datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Een bijzondere methode: het GAPS dieet
25 november 2012 
3 min. leestijd

Een bijzondere methode: het GAPS dieet

Een nieuwe dieetrage waait over uit de Verenigde Staten. Eén die het heel goed doet en steeds meer aan populariteit wint, ook in onze contreien: het GAPS dieet. Een bijzonder voedingsprogramma, waarbij het draait om de relatie tussen de darmen en de hersenen.

Gut and Psychology Syndrome (GAP Syndrome or GAPS)™ is een aandoening die een verband tussen de functies van het spijsverteringsstelsel en de hersenen vaststelt. Dr. Natasha Campbell–McBride is degene die deze term bedacht heeft. Zij werkte met veel kinderen en volwassenen die een neurologische en psychiatrische aandoening hadden. Denk hierbij aan: ADHD / ADD, dyslexie, dyspraxie, depressie, schizofrenie, bi-polaire stoornis en andere neuro-psychologische en psychiatrische problemen.

Verband tussen darmen en hersenen

GAPS legt het verband tussen de status van de darmen en het functioneren van de hersenen van de patiënt. Deze verbinding is al langere tijd bekend bij heel veel medici. De Franse psychiater Phillipe Pinel (1745-1828) die jaren met mentale patiënten werkte, concludeerde al aan het begin van de 17e eeuw: “De primaire zetel van krankzinnigheid bevindt zich over het algemeen in de regio van de maag en darmen“. En ver daarvoor werd al gezegd dat alle ziekten in de darm beginnen. We realiseren ons nu steeds meer dat de oude wetenschappers op het juiste spoor zaten.

Doel en inhoud van een GAPS behandeling

Het doel van de behandeling is om de persoon te laten ontgiften, inclusief de hersenen want vaak ontstaat er een ‘wazig denken’ (brain fog) bij een teveel aan gifstoffen in de hersenen. Na het ontgiften van de hersenen kunnen deze weer normaal functioneren en zich gaan ontwikkelen. Hoe gaat dit in zijn werk? Het spijsverteringskanaal moet gereinigd worden en helen. Daardoor zal het spijsverteringskanaal niet meer de bron van de zeer hoge toxiciteit van het lichaam zijn, maar juist vóór het lichaam gaan werken en veel voedingsstoffen gaan opnemen. Het is zo dat meer dan 90% van alle toxiciteit, die voorkomt in het bloed (bloed komt ook in de hersenen), wordt veroorzaakt door de toxiciteit in de darmen. Door te gaan ontgiften, is het logisch dat de toxiciteit van het lichaam gaat afnemen als de darmen worden opgeschoond en gaan herstellen.

Dat is het doel van het GAPS dieet. Dit programma is ontwikkeld door de persoonlijke ervaring van Dr. Campbell met haar eigen familie en haar ervaringen met duizenden GAPS kinderen en volwassenen van over de hele wereld.

Waaruit bestaat het GAPS dieet?

De inhoud van het GAPS voedingsprogramma ziet er als volgt uit:

  1. Een dieet. GAPS condities zijn spijsverteringsstoornissen. Het spijsverteringssysteem is als het ware een lange buis. Hoe je deze ‘ buis’ vult, heeft een direct effect op hoe je je voelt. Dat is de reden waarom het dieet het belangrijkste is van een GAPS behandeling. Al het andere komt op de tweede plaats.
  2. Supplementgebruik: probioticum, essentiële vetzuren, vitamine A en D in de vorm van gefermenteerde levertraan.
  3. Ontgiften en veranderingen in leefstijl.

Het GAPS dieet is naar mijn mening best een pittig dieet. In de eerseteintroductiefase mag je bijvoorbeeld alleen maar het volgende eten:

  • Zelfgemaakte vlees- en visbouillons; vleesbouillons getrokken van botten en beenderen (dit is essentieel, want hierin zitten veel helende stoffen), visbouillons getrokken van hele vissen.
  • Zelfgemaakte soepen met zelfgemaakte vlees- of visbouillon.
  • Probiotische voeding (bijvoorbeeld zelf gemaakt gefermenteerd zuurkoolsap of groentesappen)
  • Gemberthee

Bij de tweede introductiefase wordt weer wat toegevoegd (o.a. rauw eigeel) en zo zijn er 6 introductiefases om te doorlopen. Hoe lang je elke fase moet doorlopen, is afhankelijk van hoe je lichaam reageert. Na die 6 fases start je met het volledige GAPS-dieet. Uiteindelijk is het de bedoeling om minimaal 2 jaar lang geen zetmeel en suikers te eten. Aan te bevelen voeding: eieren, vlees en vis (vers of ingevroren gekocht, niet gerookt of ingeblikt, thuis bereid), schelpdieren, verse groenten en fruit, noten en zaden, knoflook en olijfolie.

Op de website van het GAPS dieet staat zeer uitgebreide informatie over deze methode en je kunt er overzichten vinden van wat wel en niet gegeten kan worden. In Nederland is er naast deze site helaas nog weinig te vinden over dit bijzondere voedingsprogramma.

Dr. Campbell heeft 2 boeken over het GAPS-dieet geschreven, beiden zijn tot nu toe alleen nog in het Engels verkrijgbaar: ‘Gut And Psychology Syndrome. Natural Treatment Of Autism, ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression And Schizophrenia’ (2004) en ‘Put Your Heart In Your Mouth! What Really Is Heart Disease And What We Can Do To Prevent And Even Reverse It’ (2007).

Een dieet wat gelinkt kan worden aan het GAPS-dieet is het Specifieke Koolhydraten Dieet, ook wel SC Dieet genoemd. Over dit dieet is al wel een boek in het Nederlands verschenen: ‘Doorbreek de vicieuze cirkel‘ van Elaine Gottschall.

Ik raad je aan dit dieet alleen te gaan volgen na overleg met je (huis)arts en je te laten begeleiden door iemand die ervaring heeft met dit dieet.

Heb jij ervaring met het GAPS-dieet of ken je iemand die deze methode volgt/gevolgd heeft?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Anneke Sellis
Door

Anneke Sellis

op 25 Nov 2012

Goed dat er aandacht wordt besteed aan het verband tussen je darmen en je hersenen. Ik kan me voorstellen dat wat je eet, invloed heeft op bijvoorbeeld je humeur. Maar of dit voorgestelde dieet vol te houden is... ik vraag het me af! Ik ben benieuwd wat de ervaringen zijn en hoe lang mensen hier al mee bezig zijn.

nathalie
Door

nathalie

op 27 Nov 2012

Jammer dat het GAPS boek niet in het nederlands is uitgegeven.

mariel
Door

mariel

op 24 Aug 2013

Zou Dr. Pessler met haar RED dieet hier ook naar gekeken hebben? ij gebruikt voor adhd/add ook een eliminatiedieet en daarna rustig toevoegen van eten. Ook zij bereikte hiermee positieve effecten bij kinderen. Door haar dieet worden ook je darmen gereinigd. Is er verband?

Manon
Door

Manon

op 01 Nov 2013

Nee, er is volgens mij geen verband. Het protocol van Pelsser is gericht op het zoeken naar voedingsmiddelen waar je druk van wordt en deze vermijd je dan zoveel mogelijk. GAPS is gericht op genezing van de darm. Daardoor worden uiteindelijk onverteerde of halfverteerde voedingsstoffen niet meer opgenomen in het bloed.

jan houzvicka
Iris
Door

Iris

op 13 Feb 2014

Ik volg sinds bijna aan jaar het GAPS dieet en ik moet zeggen dat het volhouden me reuze meevalt! De rest van het gezin doet niet mee en ik bak rustig brood voor ze bijvoorbeeld en maak pasta en dat soort dingen, terwijl ik dat zelf allemaal niet mag.

lisette
Door

lisette

op 21 Mar 2015

is het heel bewerkelijk om die bottenbouillons te maken?

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading