arrow_drop_up arrow_drop_down
31 juli 2015 

Koken met de Tajine + Kip Pistache Recept

De tajine is voor een groot deel van de Nederlanders wellicht een onbekend product, maar deze stoofpot wordt in Nederland ook met de dag populairder. Het koken hiermee is namelijk niet alleen zeer smaakvol, maar ook erg gezond. Dit keukeninstrument, met de werking van een braadpan, is nog niet bij iedereen bekend maar dit zou zeker moeten! Het eten wordt er een stuk lekkerder van en is tevens zeer voedzaam door het behoud van vitamines en mineralen.

In de tajine kan namelijk erg divers worden gekookt, zowel visgerechten, vleesgerechten als vegetarische gerechten kunnen gemakkelijk worden bereid. Vandaar een kleine uitleg, aangezien het een super leuk product is om mee te koken en je er van alles in kunt bereiden!

De herkomst van de Tajine

Een tajine is een traditionele Marokkaanse aardewerken stoofpot. De tajine komt oorspronkelijk van de Nomaden uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. Deze Nomaden trokken van gebied naar gebied en hadden niet de luxe van een mobiele keuken. Het meenemen van een keuken achterop de kameel was geen optie. Zij waren genoodzaakt om voedzame éénpansgerechten te maken, dit deden zij in de tajine. Ook de Berbers en Arabieren die door de woestijnen trokken (wat natuurlijk erg droog was) gebruikten de tajine om het taaie vlees wat zij bezaten waarin weinig vocht zat toch enigszins mals te maken door dit langzaam te garen in de tajine. De ingrediënten worden namelijk heerlijk sappig en mals aangezien ze in hun eigen kookvocht garen.

 

Populariteit van de Tajine

Tegenwoordig is de tajine nog steeds populair, vooral in Marokko worden er vele gerechten mee bereid. In Marokko is het gezamenlijk eten met familie zeer belangrijk en het meest uitgebreide ritueel van de dag. Het meest gebruikte keuken instrument is hierbij de tajine. Er wordt veel tijd besteed aan het koken met de tajine en het bereiden van de meest heerlijke gerechten. De recepten worden van moeder op dochter doorgegeven. Hoewel de basis van het koken met de tajine dus vaak het zelfde is, variëren de gerechten vaak qua kruiden en de manier waarop het klaargemaakt wordt.

Marrokaans aardewerken stoofpot

De tajine is van oorsprong een Marrokaans aardewerken stoofpot en bestaat uit twee delen. In de onderste schaal van de tajine leg je de ingrediënten van het gerecht, in deze schaal kun je ook het gerecht opdienen. Het bovenste deel is een kegelvormig deksel, deze fungeert als soort stoofdeksel. Dit werkt als volgt: door het koken met de tajine gaat de condens omhoog naar de deksel, deze condens druppelt vervolgens weer naar beneden in de onderste schaal. Dit zorgt ervoor dat de gerechten sappig en mals blijven en de pure smaken van de afzonderlijke ingrediënten naar boven worden gehaald. De tajine werkt dus als het ware net als een braadpan.

Aardewerk Tajines en porselein Tajines

Tegenwoordig zijn er ook geglazuurde aardewerken tajines, gietijzeren tajines en zelfs elektrische tajines. De tajines van Borden&Zo zijn voornamelijk gemaakt van porselein (geglazuurd sterk aardewerk) en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. De tajines van aardewerk zijn vuurvast en kunnen gebruikt worden op gas (met een warmteverdeler). De overige tajines kunnen gebruikt worden in de oven. 

Koken met de Tajine

In de tajine kan van alles worden klaargemaakt: zowel vleesgerechten en groentegerechten als visgerechten. Echter, voordat je met aardewerken tajines gaat koken dien je de pan 24 uur te laten weken in koud water. Het aardewerk zal een deel van het water opnemen waardoor hij tijdens het koken niet zal barsten. Bij geglazuurde tajines is de kans minder groot, maar toch zou ik het risico niet nemen. Kook je met de tajine (die vuurvast is) op een gaspit, is het wellicht verstandig om een vlamverdeler tussen de warmtebron en de tajine te leggen voor een betere warmteverdeling. Een tajine op inductie lukt niet altijd, maar hiervoor zijn inductie adapters verkrijgbaar. Deze adapter leg je tussen de warmtebron en de tajine in, waardoor de tajine goed zijn werk kan doen.

Maak kans op een Tajine met bijpassend servies!

Deze zomer maak je bij Miss Natural als Lucky Member kans op een prachtige Tajine van Borden&Zo. Deze traditionele Tajine van porselein in een modern jasje is geschikt voor gebruik in de oven. Daarbij krijg je ook nog het mooie bijpassend servies Laguna! Het servies is van de buitenkant wit en de binnenkant is fel blauw. Zo maak je jouw Tajine maaltijd helemaal in stijl!

Als je nu Miss Natural Lucky Member wordt dan maak je kans op deze Tajine + servies set t.w.v. €94,75 te winnen! Onder alle Lucky Members (ook bestaande) verloten we 2 Tajine + servies sets. Bekijk hier hoe je lid kunt worden en kans maakt op deze set.

Deze actie is geldig t/m 31 augustus 2015.

Winnaars Tajine met serviesset

De twee Lucky Member winnaars van de Tajine met serviesset;
  1. Nancy Roeters uit Delft
  2. Kim van Ganzenwinkel uit Weert
Gefeliciteerd Nancy en Kim! De Tajine + servies set t.w.v. €94,75 zal per post naar jullie worden verzonden.

Tajine Recept Kip Pistache

Dan tot slot nog een overheerlijk recept om klaar te maken in de tajine: Kip Pistache Tajine

De ingrediënten voor ongeveer 6 personen:

  • 1,50 kg biologische kipfilet
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 normale uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 ingemaakte citroenen
  • 750 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • 2 eetlepels gemalen komijnpoeder
  • 1 kleine theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 kleine theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 100 gram rozijnen
  • 150 gram gepelde pistache noten
  • 50 gram verse koriander
  • 350 gram couscous
  • 3 eetlepels verse munt

Zo maak je Kip Pistache Tajine:

  1. Snijdt de kipfilet in redelijk grote blokken
  2. Snipper de uien
  3. Hak de knoflook
  4. Hak de munt
  5. Bak de blokken kip in olijfolie tot ze lichtbruin zijn en haal ze daarna uit de pan.
  6. Voeg vervolgens de uit en knoflook met wat olijfolie toe. Even meebakken.
  7. De kip terug in de pan bij de knoflook en ui doen. Hierna de kippenbouillon, komijn, gember, kaneel, kurkuma, zout, peper, paprikapoeder en citroenen toevoegen. Dit geheel laat u ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur. Af en toe even roeren.
  8. Hierna kun je de pistache noten, rozijnen en koriander toevoegen. Even roeren en nog 15 minuten laten sudderen op laag vuur.
  9. Tijdens dit sudderen kun je de couscous bereiden. De couscous in een kom doen, 500 ml water koken en dit over de couscous gieten. Even afdekken en aan de kant zetten tot dat er geen water meer over is. Met een vork erdoor roeren om de korrels los te maken.
  10. De couscous wordt pas echt lekker met nog een beetje olijfolie, gehakte munt, zout en peper. Wel goed mengen.
  11. Klaar om te serveren! De kip met saus over de couscous en eventueel garneren met een paar blaadjes koriander.

Dit duurt ongeveer 45 minuten en het gehele gerecht zal klaar zijn in ongeveer 1.45 uur

Eet smakelijk!

Kook jij al met de Tajine?

Handtekening-Miss-Natural

PS. Op zoek naar meer leuke tajine recepten? Kijk dan op www.tajinegerechten.nl.

Sarina

Door

Sarina

op 17 August 2015

Ziet er erg healthy uit! Maar ook erg aantrekkelijk, Als hobbykok moet ik vaak op weer op de kilo 'tjes letten. Dit is een mooie aanvulling in mijn keuken juist om ook de vitaminen in het gerecht te houden. We willen ook gezond blijven koken voor ons gezin! Groeten Sarina

christine

Door

christine

op 19 August 2015

Hm, ik heb toch een bedenking bij dit recept: best veel vlees en erg weinig groenten, bovendien is de combinatie vlees- koolhydraten (zeker tarwe!) ook niet super gezond. Ik hoop op een gezondere tajine-tip ? ;-)

Tonnie Awad

Door

Tonnie Awad

op 22 February 2016

weinig groenten???ik zie helemaal geen groente alleen maar 2 uien nee dan doe ik het wel op mijn manier

Reactie plaatsen