijn, ik wilde een bijzonder, geweldig leven! En hoe hoger de lat werd gelegd, hoe meer ik het gevoel kreeg dat ik een mislukking was. Hoe harder ik streefde naar de Volmaakte Ik, hoe harder ze me ontglipte. Hoe wanhopiger ik probeerde gelukkig te worden, hoe minder gelukkig ik werd. Nu zie ik in dat perfectie niet bestaat, en dat geluk ’m niet zit in datgene wat je denkt te willen. Je moet je ogen openen en inzien dat je al alles hebt wat je maar nodig zou kunnen hebben”.

Marianne Power (1976) is een Engelse journalist van Ierse afkomst en schrijft voor onder andere de Daily Mail, Telegraph, The Irish Independent, Red, Grazia en Vogue. Haar boek ‘Help me!’ is verkrijgbaar in de (online) boekhandel voor €19,99

Maak nu 3 x kans op ‘Help me’

Ben jij een zelfhulpjunkie of benieuwd of zelfhulpboeken nu echt werken? Maak dan nu 3 x kans op ‘Help me!’ via Miss Natural! Laat in een reactie onderaan deze pagina weten waarom jij juist kans wil maken.