datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Kun je beter een echte Kerstboom of een Nep Kerstboom kopen?
06 december 2022 
3 min. leestijd

Kun je beter een echte Kerstboom of een Nep Kerstboom kopen?

Dat is de populairste vraag die de meeste mensen hebben in aanloop naar Kerstmis. Het antwoord is ingewikkelder dan het lijkt. Voor mensen die de kerst milieuvriendelijk willen vieren beantwoordt de voorlichtingsorganisatie ook 3 andere duurzame kerstvragen. Andere keuzes, zoals voor de pakjes onder de boom, hebben namelijk vaak meer impact dan de afweging voor de boom zelf. Wij vroegen het aan Milieu Centraal.

Wat is beter, een echte of kunstkerstboom?

Zowel bij echte kerstbomen als bij kunstkerstbomen spelen milieuproblemen. Maar ze belasten het milieu allebei op een andere manier. Daarom is het lastig om hun milieubelasting te vergelijken. Voor beide soorten kerstbomen geldt dat het beter is als ze meerdere jaren meegaan en je ze in de buurt koopt. Wil je een kunstboom kijk dan eens of je hem tweedehands op de kop kunt tikken. En wil je een echte boom, kies dan voor een adoptieboom, die na kerst weer de grond in gaat. Wil je een keer iets anders proberen? Kies voor een mooie kersttak in plaats van een hele boom. 

Wat is energiezuinige kerstverlichting?

Op zolder ligt nog de ouderwetse kerstverlichting met gloeilampjes. Heeft het zin om deze te vervangen voor een snoer met ledlampjes? Zeker! Een snoer met ledlampjes is 8 keer zo zuinig als eentje met gloeilampjes. De investering verdien je terug op je energierekening. Doe dan wel weer zo lang mogelijk met het ledsnoer. En koop er gelijk een timer bij, zodat de lampjes niet onnodig branden, 's nachts bijvoorbeeld. Anders dan bij gewone verlichting, liggen er nog onzuinige gloeilampjes in de schappen. Zoek in de winkel dus specifiek naar ledlampjes.

Milieu Centraal

Hoe geef je groene cadeaus?

Geef je een cadeautje, vraag dan naar een verlanglijstje. 20% van de Nederlanders gooit wel eens een gekregen cadeau weg. Bij jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar is dat zelfs 42%. Bij 7 op de 10 kinderen gebeurt het weleens dat een cadeau ongebruikt de kast ingaat omdat ze te veel hebben gekregen of iets hebben gekregen dat ze niet leuk vinden of al hebben. 

Op online platforms is een breed aanbod van prima tweedehands speelgoed te vinden. Lego en speelgoedautootjes worden weer fris en zo goed als nieuw met een sopje. En je kunt hier de mooiste vintage schatten vinden, zo geef je een uniek cadeau. Ook een stapel tweedehandsboeken of jaargangen van een favoriet tijdschrift zijn online of in kringloopwinkels te vinden.  

Hoe verduurzaam je het kerstdiner?

Vlees heeft de grootste impact op het kerstmenu. Gemiddeld zorgt vlees voor 40% van de klimaatimpact van ons eten. Wil je vlees serveren, dan is minder net zo lekker. Voor velen zijn de kerstdagen een aaneenschakeling van bijzondere maaltijden en lekkere tussendoortjes. Soms eten mensen meer dan ze eigenlijk van plan waren. Wat kleinere porties zijn dan wel zo prettig. Maak een vegetarisch voorgerecht, en een aantal lekkere bijgerechten van groenten. Zo maak je een mooi kleurrijk diner. En wil je een feestelijk vegetarisch kerstmenu bereiden, dan vind je inmiddels in ieder kooktijdschrift heerlijke voorbeelden. Kies voor groente en fruit uit het seizoen. Maak niet te veel klaar. Als er toch eten overblijft, bewaar dat tot 'derde kerstdag' en ga er creatief mee aan de slag. In soep, omelet, salade of een roerbakschotel kun je veel restjes verwerken. 

Wist je dat... je 95 procent minder stroom kunt gebruiken met hetzelfde sfeerlicht?

Stel dat je tijdens de kerstperiode de volgende onzuinige lichtjes continu laat branden:

  • een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W);
  • een kerstster met een gloeilamp (25 W);
  • een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
  • 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.

Met de hierboven beschreven kerstverlichting verbruik je gedurende de kerstperiode (30 dagen) 170 kWh. Dit is ongeveer €120*. Gebruik je ledlampen en een timer dan is je verbruik nog maar 6 kWh (€ 4). Dat scheelt dus meer dan 95 procent ten opzichte van 170 kWh.

*Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 70 cent per kilowattuur (kWh). Dit is de gemiddelde prijs van nieuwe contracten in aug 2022 (CBS). Afhankelijk van individuele energiecontracten kan de stroomprijs hoger of lager zijn.

Versier jij een boom met Kerst? En is deze echt of nep?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading